Wednesday, September 28, 2005

Tuna steak / Tonhal

Ha nem tudod, hogy hal van a tanyerodon, nem biztos, hogy elsore eltalalod :-P

Nagyjabol fel kg tonhaltorzs (husa kinezetre olyan, mintha fustolt sonka lenne, sotet szinu es az allaga is nagyjabol megegyezik), ezt ujjnyi (1-1,5 cm) vastag szeletekre vagom, 5-6 szelet lesz belole.

Keves olivaolajon a szeletek mindket oldalat megpiritom. Igy pirultan a kinezetuk teljesen olyan, mint a natur sertesszelete, me'g nagyon hal szaguk sincs :-)))

Tipp: Fott burgonyaval talalom. Melle fokhagymas-petrezselymes-olivaolajos ontet, a megmaradt olajon piritott hagymakarikak, par szelet lime, esetleg paradicsom, es mar kesz is van a finom, finom vacsora.

Thursday, September 22, 2005

Napleves (Mazsolas Sütőtökleves)

Hozzavalok:
sargarepa
petrezselyemgyoker
so, olivaolaj
sutotok
basmati rizs
mazsola


Negy kozepes sargarepat es egy nagyobb petrezselyemgyokeret felkarikazva (de nem tul vekonyra) felteszek foni. Ha felforr, sozom es belecsurrantok egy keveske olivaolajat. Merseklem a fovest es fedo alatt fozom tovabb - epp csak gyongyozik. Egy kisebb sutotokot felkockazok, hozzaadom a mar amugy is szep szinu leveshez. Ha a zoldseg mar majdnem puha, egy marek mazsolat es ket marek basmati rizst szorok bele. Ha a rizs kesz, a leves is talalhato.

Tipp: A so'n kivul azert nem fuszerezem massal, hogy ervenyesuljon a repa, sutotok es mazsola.

A repa, gyoker es tok ossze is turmixolhato - a levest le kell szu"rni, a leben megfozni a mazsolat es a rizst, majd osszeforralni a peppel.

>> Szinkavalkad leves a tanyerban. Mintha a Napocska mosolyogna vissza ;-)

Monday, September 19, 2005

Ripsz-ropsz leves

Hozzavalok:
paradicsompure
basmati rizs
fokhagyma
provance-i fuszer




Ha csak magamnak fozok ebedet, mert R ugye dolgozik, a vacsorat meg szeretem ha friss, es ha huvos is van odakint, akkor elokerul a ripsz-ropsz leves. Par perc alatt elkeszul, felmelegit, meg ilyen hideg napokon is, mint a mai.

3 dl vizet es 7 dl paradicsomlevet felteszek foni. Ha felforrt, beledobok 2 kisebb mareknyi atmosott basmati rizst. Sozom, egyszer-ketszer megkavarom. Beleteszek egy gerezd nagyon finomra vagott fokhagymat. Amikor mar kesz a rizs, szorok bele provance-i zoldfuszer kevereket, meg egy kavaras es kesz is (azert csak a vegen teszem hozza a zoldfuszert, mert nem akarom, hogy elvesszen az ereje).

Talalaskor vagy friss pertezselyemzolddel szorom meg, vagy reszelt sajtot teszek a tanyerba es arra merem ra a forro levest.

Tipp: lehet me'g bolonditani az izeket, ha pl. belefozok egy felkockazott friss paradicsomot, vagy egy-ket evokanal aprora vagott voroshagymat.

[i] Ez a konnyu, gyors leves mama paradicsomos levesenek az altalam "tovabbfejlesztett" valtozata. Az ove tenyleg nagyon egyszeru: paradicsomle, so, bors, gombo'da. A "gombo'da" hazilag gyurt teszta, fovo levesbe reszelve. De en ugye me'g nem gyurtam soha tesztanakvalot, megoldasom a rizs. Igerem, tavasszal megtanulom tole! Bar mar sokszor megfigyeltem, ugyes kezei nyoman olyan egyszerunek tunik, de nem am gyerekjatek.

>> Provance-i fuszerkeverek: kakukkfu, rozmaring, bazsalikom, majoranna, oregano, tarkony. Mindet nagyon kedveli a paradicsomos etel, kulon-kulon is, de egyutt me'g jobban megdobjak azt.

Sunday, September 11, 2005

Thursday, September 01, 2005

Szaftos garnéla zöldséggel

Hozzavalok:
200 g apro garnela rak
olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
fuszerpaprika
so, VegaMix
paradicsomle
zoldborso, bebirepa




A fagyasztott, fott garnelakat hideg vizzel atmosom, hogy a jeg leolvadjon, aztan szuron lecsepegtetem. Egy-ket kanal olivaolajon aprota vagott fokhagymat piritok. Radobok egy keves fuszerpaprikat es erre kerulnek a garnelak. Kicsit atpiritom. So, egy keves VegaMix, felengedem keves vizzel, majd fedo alatt par percet parolom.

Kozben zoldborsot es bebirepat enyhen sos vizben felteszek foni egy csurrantasnyi olivaolajjal. A garnelahoz teszek par kanal paradicsomlevet, egy keves 'tuneziai' fuszert, meg egyszer felrottyan es mar keszen is van.

Tipp: Talalaskor a zoldseget a tanyer egyik felere halmozom, a rakocskakat melle, amit megszorok aprora vagott snidlinggel.

>> Konnyu etel keves munkaval ;-)