Wednesday, November 23, 2005

Kétköretes lazac


Hozzavalok:
250 g gomba
2-3 gerezd fokhagyma
egy jokora zold pritaminpaprika
egy kozepes fej voroshagyma
3-4 marek basmati rizs
so, currypor, olivaolaj
2 db (ugy negyujjnyi) szeles lazac file

A mai vacsora harom edenyben keszul. A lazacot enyhen sos vizben, egy baberlevel tarsasagaban odateszem foni. Lassu tuzon magara lehet hagyni. A rizst sos, curry-s vizben felteszem foni, ha felforrt, lassu tuzon, fedo alatt szinte csak melegen tartom. A negyedelt gombakat az aprora vagott fokhagyman es csurrantasnyi olivaolajon barnasra piritom. Radobom a csikokra vagott paprikat (a legjobb ezt wok-ban kesziteni), atforgatom, 2-3 perc utan radobom a durvan kockazott voroshagymat. Jol atforgatom, ujabb 2 perc es mar keszen is van. A rizs es a hal is elkeszult. A hal omlos, a risz illatos, a paprika es a hagyma ropogos.

Thursday, November 17, 2005

Tengergyümölcsei-leves gombával

Hozzavalok:
10-12 gomba
3 kozepes sargarepa
250 g tengergyumolcsei
(garnela, kagylo, tintahal karika, bebipolip)
1 kozepes fej voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj, szojaszosz
ket marek rizsteszta
fel csokor ujhagyma


A voroshagymat aprora kockazom es csurrantasnyi olivaolajon elkezdem piritani, hozzateszem a zuzott fokhagymat, radobom a tengergyumolcseit, jol atpiritom, es felontom hideg vizzel. Beleteszem a felbe, majd csikokra vagott sargarepat. Lassu tuzon, fedo alatt felkeszre fozom. Ekkor beleteszem a negyedelt gombat. Amikor mar ugy gondolom, hogy 5 perc mulva keszen lesz, belefozom a tesztat, hozzaadom a szojaszoszt (nem tul sokat, nem akarom, hogy a szoja ize dominaljon). Ha kell, megsozom (attol fugg, mennyi szojaszoszt tettem bele). Ot perc utan lezarom, meghintem ujhagymaval, es tovabbi ot percig pihentetem fedo alatt.

Friday, November 11, 2005

Harmónia testnek és léleknek

TEEKANNE market-goods-feta-salad-marinated-fishTeekanne
Harmony for Body & Soul
Pure Beauty
Purifying Herbal Tea



Tiszta szépség
Tisztító Gyógytea

Wednesday, November 09, 2005

Datolyás pulyka cserépben

Hozzavalok:
4 pulykamell szelet (600 g)
8 kisebb krumpli
2 kisebb repa
1 voroshagyma
1 californiai paprika
20-24 szem datolya
olivaolaj, so
Garam Masala
mez

A csirkemell nagysagu pulyka szeleteket es a negyedelt repat sos vizben felkeszre fozom. A negyedelt krumplikat ugyancsak felkeszre fozom. A hagyma felet apro kockara vagom es csurrantasnyi olivaolajon megpiritom, radobom a felkockazott paprikat, majd a negyedelt datolyat. Sozom, atpiritom.

A mazas tuzallo talat meglocsolom olivaolajjal, ontok ra kb. 1-1,5 dl-t a huslebol, lerakom a hust, megszorom Garam Masala-val, a hus kore rakom a krumplit, a husra a datolyas-paprikat, majd az egeszet megszorom a maradek durvara apritott nyers hagymaval, es megcsurgatom mezzel. Elomelegitett sutoben, 200 °C-on keszre sutom.

Sunday, November 06, 2005

Vöröslencse krémleves

Hozzavalok:
5 marek voroslencse
2 db kozepes sargarepa
1 kisebb fej voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
dionyi libazsir
2 db baberlevel
so, romaikomeny
olivaolaj



A lencset leforrazom, felreteszem. A voroshagymat es a fokhagymat apritoval finomra, de meg darabosra vagom, majd csurrantasnyi olivaolajon megpiritom, meghintem egy kis orolt paprikaval, hozzateszem a libazsirt. Rateszem a lencset, kicsit atforgatom es felontom vizzel. Belekarikazom a repat, fuszerezem soval es romaikomyennyel es beledobom a baberlevelet. Fedo alatt keszre fozom. Hagyom kisse kihulni. Kiemelek 2-3 evokanalnyit a repabol, a tobbit rudmixerrel kremesre dolgozom.

Tipp: Talalaskor a tanyer aljara teszem a repakarikakat, raszedem a levest. Jol illik hozza a piritos, zsemlekocka vagy a piritott lenmag.