Saturday, December 31, 2005

Gombás lencseleves

Hozzavalok:
2 db arasznyi fustolt kolbasz
2 kozepes voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
200-250 g lencse
400 g savanyu kaposzta
50-60 g szaritott gomba
tk. Piros Arany
so, bors, 2-3 baberlevel

A kolbaszt karikara vagom, es egy jokora labasban odateszem piritani, feluton hozzaadom az attort fokhagymat. Ha mar mind a ketto jol megpirult, radobom az apritoval finomra dolgozott voroshagymat. Ha a hagyma is megpirult, rateszem a Piros Arany-at es a leforrazott lencset. Felontom ketszeres mennyisegu vizzel, beledobom a baberlevelet. Fedo alatt, lassu tuzon fozom. A gombat leforrazom es kulon edenyben megfozom (azert kulon, mert a szaritott gomba nagyon eros szinu levet ereszt, es nem szeretnem ha nagyon megszinezne a levest). Ha a lencse szinte kesz, hozzaadom a kisse felvagdalt, kinyomkodott kaposztat, sozom, borsozom, es felontom keves vizzel. Hozzateszem a leszurt gombat, es fedo alatt, lassu tuzon tovabbi 15-20 percig fozom.

>> Gazdag, laktato, remek te'li leves. A lencse szerencset hoz, a savanyu kaposzta egeszseget ;-)

Szilveszteri menü 2005-2006

Gombas lencseleves
Tepsis burgonya, bacon, fustolt kolbasz, savanyu kaposzta
Mini kepviselofank
Forralt bor

Sunday, December 25, 2005

Vinyigret / Orosz salata (Fater)

Hozzavalok:
3-4 kisebb cekla
4-6 kozepes burgonya
1 nagy fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
4 marek savanyu kaposzta
ket csesze bab
so, bors, olivaolaj
1 citrom leve ( vagy ecet)

A burgonyat enyhen sos vizben hejaban megfozom, a babot leforrazom es megfozom, a ceklat szinten hejaban megfozom. A kesz, kihult burgonyat meghamozom es kockakra vagom, egy nagy talba teszem, sozom, enyhen borsozom. A babot leszurom es a krumplihoz adom. Az aprora kockazott hagymat es a finomra tort fokhagymat is a burgonyahoz adom. A ceklat meghamozom, felkockazom [semmi panik! elobb vagy utobb ugyis lekopik :-)], egy kulon talkaba teszem, leontom a citrom levevel es megcsurgatom olivaolajjal (erre azert van szukseg, hogy a kesobbiek folyaman a cekla ne adja at tulsagosan a szinet a tobbi zoldsegnek, vagyis, ne legyen minden cekla szinu a tanyerunkon). A savanyu kaposztat kisse kinyomkodom, durvan felapritom, hogy ne legyenek tul hosszu szalai, ezt is a burgonyahoz adom, jol atforgatom (csak finoman, hogy a burgonya ne torjon), hogy egyenloen legyen mindenbol mindenhol. Ekkor hozzaadom a savanykas-olajos ceklat. Lazan atforgatom. Ha meg szukseges sozom es megcsurgatom olajjal.

Tipp: Kituno koret, de magaban is fenseges. Igazi te'li csemege!

Karácsonyi gombaleves (Fater)

Hozzavalok:
250-300 g oldalas (sertesborda)
egy arasznyi fustolt kolbasz
egy arasznyi nyers kolbasz
400-500 g savanyu kaposzta
50-60 g sza'ritott gomba
4-5 marek pufi (arpagyongy)
2-3 baberlevel
so, bors, fokhagyma
2-3 csipet orolt komeny
2-3 ek paradicsompure

A ketujjnyi oldalas darabokat hideg vizben felteszem foni egy nagy labasban. Ha felforr, lehabozom. A arasznyi kolbaszokat 3-4 reszre vagom, es a hushoz teszem. Ha szukseges, ujbol lehabozom. Fuszerezem (baberlevel, so, bos, fokhagyma, komeny) es lassu tuzon, fedo alatt hagyom foni. Kozben a sza'ritott gombat atmosom, leforrazom, majd kulon edenyben felteszem foni. A pufival is hasonloan jarok el. Amikor a hus mar majdnem kesz, hozzateszem a kisse megapritott savanyu kaposztat (szeretem, ha a leves savanykas izu, ezert nem nyomom ki nagyon a leve't), a leszurt, atmosott gombat es pufit. Nagyon lassu tuzon hagyom, hogy az izek osszefojenek, meg legalabb egy 20-30 percig. Vegul kevés lisztet piritok (sza'razon), felontom higed vizzel, es a leveshez adom. Tovabbi 5-10 perc es keszen is van.

Ez a leves minig masnap es azutan a legfinomabb, amikor az izek osszeernek. Rendszerint 24-en fozom, ez a szentestei vacsora - gazdag, laktato, igazi teli etel :-)

Karácsonyi menü 2005

Karacsonyi gombaleves
Mini pulykafasirtok, ceklas burgonyasalata (aka 'vinyigret')
Vajas pulykamell, parolt zoldseg, datolyas gomba
Christmas Pudding, Brandy Butter
Forralt bor

Sunday, December 11, 2005

Tuesday, December 06, 2005

Gomgas garnéla tepsis burgonyával

Hozzavalok:
250 g garnelarak
250 g gomba
1 nagyobb pritaminpaprika
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj
500 g burgonya
rozmaring


A megtisztitott, cikkekre szeletelt burgonyat tuzallo edenybe teszem, megcsorgatom olivaolajjal, es 200 °C-ra elomelegitett sutobe teszem. Ha mar felig kesznek talalom, enyhen megsozom es meghintem akar friss, akar szaritott (de nem zuzott) rozmaringgal. Aranysargara piritom.

A garnelat a zuzott fokhagyman es olivaolajon jol atpiritom, hozzateszem a negyedelt gombat, 3-4 perc utan a kockara vagott pritaminpaprikat es az ugyancsak kockazott voroshagymat. Az egeszet magas hofokon jol atpiritom. Hagyom, hogy minden egy kicsit osszeessen.
Talalaskor a so:rt sem felejtem el :-)))