Saturday, August 26, 2006

Főzőcske, ahogy én szeretem

Nagyszuleink foztek/foznek, hogy taplaljak a csaladot. Ma fozunk (jobb esetben), hogy egeszsegesek maradjunk, mert a sok bolti felkesz, kezelt, javitott dolgokrol sokminden elmondhato, csak epp az 'egeszsegesen taplalo' nem. A kergult marha, az antibiotikumozott sertes es szarnyas, a szennyezett v. tapozott hal, a vegyszeres zoldseg es gyumolcs mellett ugy gondolom egyre nehezebb egeszseges etelt kesziteni. Nem lehetetlen ugyan, de nagyon oda kell figyelni. Nem szabad sajnalni kiadni azt a kis extrat a jobb, megbizhatobb minosegert. Az egeszsegen nem szabad sporolni!!! De nem akartam senkire raijeszteni a fentiekkel, csupan ismet hangsulyozni kivanom az alapanyagok fontossagat. Ketszer is nezzuk meg mit teszunk a kosarba, rohanva ne vasaroljunk. Ehesen se!

En, ha lehet, mindig friss apalanyagot hasznalok, friss zoldseg v. lazac, a fagyasztott nem az igazi, sem izben, sem allagaban. A fozes muveszet - nem mindegy milyen festeket kensz a vaszonra, miert hasznalnal nem megfelelo alapanyagot?!? Vagy ne csodalkozz a vegeredmenyen.

Egyeseknek mindegy, hogy mit tomnek a hasukba, ha ehesek. En szeretem kenyeztetni az izlelobimbokat, rabul ejteni az orrot, es a szememnek is oromet okozni. Latvany, illat, iz - festmeny, zene, vers. Fozni jo! Enni meg jobb!!

Thursday, August 10, 2006

Csöröge (Mama)

Hozzavalok:
3 csesze liszt
fel csesze cukor
1 tojas
1,5 dl tejfol (+ amennyit felvesz)
so, szodabikarbona

A hozzavalokat osszedolgozom. Ujjnyi vastagra kinyujtom. A tesztabol haromszogeket vagdosok, kozepen metszek egy lyukat, azon athuzom az egyik csucsket es forro olajban kisutom.

Tipp: Porcukorral meghintve talalom.

>> Nagy adag! Hamar fogy ;-)