Saturday, March 10, 2007

Murgh Makhani (delhi vajas csirke)

Az indiai ettermek egyik legnepszerubb etele Indiaban (is) es vilagszerte. Eredete az 1950-es evekre teheto, es a delhi Moti Mahal etteremhez kapcsolodik. Keszitheto darabokbol (file) vagy csirke negyedekbol (csontos). Idealisan tandoor-ban keszul, de ez a recept lehetove teszi az otthoni elkeszitest is.

Hozzavalok (4 szemelyre):
900 g csirke
4-5 ek. olaj

A pachoz:
400 ml joghurt
6 gerezd fokhagyma
1 cm (kocka) friss gyomber
2/3 kk. red chili v. fuszerpaprika
1/4 kk. orolt koriander
1/2 kk. orolt komeny (cumin)
1/2 kk. garam masala
csipet tandoori szinezek (opcio)
1/2 kk. so
2 kk. lime leve

A makhani szoszhoz:
700 g paradicsom
1/2 kk. kasuri methi (szaritott gorogszena levelek)
75 g hutott vaj
1/2 kk. fuszerpaprika
par csepp ecet
1/4 kk. garam masala
40 g tejszin
so izles szerint

Eloszor a pacot keszitem elo. A joghurtrol hagyom hogy a savo lecsopogjon (tull rongy hasznalata opcionalis), hozzaadom a fokhagyma es gyomber puret, majd a fuszereket (a tandori szinezeket kihagyom, helyette 1/2 kk. tandoori masalat es 4-5 db zold kardamom magot hasznalok). A sot es a lime levet is hozzaadom. Alaposan osszekeverem.

Keszitheto csirke darabokbol is, en mellfilebol keszitem, amit 3x3 cm-es kockakra apritok. Alaposan beledolgozom a joghurtos pacba. A legjobb eredmeny kedveert, egesz ejszakara hutoszekrenyben pacolom.

Egy nagy, vastag alju edenyben felforrositom az olajat, beleteszem a hust paccal egyutt, mersekelem a hot es fedo alatt keszre fozom.

A paradicsomot leforrazom, es lehuzom a hejat. Villaval vagy krumplitorovel pepesitem. Serpenyobe teszem es 5 percig fozom, hogy a leve kisse elparologjon. Hozzaadom a vajat es a paprikat. Ha a vaj elolvadt, meg csak 1 percig fozom. Ha nem eleg savanyu, par csepp ecettel (en itt is lime levet hasznalok) savanyitok rajta, hozzaadom az orolt gorogszenat, a garam masalat es a sot. Meg fel ferc es hozzaadom a tejszint, elkavarom. Kesz is a szosz! A hushoz ontom, eldolgozom. Azonnal talalom.

Tipp: Amire erdemes odafigyelni: a makhani szosz elkeszitese csak 5-6 percet vesz igenyve. A vajat nem szabad 2 percnel tovabb fozni, mert szemcses lesz. Tehat a vajat a szoszba es aztan a hushoz kozvetlen talalas elott kell tenni.

>> Kiados mennyisegu basmati rizst fozok hozza ;-)

Thursday, March 08, 2007

Szup c frikadelykami (ungvari husgomboc leves)

Hozzavalok:
400-500 g daralt pulykahus
3-4 gerezd fokhagyma
2 db sargarepa
2 db petrezselyemgyoker
1 db zoldsegkocka
4-6 db kozepes burgonya
so, bors
2 baberlevel (opcio)
nagy csokor friss kapor!

A daralt hust sozom, borsozom (feher borsot hasznalok) es osszedolgozom a reszelt fokhagymaval. Sem a fokhagymaval, sem a borssal nem fukarkodom, de azert a borssal csak okosan! 10-12 liter vizet forralok, a husbol dionyi gombocokat formalok es a forrasban levo vizbe teszem. Amikor mar mindegyik gomboc feljott a viz tetejere (2-3 perc), merseklem a hot a fazek alatt, hozzateszem a zoldsegkockat, a megtisztitott, de egeszben hagyott sargarepat, gyokeret es a baberlevelet, majd fedo alatt gyongyozni hagyom. 10-15 perc mulva hozzaadom a nagyobb kockara vagott burgonyat, es ujabb 10-15 percig fozom.

Tipp: Talalaskor finomra vagott friss kaprot szorok a tanyerba (csak bartan, nem szabad sajnalni!) es erre szedem a levest. Aki egyszer megkostolta, orokke rabja lesz :-)

>> Elkeszitesi ido: 45 perc

Monday, March 05, 2007

Chilis lazacfilé

Hozzavalok:
2 db 3-4 ujjnyi szeles, friss lazacfile
2 ek. VegaMix
2-3 ek. Sweet Chilli Sauce (Blue Dragon)
8 db burgonya
2-3 ek. olivaolaj
rozmaring (szaritott v. friss)
so

A lazac szeleteket 3-4 percre forrasban levo vizbe teszem (just in case), majd a tuzallo keramiatalba helyezem, enyhen sozom, meghintem VegaMix-szel es rateszem a Sweet Chilli Sauce-t. A hamozatlan, nyers burgonyakat negyedelem es a hal kore rakom, enyhen sozom es megszorom keves VegaMix-szel es jo boven rozmaringgal, amjd lecsorgatom olovaolajjal. Lefedem alufoliaval es 220°C-ra elomelegitett sutoben 20-25 percig sutom, majd leveszem a foliat es tovabbi 8-10 percig hagyom, hogy piruljon.

>> Elkeszitesi ido: 30-35 perc

Thursday, March 01, 2007

Garnélás tésztaleves

[] Hozzavalok:
400g garnela (fagyasztott)
1 db zoldseges kocka
2 gerezd fokhagyma
1 ek. Sweet Chilli Sauce (Blue Dragon)
100-150 g gomba
3-4 ek. sojaszosz
egg noodles (Blue Dragon)
so, bors
olivaolaj

A rakocskakat (fott, tisztitott) egy ev. olivaolajon megpiritom, enyhen sozom, borsozom, rateszem a fokhagymat es a chili szoszt. Hagyom osszesulni az izeket. Felontom 1 liter vizzel, beleteszem a zoldseges kockat. A gombat atmosom, vekony szeletekre vagom, magas hofokon hirtelen megpiritom, es a leveshez adom. Fedo alatt lassu tuzon 2-3 percig fozom, hozzaadom a szojaszoszt. Leveszem a tuzrol es beleteszem a tesztat (125 g). 4-5 percig fedo alatt allni hagyom, ezutan talalom.