Thursday, April 26, 2007

Tuna spread (variációk)

Hozzavalok (A):
1 db tonhalkonzerv (200 g)
2 db kemenyre fott tojas
1/4 cs. apritott csemegeuborka
1/3 cs. tejfol
csipet pirospaprika

A hozzavalokat mixerrel osszedolgozom, hogy konnyed, habos allagu legyen. Egy-ket orara hutobe teszem.

Hozzavalok (B):
200 g kremsajt
200 g tonhalkonzerv
2 ek. citromle
1/2 cs. majonez
1/2 cs. apritott csemegeubi
1 cs. apritott pekandio

Hozzavalok (opcio):
joghurt (tejfol/majonez helyett)
vaj (tejfol/majonez helyett)
kozepes fej hagyma (reszelve)
kisebb csokor friss petrezselyem
reszelt friss uborka
mozzarella v. tehenturo
fokhagyma
so, bors
olajbogyo
torma

>> Kinek mi tetszik, kinek mi az izlese. Tudjatok, kreativitas! Havin' fun!

Tuesday, April 17, 2007

Egyszerűsített Murgh Makhani

Hozzavalok:
375 g pulykamell file
4 marek basmati rizs

Pachoz:
250 g greek style yoghurt
6 gerezd fokhagyma
1 tk. Eros Pista
1 tk. Piros Arany
fel tk. cumin
fel tk. Garam Masala
fel tk. Tandoori Masala
3-4 db zold cardamom
fel tk. so

Vajas szoszhoz:
400 g konzerv paradicsom (Roma, chopped)
100 g vaj
fel tk. orolt gorogszena
fel tk. Garam Masala

A joghurtot osszekeverem az attort fokhagymaval es a fuszerekkel. Beleteszem a nagyobb kockakra vagott pulykahust, jol atkeverem, hogy a hus mindenutt paccal boritva legyen. Minimum 3-4 orara (de legjobb egy egesz ejszakara) hutobe teszem mar magaban a labasban, igy amikor kiveszem a hutobol, csak felteszem a tuzre. Ha felforrt, lefedem es lassu tuzon, fedo alatt puhara fozozm.

A rizst is felteszem foni. Ha felforrt, lassu tuzon, fedo alatt keszre parolom.

Ha mar kesz a hus, akkor kulon edenyben az apritott konzerv paradicsomot felforralom, lassu tuzon meg 2-3 percig fozom, fuszerezem, es beleteszem a hutott vajat. Kevergetve elolvasztom, es a kapott szoszt a hushoz ontom. Ovatosan atkeverem, es mar kesz is, lehet talalni :-)

Tipp: A rizst es a hust is kulon edenybe szedem, igy mindenki a sajat tanyerjan oszthatja el a megfelelo aranyokat, mibol mennyit. Naan is kerul az asztalra.

Sunday, April 15, 2007

Chilis bab (Chilli con Carne)

Hozzavalok:
4-5 marek bab
3 baberlevel
nyers, fustolt sonka
375 g daralt pulykamell
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olivaolaj
so, bors
pirospaprika
csipet orolt fuszerkomeny
150 g paradicsompure
chillipaprika

A babot meg elozo este beaztatom. Masnap tobbszor is atmosom. Annyi vizben teszem fel foni, hogy ugy ketujjnyira ellepje. Beleteszem a baberlevelet es a ket tenyernyi, ujjnyi vastag sonkaszeletet. Fedo alatt majdnem keszre fozom.

Ezalatt a lereszelt/megdaralt hagymat es fokhagymat az olajon megdinsztelem, rateszem a daralt pulykamellet (szoktam filet venni es itthon, apritoval megdaralni), sozom, borsozom, es jol atpiritom, megszorom fuszerpaprikaval, es felontom paradicsompurevel. Hozzaadom a babot, a keves sonkalevel egyutt. Belekarikazok egy jokora chillipaprikanak a felet (altalaban ide szaritottat hasznalok). Ovatosan atkeverem. Kiszedem a baberleveleket. Radobok meg egy v. ket csipet orolt fuszerkomenyt, es lassu tuzon tovabbi 4-5 percig finoman rotyogtatom.

Tipp: Illatos kenyerrel, es persze sorrel talalom.

Saturday, April 14, 2007

Szombati rántotta

Hozzavalok:
4 db tojas
4 vastagabb szelet paprikas szalami v. kolbasz
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olivaolaj
keves so
280 g paradicsomos szarazbab fozelek

A tojasokat jol megmosom. Egyesevel tanyerba utom, villaval felverem, enyhen sozom. Felhasznalasig felreteszem.

A hagymat felbe vagom es vekonyra szeletelem. Az olajon elkezdem dinsztelni, radobom az attort fokhagymat es a kockara vagott paprikas szalamit. Kicsit piritom. A tojast villaval ismet felverem es a hagymara ontom. Ha keszen van, tanyerba szedem es paradicsomos szarazbab fozelekkel (baked beans in tomato sauce) es finom, rozsos kenyerrel talalom.