Tuesday, July 24, 2007

Dublini-palágyi töltött káposzta

Hozzavalok:
kozepes/kisebb fej kaposzta
2 ek. kacsazsir

6 marek rizs
so, bors, pirospaprika
0,5 l paradicsomle



A kaposztat megforrazom, a kulso, nagy leveleket (6-8) megtartom, a tobbit aprora vagom. A rizst alaposan, tobbszor is atmosom, leszurom. Egy evokanal kacsazsirt felhevitek, egy-ket percig piritom rajta a rizst, majd lehuzom a tuzrol es fuszerezem.

A kihult leveleket megtoltom a fuszeres rizzsel. A labas aljara teszem a maradek egy evokanal kacsazsirt, szorok ra ne'mi kaposzta aprolekot, erre helyezem a toltott kaposztakat. A vegen ujbol az aprora vagott kaposztaval fedem le. Raontom a paradicsomlevet (hogy ellepje), es lassu tuzon (nem szabad rotyognia, epphogy csak fovogessen) egy-masfel orat fozom.

Tipp: Tejfollel (meleg, ropogos heju kenyerrel az igazi!) ta'lalom.
  • A palagyi toltott kaposztarol tudni kell, hogy nem kerul bele hus, hanem aprora vagott nyers, fustolt, husos szalonna van kipiritva, ebben van megforgatva a rizs. A palagyi toltott kaposztara tejfol sem kerul (az sislo'ci szoka's), hanem hideg babfozelekkel, aka torvepaszullyal esszuk! Egy tanyert szoktunk me'g foveskor ratenni, bele a fazekba, hogy a kaposztak szet ne bomoljanak.

Itt, Dublinban, nem talaltam nyers, fustolt szalonnat. A kacsazsir ugyan adott neki ne'mi hasonlatos izt, de nem lett az igazi.