Tuesday, August 21, 2007

Dublini Rakott Krumpli (special edition)

Hozzavalok:
3 nagyobb krumpli
100 g chorizo
6 db tojas
200 g Crème Fraîche
1 dl tej
100 g Parmesan-forgacs
4 db shallot/mogyorohagyma
2 gerezd fokhagyma
so, pirospaprika
1/2 ek. libazsir

Egy lapos keramiatalat kikenek libazsirral. A fott krumplit es tojast karikakra vagom. A karikakra vagott chorizot egy gerezd aprora vagott fokhagymaval kipiritom. Lerakom a sor burgonyat, rateszem a choricokarikakat, megszorom a Parmesan-forgaccsal, a negyedelt hagymacskakkal es az aprora vagott maradek fokhagymaval. Betakarom a tojaskarikakkal. Enyhen sozom es meghintem pirospaprikaval. A kremet elkeverem a tejjel es a tojas tetejere ontom. Elomelegitett sutoben (180°C) addig sutom, amig a tojasok teteje itt-ott arany-barna nem lesz ;-)

Monday, August 20, 2007

Dublini Rakott Krumpli

Hozzavalok:
2 nagy burgonya aka krumpli
100 g chorizo
6 db tojas
200 g Crème Fraîche
1 dl tej
so, pirospaprika
1/2 ek. libazsir

A fott burgonyat, a fott tojast es a nyers chorizot karikakra vagom. Egy lapos keramiatalat kikenek libazsirral. Lerakom a sor burgonyat, rateszem a choricokarikakat, vegul a tojaskarikakat. Enyhen sozom es meghintem pirospaprikaval. A kremet elkeverem a tejjel es a tojas tetejere ontom. Elomelegitett sutoben (180 °C) addig sutom, amig a tojasok teteje itt-ott barnulni nem kezd.

[i] azert dublini, mert a szegedit fustolt parasztkolbasszal es tejfollel keszitem, itt ir krumpli es tojas, francia Crème Fraîche es spanyol chorozo kerult ra :-)))

Monday, August 13, 2007

Pirított chillis csirkecsíkok

Hozzavalok (2 szemelyre):
2 db csirkemellfile
2 ek. olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kozepes kaliforniai paprika
1 kozepes hagyma
so, bors
edes chilli szosz
4 marek basmati rizs

A csirkemellet ujjnyi csikokra vagom es a felhevitett olajon alaposan atpiritom. Akkor jo, ha mar arany szinu legalabb az egyik oldala. Sozom, borsozom, rareszelem a fokhagymat. Ket percig ezt is piritom. Radobom a kozkara (kb. 1,5-2 cm) vagott hagymat es paprikat. Ujabb ket percig piritom, majd raontom az edes chilli szoszt. Ovatosan atforgatom es meg kb. 2-3 percig hagyom sulni. Fott, natur basmati rizzsel talalom. Szemnek is, szajnak is megnyero ;-)

Wednesday, August 01, 2007

Dublini-palágyi töltött káposzta [2]

Hozzavalok:
6 db tv-paprika
8 marek rizs
450 g savanyu kaposzta
300 g paradicsompure
2 ek. kacsazsir
so, bors, pirospaprika

A paprikakat alaposan megmosom, ovatosan eltavolitom a maghazat, a hegyet is levagom, hogy a paradicsomle majd atjarhassa. Megtoltom a fuszeres rizzsel (1 ek. kacsazsir, rizs, fuszerek) - csak finoman, nem szabad megtomni, mert a rizsnek nem lesz helye dagadni. Mindegyik paprikat egy keves savanyu kaposztaval zarok le, igy a rizs nem fog kijonni foves kozben sem.
A labas aljara teszem a maradek egy evokanal kacsazsirt, es a megmaradt savanyu kaposzta fele't. Erre helyezem a toltott paprikakat, csigavonalban. A vegen lefedem a maradek savanyu kaposztaval, es leontom 300 g paradicsompure es 3 dl viz keverekevel. Lassu tuzon (!!!) egy-masfel orat fozom.

Tipp: Tejfollel es meleg, teljes kiorlesu pitaval kinalom.

[!] Dublini haziasszonyi palyafutasom legjobb toltott kaposztaja (!), most hazasitottam eloszor a paprikat es a savanyu kaposztat ;-) A paprikaba toltessel idot es morgolodast sporoltam meg :-D