Wednesday, October 24, 2007

Ínyenc tintahal lilahagymával

Hozzavalok:
6 db ananasz-metszett tintahal szelet
2 gerezd fokhagyma
1 kozepes fej lilahagyma
6 db datolya
olivaolaj
edes chili szosz


A fagyasztva kaphato ananasz-metszett tintahal szeleteket 2-3 percre forrasban levo vizbe teszem, majd leszurom, papirtorlovel felitatom roluk a vizet, es felhasznalasig felreteszem. Csurrantasnyi olivaolajat felhevitek, radobom a durvara vagott fokhagymat. Egy-ket perc utan hozzateszem a felbe vagott tintahal darabokat es addig piritom, amig egy kis szint nem kapnak. Radobom a nagy kockakra vagott hagymat es a felezett datolyat. Tovabbi 2-3 percig piritom, majd raontom az edes chilli szoszt. Ujabb ket perc es mar lehet is talalni.

  • Pompas eloetel!

Wednesday, October 10, 2007

Vajas-petrezselymes töltött csirkemell

Hozzavalok:
2 db csirkemell
1 ek. vaj
kis csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
so, bors
2 db kisebb cukkini
Garam Masala
6-8 szem datolya
reszelt Mozzarella
olivaolaj

A csirkemellet bemetszem, ebbe kerul a toltelek: az aprora vagott petrezselmet es fokhagymat elkeverem a vajjal, sozom, enyhen borsozom. A megtoltott csirkemelleket a jenai v. tuzallo csereptal kozepere helyezem es megszorom Mozzarellaval. Kore rakom a 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vagott cukkinit es a kimagozott datolyat. A cukkinit enyhen megcsorgatom olivaolajjal es finoman megszorom Garam Masalaval. Elomelegitett sutoben 30-45 percig alufolia alatt parolom, majd pirulasig keszre sutom.

>> A fokhagymas-vajas-petrezselyem atjarja az egesz csirkemellet, a sult datolya edeskes ize pedig a kulso, sajtos reszen ervenyesul. A parolt/sult cukkini konnyed koret ehhez az izekben gazdag hushoz.

Monday, October 08, 2007

Acapulco chillis bab

Hozzavalok:
200-250 g bab (kidneybean)
2 db csirkemell
1 nagyobb fej lila hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 baberlevel
so, bors
olivaolaj
1 kb kisebb cukkini
1 erett tv-paprika
szaritott chilli v. harissa

Talalashoz:
reszelt mozzarella
tejfol

Az elozo este beaztatott babot a baberlevellel fedo alatt felteszem foni (annyi vizzel, hogy boven ellepje). Kozben a nagyobb darabokra vagott csirkemellet keves olajon alaposan megpiritom, megszorom pikans fokhagymas-pirospaprikas fuszerkeverekkel, majd a vekony csikokra vagott paprikat is hozzaadom es tovabbi 1-2 percig sutom. Vegul (tovabbi fel-egy percre) hozzaadom a karikara vagott hagymat. Ezeket tovabbi felhasznalasig felreteszem. A nem tul apro kockara vagott cukkinit is atpiritom es felreteszem.
Ha a bab mar majdnem kesz, hozzaadom a lereszelt fokhagymat, sozom, borsozom, es belekeverem a fel kk. harissat. Meg egyszer atforralom, majd lehuzom a tuzrol es ovatosan beleforgatom a csirket es a cukkinit. Azonnal talamom!
Talalaskor meghintem reszelt mozzarellaval es megcsurgatom tejfollel. Keves apritott snidlinggel diszitem.
A hagyomanyos, bab es daralt hus kombinacio ideje lejart!