Thursday, January 29, 2009

Serpenyős csirkemáj

Hozzavalok:
600 g csirkemaj
500 g burgonya
olivaolaj
1 db nagyobb hagyma
2 gerezd fokhagyma
so, bors, baberlevel
fuszerpaprika
morzsolt majoranna
orolt fuszerkomeny
150 g tejfol

A szep, telt szinu csirkemajat hideg vizzel atmosom, a kisebbeket csak ket reszre valasztom, a nagyobbakat viszont negyedelem. A megtisztitott hagymat felbe, majd vekony szeletekre vagom. Egy vastag alju serpenyoben felforrositom az olivaolajat, radobom a hagymat, fedo alatt kicsit megdinsztelem.
A megfonnyadt hagymara rateszem a majat, 2-3 baberlevelet, orolt borssal, fuszerkomennyel es keves pirospaprikaval fuszerezem (sozni csak a vegen szabad, kulonben a maj megkemenyszik). Gazdagon megszorom majorannaval es az aprora vagott fokhagymaval (1-2 ek. paradicsompure es/vagy 1-2 tk. zoldsegkoncentratum opcionalis). Merseklem a tuzet es fedo alatt (lassu tuzon!) 40-45 percig parolom, sutom. Nem kavarom, csak idonkent megrazogatom. Majd sozom es felontom keves vizzel (ha szukseges, ket-haromszor is adok fel-egy dl vizet fozza). Fedo alatt tovabbi fel orat, negyven percet foni-sulni hagyom. Akkor van kesz igazan, ha a hagyma es a majrol lefott darabkak finom szaftot kepeznek, vagyis a hagyma szetfott, csak maj es szaft van a serpenyoben ;-)

A krumplipure: a meghamozott, felkockazott burgonyat enyhen sos vizben megfozom. Majd a fedo segitsegevel leszurom, es attorom a tejfollel (egy kis kocka vajat is beledobok).

Tipp: a legjobb toltott paprikaval (savanyitott paprika komenyes kaposztaval toltve) talalni, de a csemegeuborka is jol csuszik hozza.

Wednesday, January 28, 2009

Sült banán

Hozzavalok:
2 db banan
2 ek. vaj
juharszirup





A meghamozott (nagyobb fajta) banant felbe, majd hosszanti iranyban ismet felbe vagom. A serpenyoben felforrositom a vajat, rateszem a banancsikokat, majd meglocsolom juharsziruppal. 2-3 perc utan megforditom es a masik oldalukat it megpiritom.

Tipp: Talalaskor me'g kap egy kis juharszorpot, de vaniliafagylalttal is talalhato ;-)

Monday, January 26, 2009

Sült alma

Hozzavalok:
4 egesz alma
juharszorp
barnacukor
orolt fahej




Gyerekkorom felejthetetlen csemegeje, ami annak idejen mama cserepkalyhajanak a tetejen keszult (azota a cserepkalyha is csak disz), es csak abbol allt, hogy feltettuk az almakat egy-ket orara. Mai valtozata sutben keszul, fahejjal es juharszorppel ;-)

Az almakat alaposan megmosom (ha lehet viaszmentes almat vasarolok) es a maghazat erre alkalmas eszkozzel (maghazkiszuro) eltavolitom. Egy lapos tepire alufoliat fektetek, a kozepere teszem az almakat, meghintem fahejjal, keves barnacukorral, es megcsorgatom juharszorppel. Az alufoliat bezarom, es a 180 °C-ra elomelegitett sutoben 20-25 percig sutom.

Az illata pompas, a husa omlos, szinte pep, az ize pedig egyszeruen felejthetetlen ;-) Pompas teli csemege!

Friday, January 09, 2009

Chocolate Mayordomo (Oaxaca)

Mayordomo-chocolate-OaxacaOaxaca-i csokoládé (Mayordomo)

A tejate egy Oaxaca-i specialitás,
ami egy erjesztett, habosított, hideg ital étcsokoládéból, kukoricalisztből.

Thursday, January 08, 2009

Folyékony Mexikó (Tequila, Mezcal, Rum*)

tequila-mezcal-rum [*] Flor de Caña = Nicaragua

Wednesday, January 07, 2009

Enchiladas de Pollo

Hozzavalok:
6 db tortilla
1 db fott csirkemell
babkrem (frijoles refritos)
10-12 karika jalapeño
Cholula Salsa
paradicsompure
sajt (reszelt/szeletelt)
1-2 ek. tejfol
hagymakarika

A fott csirkemellet szalasra tepkedem. A tortillat megkenem babkremmel (ne sajnaljuk belole), az egyik sarkaba keves hust halmozok, fuszerezem egy-ket karika (friss vagy konzerv) jalapeño-val, izesitem egy keves Cholula Salsa-val, majd felgongyolom.

A tuzallo tal aljara egy-ket szelet vajat teszek, erre rakom a felgongyolt tortillakat, leszorom reszelt sajttal (vagy lefedem szeletelttel), vegul leontom paradicsomlevel. Lefedem alufoliaval es elomelegitett sutoben 180°C-on 20-25 percig sutom.

Tipp: Ha igazan mexikoin akarjuk talalni, akkor babkrem is keruljon a tanyerra, valamint tejfol es egy-ket hagymakarika a tetejere ;-)

Tuesday, January 06, 2009

Sopa de Pollo con Arroz

Hozzavalok:
2 db csirkemell
fel zoldsegkocka
2 db sargarepa
1 db petrezselyem
so, egesz bors
2-3 baberlevel
1 gerezd fokhagyma

1-2 karika friss jalapeno
1-2 szaritott, fustolt paprika csik
2 marek rizs

Az atmosott hust hideg vizben felteszem foni, ha felforrt, lehabozom, izesitem, beleteszem a zoldsegeket (egeszben), majd takarekra veszem, felig lefedem es egy-masfel oran at gyongyozon fozom.
A megfott hust es zoldsegeket kiveszem, felreteszem, hagyom kihulni (a zoldsegekre tulajdonkeppen mar nem is lesz szukseg).
Az atmosott rizst a levesalaphoz adom, es keszre fozom a husleben.
A kihult csirkemellet szalasra tepkedem majd visszateszem a levesbe. Hagyom atforrni es keszen is van.
Friss cirtommal es salsaval talalom. A citromot nem szabad sajnalni belole, facsarjunk bele boven, es az sem art ha kelloen csip ;-)

*Sopa de Pollo con Arroz, azaz csirkeleves rizzsel, Mexikovarosban kostoltuk es szerettuk meg. Izvilaga nagyon hasonlit a hagyomanyos magyar csirkelevesehez, Mexiko ott figyel be a receptbe, hogy talalaskor friss citromot facsarnak bele. A mexikoi citrom apro, zold, a limenel kisebb.

Tipp: Ha egy extra csirkemellet is belefozunk, az ize csak meg jobb lesz, plusz a raadascsirkemell jo lesz a kovetkezo napi csirkes enchiladas-ba ;-)

A levest ugy is elkeszithetjuk, hogy a rizst kulon fozzuk, es csak annyi hust tepkedunk bele, amennyi talalaskor kell. Igy a levest, a hust es a rizst is kulon tudjuk tarolni a hutoben.

>> Ez a recept a 'kostoltam mar es most megprobaltam elkesziteni' kategoria, vagyis emlekezetbol probaltam osszerakni az izeket, hozzavalokat. Az eredeti receptet szivesen fogadom ;-)

Monday, January 05, 2009

Egy falat Mexikó