Saturday, July 31, 2010

Viva Mexico (Edinburgh)

Viva-Mexico-tortilla-soup
Viva-Mexico-chimichangaKora reggel volt még, kialvatlanok voltunk a hajnali keléstől és kábák a repülőúttól (még ha rövid is volt), amikor a szállodához vezető úton elhaladtunk az étterem ablaka alatt. Fél szemmel tudomásul is vettük, igen, egy mexikói, jó tudni. Majd pár méter után valami belső késztetés nyomása alatt visszafordultunk alaposabban szemügyre venni a menüt, bekukucskáltunk az ablakon, és onnantól nem volt menekvés. Szégyen, nem szégyen, Edinburgh-öt először mexikói módra fogjuk megízlelni!

Visszatértünk hát ebédre. Alig pár asztal volt csak, és az is mind foglalt, már rákészültünk az elutasításra, amikor a kiszolgáló személyzet az alsó szintre invitát. Alul egy tágasabb, talán még színesebb helyiség fogadott. A hely tömve volt régi, letűnt, mexikói büszkeségtől dagadó fotókkal!

Egy-egy levest (tortilla, csípős bab), meg chimichangát és enchiladast kértünk. Oh boy o boy, újra Mexikóban találtuk magunkat! Sem a szám, sem a torkom nem éreztem már (!) a leves végére, patakzottak a könnyeim a főételnél, de másfél éve nem ettem ilyen jót! Edinburgh máris a szívembe lopta magát.

Julio és Judy Gonzalez aprócska étterme 1984 óta varázsolja Mexikó ízeit Edingurgh óvárosának szívébe, egy kőhajításnyira a Royal Mile-től. Ebédre kinyitnak két órára, majd hat után vacsorára ismét. Kár kihagyni!

Viva Mexico
A: 41 Cockburn Street, Edinburgh EH1 1BS, Scotland
T: 0131 226 5145
W: http://viva-mexico.co.uk/

Thursday, July 29, 2010

Nyitott articsóka virág

open-globe-artichokeA sziromlevelek tövében megbújó articsóka 'hús' ízét nehéz leírni. Igazából semmi másra nem hasonlít, úgy fogalmaznék pikás. Nincs íz, ami leírja. Az articsóka 'szív' ízre és állagra talán a főtt karalábéra emlékeztet, illatra a főtt kukoricáéra.


Tipp: friss articsóka (globe artichoke) elkészítése itt

Wednesday, July 28, 2010

Bio bárányszelet rozmaringos pácban

organic-lamb-leg-steaksA bio (organic) báránysztéket egy nagy gerezd fokhagyma vékony szeleteivel, negyed citrom levével, pár szem mediterrán sóval, frissen őrölt borssal, friss rozmaringgal és bio extra szűz olívaolajjal bepácoltam, majd hűtőbe tettem min. 2 óra hosszára.

Tipp: Kitűnő grill alapanyag. Chilikarikákkal vagy friss gyömbéscsíkokkal lehet még bolondítani rajta.

Tandoori fűszerezésű grillezett csirke falatok itt
Grillezett teriyaki lazac nyársak itt
Roston sültek (bárány, vad, zöldség) itt

Wednesday, July 21, 2010

Serpenyőben sült alaszkai lazac

pan fried Alaskan wild salmonPan fried Alaskan wild salmon

A vadon élő alaszkai lazac húsa élénkebb színű, míg a tenyésztetteké (pl. Skócia partjainál) mindössze rózsaszínes, ráadásul zsíros is. Egyből feltűnik a különbség.


A kinézeten túl az ízvilága is gazdagabb, élvezetesebb. Nem is fűszereztem, csak szárazon felforrósított serpenyőben egy kevés olívaolajjal előbb a bőrös majd a belső oldalát megpirítottam, ugyanabban koktélparadicsomot és 'ceruzarépát' hirtelen sütöttem, amire egy gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát dobtam.

Tuesday, July 20, 2010

Articsóka

Az articsóka (Globe Artichoke, Cynara cardunculusa) tulajdonképpen egy bogáncsos növény éretlen virága.

A szirmok töve és a virág szíve ehető. Kitűnő, ízletes előétel lesz belőle! Amellett, hogy finom és egészséges, ideális társaságban csemegézni.




Elkészítése:
Az articsókafejet alaposan átmostam, hagytam, hogy a szirmok közét is jól átjárja a víz. Az apróbb, alsó levelekből letéptem párat, a felső, vastag sziromlevelek szúrós végeit ollóval levágtam, majd a tetejéből késsel kétujjnyit, a szárából meg annyit vágtam le, hogy 1-2 cm maradjon csak.

A főzésre kész atricsókát egy lábasba állítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy félig ellepje. Egy gerezd fokhagymát, egy babérlevelet és pár szem borsot tettem mellé a vízbe. Forráspontig hevítettem, félig lefedtem, majd alacsony hőfokon háromnegyed órát gyöngyözve főztem.

Párolni is lehet, ilyenkor a fedőt szorosan rá kell tenni. A főzésnél azért nem ajánlják a szoros fedőt, mert nagyon megbarnulhat (a savak és a klorofill-oxidáció miatt). Ezért hagytam egy rést, hogy a gőzzel együtt a savak is elillanhassanak. Van aki egy karika citromot is a főzőléhez ad, ami talán jobban megőrzi a sziromlevelek zöldjét.

Akkor van kész, ha a szirmokat könnyedén ki lehet húzni (a főzési idő attól függ, hogy milyen nagy az articsóka). Óvatosan kiemeltem a lábasból, majd fejjel lefelé lecsepegtettem. Tányérra helyeztem, majd körbeültük és egyesével, levelenként haladva kieszegettük a húsos csészelevelek tövét (a szirmokat fejjel lefelé a fogak közé szorítva). Aki evőeszköz híve az kiskanállal is lekaparhatja a 'húst'.

artichoke-to-boil
artichoke-ready-cut
artichoke-ready-to-eat











Amikor a húsos levelek elfogytak, az ehetetlen lila és bolyhos sárga részeket (ezt hívják 'choke'-nak > szúrós és fullasztó) lekapartam, majd a virág szívét felszeleteltem és fetás mártogatóssal (feta, olívaolaj, fokhagyma, szárított petrezselyem) elfogyasztottuk.

Az articsóka szíve valamivel édesebb, mint a csészelevelek tövén található hús. Legtöbben a szirmokat vagy majonézbe (esetleg balzsamecettel ízesítve) vagy olvasztott vajba (akár fokhagymával ízesítve) mártogatják, de még a hummust is el tudom képzelni. Nekem magában ízlett a legjobban, még melegen. Az édeskés szívéhez pedig jól illet a sós feta :-)

A főzés, párolás mellett marinálni is szokták. Az olaszok Négy Évszak pizzáján az olajos articsóka a tavaszt képviseli (míg az olajbogyó a nyarat, a gomba az őszt, a sonka a telet), de pastakhoz is gyakran felhasználják. A spanyolok a fiatalabb, kisebb virágokat olívaolajban hirtelen kisütik, vagy grillezik. Meg is lehet tölteni, sütni, de casserole-ba vagy frittata-ba is kerülhet.

artichoke-choke
artichoke-heart-and-petals-with-dip [i] Valahonnan a Földközi-tenger vidékéről, talán Szicíliából származik. C-vitaminban, folsavban, élelmi rostban, magnéziumban és káliumban gazdag. A máriatövis, más néven őszbogáncs rokona.

A benne található cynarin vegyület támogatja az emésztést; a silymarin flavonoid védi a májat és megvéd a szívbetegségektől (megelőzi az LDL clolesterol káros oxidálódását); koleszterinszint-csökkentő, segíti az emésztést, helyreállítja a vénák és artériák egészséges állapotát, ajánlják vérnyomás és érelmeszesedés csökkentésére, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is.

Monday, July 19, 2010

Tandoori fűszerezésű grillezett csirke falatok

tandoori-spiced-grilled-chicken-piecesHozzávalók:
2 db csirkemellfilé
1 fej saláta (red gem)


A páchoz:
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
diónyi friss gyömbér
2 tk. tandoori fűszerkeverék
fél tk. garam masala
fél tk. őrölt kömény (cumin)
6-8 szem zöld kardamom
2 ek. friss citromlé
3-4 ek. joghurt, csipet só


A csirkemellet kisebb darabokra vágtam, majd egy mélyebb edénybe helyeztem, megszórtam apróra vágott fokhagymával és meglocsoltam az olívaolajjal. Alaposan átforgattam, majd hozzáadtam a finomra aprított gyömbért, a frissen facsart (egy kisebb fél) citrom levét és húsát, a fűszereket, végül a joghurtot. Alaposan átkevertem, majd letakartam és 2-3 órát hűtőben pihentettem.

A húsokat a felhevített grillen megsütöttem. Ropogós salátalevéllel tálaltam.

[!] A pácolt hús (joghurt, fokhagyma) könnyen leragad, ezért az elején gyakran érdemes forgatni, hogy a megpuhult rész ne tapadjon a bordákhoz. Miután mindkét oldalát 15-20 másodpercig pirítottuk, már rajta lehet hagyni, hogy átsüljön.

Friday, July 16, 2010

Grillezett cukkini fokhagymás majonézzel

grilled-zucchini-with-garlic-mayoA nagy grill-kedvenc! R is megszerette, mivel nem szív magába olajat (hisz nincs is alatta!). Csak annyi olajat lát, amennyivel vékonyan lekenem az öntöttvas (cast iron) bordákat. Tálaláskor nagy gerezd fokhagymát aprítok a majonézre ;-)
A grillezés a serpenyőben sütés egészséges alternatívája!

Thursday, July 15, 2010

Cukor és liszt nélkül édeset

cukor-es-liszt-nelkulValami édeset kellene enni. Ne legyen benne cukor meg liszt. Édes legyen, mégis finom. Legyen egészséges. Zabpehely meg gyümölcs? Sütve! Könnyen, gyorsan, finomat.




Hozzávalók:
fél csésze zabpehely
4 kisebb alma
két marék dió
4 nagyobb szilva
méz bőven
fél citrom leve


Az almát meghámoztam, majd nagy lyukú reszelőn lereszeltem és meglocsoltam frissen facsart citromlével. A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítottam, majd feltördeltem. A szilvát hat részre vágtam (félbe majd három felé, így magától ki is esik a mag).

A zabpelyhet egy csipet sóval 1 bő csésze vízben megfőztem. Még melegen hozzákevertem a diót meg az almát, majd muffinformákba kanalaztam, egy-egy szelet szilvával díszítettem, végül alaposan megcsorgattam mézzel, és 180 °C-on 20-25 percet sütöttem, amíg a szilva szét nem főtt a fortyogó mézben.

[!] A sütőben szinte önálló életre kel a sülő zapbehely mézzel a tetején, nagy összevisszaságban, ezért legközelebb a 'tésztát' külön formákba teszem, tepsibe állított kerámiatálkákba.

Tipp: Mézes-szilvás zabtorta itt

Wednesday, July 14, 2010

Kolač od Rogača

rogac-carob-szentjanoskenyerA recept a solini darált szentjánoskenyér csomagolásáról való (Dalmatinski rogač, Solin):






Keverjünk össze 20 g margarint, 3 tojássárgáját, 25 g cukrot, 2 vaníliás cukorot, 2 csésze szentjánoskenyeret, 2 csésze tejet és 2 csésze lisztet a sütőporral és 3 felvert tojásfehérje habjával.

Ízlés szerint a végén adjunk a keverékhez reszelt almát és/vagy diót. Süssük kikent tepsiben 200 °C-on, mintegy fél órán keresztül.

Monday, July 12, 2010

Lazac - répa - paradicsom

salmon-carrot-tomatoA sárgarépa nem tűnt kifejezetten grillezős zöldségnek - a puding próbája az evés, nem igaz -, de a paradicsom rendkívül ízletes miután megszottyad a forró öntöttvas bordákon.

Saturday, July 10, 2010

Mini tartlets

Ritz-Carlton-Powerscourt-Barbecue-JulyIdén is apró tortácskákkal
(4 cm ø) várt a Ritz Carlton Powerscourt a 2010-es PK Summer Party BBQ-n a chocolate chip cookie és a pecan brownie-k mellé.

Thursday, July 08, 2010

Grillezett teriyaki lazac nyársak

grilled-salmon-teriyaki-skewersHozzávalók (4 db nyárs):
280 g lazacfilé

Teriyaki pác:
2 ek. sake , 2 ek. mirin
5 ek. szójaszósz
fél citrom leve és húsa
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kk. szezámolaj


A pác elkészítése: összeöntöm a sakét, mirint, szójaszószt és a szezámolajat, belefacsarom a kimagozott citromot a húsával együtt, végül hozzáadom a vékony szeletekre vágott fokhagyát.

A lazacfilét 2-3 ujjnyi kockára vagdosom, egy mélyebb tányérba helyezem, majd leöntöm a teriyaki páccal, letakarom és legalább egy órán át hűtőben pihentetem.

A pácolt lazacot nyársakra húzom. A felforrósodott grillt lekenem olajjal, majd a nyársakat mindkét oldalán megsütöm.

Tipp: Friss, ropogós salátalevelekkel (cos), grillezett cukkinivel és egy-egy karika citrommal tálalom.

Sunday, July 04, 2010