Thursday, September 30, 2010

Esszenciális zsírsavak

healthy-salad-with-Omega-seedsOmega-3 (len- és tökmag),
Omega-6 (napraforgó- és szezámmag)...







Esszenciális, vagyis a táplálkozásunkban nélkülözhetetlen zsírsavak két fő csoportja az Omega-3 (alfa-linolénsav / alfa-linolenic acid / ALA) és Omega-6 (linolsav / linoleic acid / LA) néven ismert telítetlen zsírsavak, amik az immunrendszer megfelelő működésében, az egészséges hormonműködésben elengedhetetlenek, csökkentik különböző betegségek kialakulását (szívbetegség, rák, elhízás), védenek az allergia, ízületi gyulladások, ekcéma, depresszió, fáradtság és fertőzések ellen.

Az esszenciális zsírsavakat (Right-Fats / Essential Fats / Essential Fatty Acids / EFAs) F-vitaminok néven is emlegetik. Forrásuk: diófélék, magvak és halak. Omega-3: olajos halak közül makréla, hering, szardínia, lazac, magvakból len, kender, tökmag. Omega-6: diófélék, szezámmag és napraforgó, ligetszépe (evening primrose) olaj, borágó (borage) olaj.

Omega-3: alfa-linolénsav (alfa-linolenic acid / ALA) > eikozapentaénsav (Eicosapentaenoic acid / EPA) és dokozahexaénsav (Docosahexaenoic acid / DHA) > prosztaglandin 3-as típus (prostaglandin type 3).

vagyis ALA > EPA and DHA > prostaglandin type 3;

Omega-6: linolsav (linoleic acid) > gamma-linolénsav (gamma-Linolenic acid / GLA) > di-homo gamma linolénsav (di-homo gamma linolenic acid / DGLA) > prosztaglandin 1-es típus (prostaglandin type 1) = a vért 'vékonyan' tartja, pihenteti az ereket, csökkenti a vérnyomást, segít fenntartani a víz egyensúlyát a szervezetben, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, javítja az idegek és az immunrendszer működését és segíti az inzulin működését.

azaz LA > GLA > DGLA > prostaglandin type 1;

A napi megfelelő arányú bevitelt a következő keverékkel biztosíthatjuk: 50% lenmag és 50% tök-napraforgó-szezám magok (friss, sótlan!) összeállítása. Lezárt, csavaros edényben tartsuk, a hűtőszekrényben, mert az oxidáció károsítja, és minden nap, egy evőkanálnyit frissen őröljünk (Patrick Holford: Optimum nutrition). Egy vitaminokban gazdag salátán is kitűnő, nem csak feldobja az ízvilágát, de jót is tesz. A darálásra azért van szükség, hogy a zsírsavak jobban érvényesüljenek.

A lenmag hatásos székrekedés ellen, a tökmag kalcium, vas, cink forrása, a napraforgómag E-vitaminban és cinkben gazdag, a szezámmag E-vitamin, szelén, vas, kalcium, cink raktár.

Omega-3, Omega-6 zsírsavak

Omega3-6-flax-pumpkin-sesame-sunflower
50% lenmag és 50% tökmag - napraforgómag - szezámmag

lenmag, tökmag = Omega-3
napraforgómag, szezámmag = Omega-6
Esszenciális zsírsavak

Hummus és sárgarépa

hummus-with-carrot-sticksA tökéletes napközbeni snack!
Az A-vitaminban és élelmi rostban gazdag sárgarépa íze kiváló összhangban van a vasban és
C-vitaminban, valamint folsavban
és B6-vitaminban tartalmas hummus-szal. A csicseriborsó kitűnő fehérjeforrás.

Bromelain

fresh-ananas-chunksA Brazília déli részén és Paraguayban őshonos ananász a Bromeliaceae család egyetlen ehető tagja.
C-vitaminban, B6-ban, mangánban
és rézben gazdag. Legnagyobb érdeme mégis a bromelain emésztő enzim, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Ananász - Pineapple - Ananas comosus

pineapple

Wednesday, September 29, 2010

Rakott cukkini

layered-zucchini-casseroleHozzávalók:
1 db fehér répa (turnip)
2 db sárgarépa
fél cukkini (csíkos)
5 db tojás
2 dl tejföl
2 dl natúr joghurt



A meghámozott fehér répát vékonyra felszeleteltem és beterítettem vele a tűzálló tál alját, majd a sárgarépa karikák következtek, aztán a kivágott belsejű cukkini szeletek. Fűszereztem zöldséges tengeri sóval (Herbamare Original Organic Herb and Vegetable Seasoning Salt), végül főtt tojás karikákkal borítottam, és ismét megfűszereztem a sóval. A tejfölt és a joghurtot összekevertem majd a rakott tetejére csorgattam, és meghintettem egy csipet fűszerpaprikával. 180 °C-on készre sütöttem.

layered-zucchini-casserole-step3
layered-zucchini-casserole-step4

Tuesday, September 28, 2010

Mustáros-wasabis tojás

mustard-wasabi-eggHozzávalók:
személyenként másfél főtt tojás
majonéz
angol mustár
wasabi por
frissen őrölt bors
szezámmag, narancslé
petrezselyemzöld

Míg a tojás főtt, elkészítettem a pikáns öntetet.

A majonézhez adtam ugyanannyi mustárt (Colman's), símára kevertem, majd kevés narancslével higítottam, hogy állagra egész folyós legyen.

A tojásokat még melegen megcsorgattam a mustáros öntetettel. Meghintettem kevés wasabi porral, frissen őrölt borssal, végül pirított szezámmaggal.

Friss petrezselyemzölddel díszítve tálaltam, egy pohár friss narancslével.

Tipp: A mustártól, borstól, wasabitól enyhén csípős, pikáns. Fogyasztható hidegen is, de nekem langyosan ízlett a legjobban. A tojást mindenki olyan keményre, vagy lágyra főzheti, ahogy szereti.

Monday, September 27, 2010

Zöldséges cérnametélt

vegetarian-brown-rice-vermicelliMár nem csak rizses, de tésztás ételekért sem járunk kínai étterembe. Az ember lánya lassan belerázódik, rájön az apró trükkökre, beszerez ilyen-olyan hozzávalókat és voilà, az éttermi ízek házhoz jönek.

Sunday, September 26, 2010

Zöldfűszeres makréla

herby-mackerelFriss, filézett piaci makréla zöldfűszerekkel à la fér(j)fi.

Saturday, September 25, 2010

Café Azteca - Enchilada

Cafe-Azteca-enchiladaAz aprócska (öt asztal csupán) helyiségnek igazi lelke van. Nem tudnám megmondani mi fog meg benne, hisz a dekoráció sem eget verően eredeti, a konyha is lassan dolgozik, de ami onnan kikerül,
arra érdemes várni. Mint erre az enchiladara itt. >> Café Azteca

Friday, September 24, 2010

Grillezett szardínia

grilled sardines with lemonA (feje-farka vesztett) halakat alaposan átmostam majd papírtörlővel megszárítottam, kívül-belül meghintettem zöldséges tengeri sóval (Herbamare Original Certified Organic Herbs and Vegetables Seasoned Sea salt) és meggrilleztem, citromszeletekkel tálaltam.

[i] Mivel a szardínia elég olajos, nem kell extra olajat használni a grillhez. A szardínia kitűnő halolaj-forrás, Omega-3 zsírsavakban gazdag, valamint D-vitamin, B12, kalcium és persze fehérje forrása.

raw sardines
grilled sardines on the grill

Thursday, September 23, 2010

Where will you be at 17:59?

Celebrate the legacy of Arthur Guinness. Worldwide celebration starting at 17:59 (your local). Raise a GUINNESS to Arthur at Arthur's Day.

It's almost time to toast...

To Arthur!

Wednesday, September 22, 2010

Grillezett tejbegríz hidegen

grilled-semolina-puddingHozzávalók (6 személyre):
6 dl tej
3 ek. gríz
1 tk. vanília kivonat (magokkal)
fahéj
barna cukor
6 ek. Nesquik
szerecsendió


A tejben elkevertem a grízt és vanília kivonatot (Natural Vanilla Extract with seeds), majd alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett készre főztem.

Hat ramekin aljára szórtam egy-egy csipet barna cukrot, fél-fél ek. Nesquik-et, majd egy csipet fahéjat szétosztottam a hatra, ugyanígy a frissen reszelt szerecsendiót.

Felöntöttem a folyékony tejbegrízzel. Mindegyik tetejére tettem megint fél-fél ek. Nesquik-et és egy-egy csipet barna cukrot.

A ramekineket tepsibe sorakoztattam, öntöttem alá kevés vizet és 10 percre a grill alá tettem, majd hideg vízbe állítottam őket, kihűtöttem és fogyasztás előtt legalább egy órát hűtőben pihentettem. Egyszerű és nagyszerű!

Báránygulyás 8 lépésben

lamb-stew-served
lamb-stew-ready
lamb-stew-step6-8
lamb-stew-step5
lamb-stew-step4
lamb-stew-step1-3
1. vöröshagyma
2. bárányka
3. kakukkfű
4. petrezselyemzöld
5. krumpli
6. sárgarépa
7. fokhagyma
8. zöldségkockás paradicsom

Fedő, 2,5-3 óra, finoman gyöngyözik. NEM kavargat, NEM rázogat, NEM PISZKÁL!

Tuesday, September 21, 2010

Quiche

quicheHozzávalók:
Tészta (Short Crust Pastry):
300 g liszt
125 g vaj
fél tk. só
4 ek. hideg víz




Feltét:
1 fej vöröshagyma
pár szelet cukkini
2-3 szál újhagyma
mozzarellagolyócskák
só, bors, oregánó


Öntet:
2 db tojás
4 ek. tejföl
fél zöldségkocka


Az átszitált liszthez adtam a sót és a felkockázott vajat. Amikor morzsás lett, egy-egy kanáljával adagoltam hozzá a hideg vizet. Összeállt, majd fóliába csomagoltam és egy órára hűtőbe tettem.

A kinyújtott tésztát a formába terítettem, villával megszúrkáltam. A vékonyra szeletelt vöröshagymát 1 ek. olívaolajon karamellizáltam, az olajat lecsepegtettem, majd a hagymát a tésztára kanalaztam. A cukkini puha belsejét kivágtam, majd felszeleteltem és a hagymás tésztára sorakoztattam. Megszórtam oregánóval és a felkarikázott újhagymával. Vegül mozzarellagolyócskákkal díszítettem.

A tojást enyhén felvertem, hozzáadtam a tejfölt és a 2-3 ek. vízben felforralt (és kihűtött) zöldségkockát, majd a tésztára öntöttem. 190 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem.

quiche-base quiche-base

Mollete (de luxe)

mollete-de-luxeA frijoles-hez egy kisebb fej finomra aprított vöröshagymát, egy gerezd áttört fokhagymát, 2-3 db felkockázott jalapeño-t és 1 ek. paradicsompürét adtam. Reszelt Cheddar-ral meghintettem. Meggrilleztem. Mollete picante.
>> Mollete

Monday, September 20, 2010

Paradicsomos rizottóval töltött cukkini

stuffed-courgette-ready-to-bakeHozzávalók (2-3 személyre):
1 db nagyobb, csíkos cukkini
1 nagyobb marék risotto rizs
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g paradicsomkonzerv
1 csokor friss petrezselyem
fél zöldségkocka
só, bors, oregánó
2-3 csapott ek. Parmesan (opció)


A risotto rizst a fél zöldségkockával fel tettem főni. Közben a vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés olívaolajon megbarnítottam, hozzáadtam az apróra kockázott fokhagymát, majd a nem egészen puhára főtt rizst és egy-két percig pirítottam. Sóztam, borsoztam, végül hozzáadtam az aprított paradicsomkonzervet, átforraltam. Lehúztam a tűzről, hozzáadtam a finomra reszelt Parmesan-t, meghintettem kevés szárított oregánóval és a finomra aprított friss petrezselyemzölddel.

stuffed-courgette A cukkinit alaposan átmostam, kis kefével a héját átdörzsöltem, majd két végét eltávolítottam és három részre vágtam, puha belsejüket kivájtam. Tűzálló tálba állítottam és megtöltöttem. Öntöttem alá kevés vizet, majd 180 °C-on 20-25 percig sütöttem. Tejföllel tálaltam.



Tipp: Kölessel töltött cukkini itt

Mollete

molleteA mollete egy tipikus mexikói harapnivaló, ami tulajdonképpen
egy meleg szendvics. Hosszában kettévágott kenyér (bolillo) törvepaszullyal megkenve (frijoles refritos), egy szelet sajttal (Queso Chihuahua) a tetején, a grill alatt megsütve (amíg a sajt rá nem olvad), és pico de gallo salsa-val (apróra vágott paradicsom, hagyma, jalapeño, cilantro és friss citrom leve) tálalva.

Sunday, September 19, 2010

Szeletelve

sliced-baguette

Antipasti Italiani

antipasti-italianiMarinált paprikás, fokhagymás vajbab, friss pesto és aszalt paradicsomos mimi mozzerella golyócskák...


The Real Olive Co, 1994-ben alapítva, English Market, Cork.

Saturday, September 18, 2010

Café Azteca (Dublin)

A múlt szombaton megkóstolt 'Chicken broth' után, ami valójában Sopa de Pollo con Arroz volt, csak valamiért egy egyszerű 'erőleves' nevet kapott az angolban, ma eltántoríthatatlan vágyat éreztünk a Café Azteca további kínálatának megkóstolására.

R pozole-t (leves óriás, fehér kukoricaszemekkel, tépkedett csirkemell hússal, ropogós tortilla chips-szel, avokádó szeletekkel, apróra vágott hagymával, salátával, lime negyedekkel, oregánóval és csiliporral) kóstolt, én enfrijoladas-t (kukorica tortilla csirkemellfilével, fűszeres babszósszal, mexikói rizzsel körítve). Kiváló volt mindkettő! Már ki is néztem, mit választok legközelebb.

[i] Mexikó 200. függetlenségi évfordulóját ünnepelte szeptember 16-án! VIVA MÉXICO!

Café Azteca
A: 19-22, Lord Edward Street, Dublin 2
W: www.azteca.ie

Friday, September 17, 2010

Paradicsomos tőkehal

haddock-in-a-pan
paradicsomos-tokehal_haddockHozzávalók:
1 kisebbb fej vöröshagyma
2 db tőkehalfilé
kis csokor petrezselyemzöld
fél zöldségkocka
1 gerezd fokhagyma
200 g paradicsomkonzerv
só, bors, olívaolaj


Egy nyeles serpenyőben a vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés olívaolajon enyhén megpirítottam, ráhelyeztem a tőkehalfiléket (haddock, azaz foltos tőkehal), leöntöttem a kevés vízben átforralt sűrű zöldségkockalével, enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam az apróra vágott fokhagymával és a finomra aprított petrezselyemzölddel, majd fedővel letakartam és közepes főfokon 15-20 percig főztem-pároltam, végül egy fa serpenyőlapáttal feltördeltem itt-ott, majd óvatosan egyszer átforgattam.

Thursday, September 16, 2010

Gyuvecs

Nevezhetném akár rizses lecsónak is, mert a gyuvecsnek (Đuveč, Ђувеч) is hagyma, paprika és paradicsom a fő alapanyaga (a rizs mellett), vagy 'balkáni ratatouille'-nak is hívhatnám, hiszen alapjában egy zöldségragu, aminek az összetétele vidékenként sokat változik. Az általam interpretált becsei, húsmentes változat:

Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma
4 db paprika
4 db paradicsom
1 - 1,5 dl rizs
400 g paradicsomkonzerv (apróra vágott)
1 gerezd fokhagyma
só, bors, olívaolaj
fél zöldségkocka


Egy vastag aljú, magasabb falú nyeles serpenyőben a vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, hozzáadtam a csíkokra szeletelt paprikát. Fedővel letakartam, hogy párolódjon. Közben a paradicsomnak lehúztam a bőrét és felkockáztam, majd a felaprított fokhagymával együtt a hagymás paprikához adtam. Felöntöttem a leves paradicsomkonzervvel és a kevés vízben (kb. fél dl) átforralt fél zöldségkockával. Hozzáadtam a rizst, enyhén sóztam, borsoztam, majd fedő alatt, időnként kavargatva készre főztem.

Tipp: Becsén a gyuvecs köret, fasírttal fogyasztják, de nálunk egytálételként, magában is megállta a helyét.

Wednesday, September 15, 2010

Muppet-konyha

dill-courgette-with-boiled-egg-muppet-styleKapros-petrezselyemzöldes cukkini (zucchini, courgette) főtt tojással, Muppet style.

Brown rice vermicelli (cérnametélt)

brown-rice-vermicelliA 'teljes kiőrlésű' barna rizs valamivel rágósabb, lassabban fő és keményebb marad, de messze táplálóbb, mint a fehér rizs (a fehér rizs attól fehér, hogy hántolás után lekoptatják róla a korpát és csírát, míg a barna rizsről nem, ezért nagyobb a tápértéke). A cérnametélt 90% barna rizs, 10% víz. Nem kell főzni, csak 3-4 percre forró vízbe dobni, majd leszűrni, hideg vízzel átöblíteni, lecsepegtetni.

Tuesday, September 14, 2010

Chocolate caliente

chocolate-calienteChocolate caliente, azaz forró csokoládé. A Theobroma cacao (maya: kakaw, nahuatl: cacahuatl) fa érett gyümölcsének magjából készült 'csokoládé' egyik NAGYON élvezetes fogyasztási módja.



Az 'istenek eledele' elnevezés a mexikói kultúrában betöltött szerepét tükrözi. Az aztékok különböző italokat készítettek a 'csokoládéból' mézzel, diófélékkel, magvakkal, fűszerekkel, amit a papok rituálékban használtak, valamint a nemesek is fogyasztottak. Bár a csokoládé sok szálon kapcsolódik az aztékokhoz, ők valójában a korábbi maya kultúrából vették át.

A tamales-szel felszolgált atole, a churros-hoz kínált champurrado, amiket a két tenyér között tartott molinillo-val habosítanak, valamint a pulykához vagy csirkéhez készített mole szósz (Mole Poblano - chili, fokhagyma, dióféle, paradicsom, őrölt fűszerek és egy kevés keserű csokoládé) fontos alapanyaga a csokoládé.

Chocolate caliente

Hozzávalók:
tej, mexikói csokoládé, egy rúd vanília (opció)

A csokoládét kevés (1 dl) forrásban lévő vízben elolvasztom, 1-2 percig főzöm, hogy az ízek kijöhessenek, majd a forró tejhez öntöm, hozzáadom a vanília húsát és magát a rudat is, újabb 1 percig forralom, kiveszem a vaníliarudat, majd habosítom és azonnal felszolgálom.

Monday, September 13, 2010

Bárányragu (Lamb Casserole)

lamb-casserole
lamb-loin-chops-casserole Hozzávalók (2-4 személyre):
4 db báránygerinc (loin chops)
2 fej vöröshagyma
4-6 szál friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
12 db diónyi újkrumpli
1 db friss füge
1 db zöldpaprika
1 kisebb cukkini
3-4 db koktélparadicsom
2 db kisebb sárgarépa
kis csokor petrezselyemzöld
fél zöldségkocka
só, bors, olívaolaj


Az egyik hagymát vékony szeletekre vágtam, majd 2 ek. olívaolajon megfonnyasztottam. Rátettem a csontos báránygerincet és 3-4 percig pirírottam. A kakukkfű leveleit ehúztam a szárról és a bárányra hintettem. Enyhén sóztam, borsoztam. Hozzáadtam az egészben hagyott krumplit, fokhagymát, a felezett apró paradicsomot, a negyedelt hagymát, fügét, zöldpaprikát, a nagyobb darabokban hagyott sárgarépát és a (kivájt belsejű) felkockázott cukkinit. Az egészet megszórtam frissen aprított petrezselyemzölddel, majd felöntöttem az 1-1,5 dl forró vízben feloldott zöldségkockával. Rátettem a fedőt és 2,5-3 órán át lassú tűzön főztem.

Tipp: Sem kavargatni, sem forgatgatni, rázogatni nem kell, a casserole csendben teszi a dolgát. Arra kell egyedül ügyelni, hogy alacson hőfokon legyen (nálam a 6 fokozatból az 1-en főtt).

Friday, September 10, 2010

Articsóka, az ehető virág

globe-artichoke-purple
flowering-globe-artichoke
globe-artichoke-gold Tipp: friss articsóka (globe artichoke) elkészítése itt

Thursday, September 09, 2010

Bang (Dublin)

bang-cafe-Dublin-spring-lamb
bang-cafe-Dublin-rabbitAmikor az eredeti Bang Café-t is elérte a recesszió, sokan úgy gondolták vele végleg odaveszett Dublin egyik legélvezetesebb konyhája, hangulatos vacsorahelye.

Röviddel utána új menedzsmenttel újból megnyít. A név maradt. A régi fehér belsőt mélykékre cserélték. A falakon vibráló modern festmények kaptak helyet. A három emeletet elfoglaló új Bang három különböző élmény kínál.

A menüben csábító modern ételek sorakoznak, amelyek középpontjában (továbbra is) a szezonális alapanyagok állnak.

Az új belsőn túl az ételek is új megvilágítást kaptak. Míg a régi Bang Café ételei letisztult, kiforrt ízvilágot képviseltek, az új Bang komplexebb, több szintes ízekkel támad a vendégre. A nyulamat (pl.) a sárgabarackos és zsályás tölteléken túl borsó, bab és sárgarépa körítette, meg erdei gombás szósz és gnocchi (ez utóbbi szerintem önmagában is kész fogás), kicsit úgy esett, mintha a séf összedobált mindent, amit a konyhában talált. Nagyot akart alkotni, de zűrzavar lett belőle.

A nyári Toszkán leves zseniális! A tavaszi bárányka olyan zsenge, hogy ha táncolna, biztos balett lenne. Azért a régi Bang-ben több volt a bumm!

• Summer Tuscan soup with shaved pecorino & white truffle oil
• Whipped goat's cheese with red pepper puree, pickled walnuts, dandelion leaves & black olive crostini
• Roast rump of Texile spring lamb with onion tart, baby gem lettuce & tomato confit
• Saddle of rabbit with apricot & sage stuffing, house gnocchi & wild mushrooms


Bang
A: 11 Merrion Row, Dublin 2
T: +353 (1) 400 4229
W: http://www.bangrestaurant.com/

Wednesday, September 08, 2010

Enoteca Delle Langhe (Dublin)

Enoteca-Delle-Langhe
Enoteca-Delle-Langhe-crostini
Enoteca Delle Langhe
authentic Italian wine bar and restaurant
A: Bloom's Lane, Dublin 1
T: +353 (1) 888 0834

Zöldfűszeres kukoricakenyér

herby-corn-bread
herby-corn-breadHozzávalók:
175 g kukoricadara
150 g natúr joghurt
1 db tojás, só
2 ek. olívaolaj
1-1 tk. szárított oregánó, rozmaring
másfél tk. szódabikarbóna

A kukoricadarát elkevertem a zöldfűszerekkel, sóval, szódabikarbónával. A felvert tojáshoz hozzáadtam a joghurtot és az olajat, majd a kukoricához öntöttem. A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra, a masszát kapcsos formába öntöttem és aranybarnára sütöttem.

[i] Recept: Herby corn bread, Patrick Holford: Optimum nutrition