Tuesday, November 30, 2010

Fekete-erdő pohárkrém

black-forest-trifleGőz felett étcsokoládét olvasztottam, adtam hozzá diónyi vajat, kevés tejszínt, rumot és meggylevet. Besűrűsödött, pohárba öntöttem, magozott, felezett meggy-réteggel borítottam. Mézzel és rummal keményre vert tejszínt nyomtam rá. Meggyel díszítettem, étcsokoládé darával megszórtam.

Még langyonsan fogyasztottuk. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Mini molletes

mini-molletesJól esik gyakrabban bekapcsolni a sütőt. Jól esik gyakrabban sütőben készült finomságokat enni.

A vendégek is szívesen fogyasztják
a meleg harapnivalót.

Tipp: Mollete, Mollete picante

Monday, November 29, 2010

Étcsokoládés marshmallow nyársak

chocolate-marshmallow-skewersNyársanként négy (egy fehér - egy rózsaszín, egy fehér - egy rózsaszín), mesterséges színezék és aromák nélküli marshmallow-t (bambusz)nyársra húztam, majd csokoládét (Willie's Venezuelan 72%, Lindt Excellence 85%) olvasztottam gőz felett, megcsorgattam vele és díszítettem (kókuszreszelék, pisztácia, cukor-hópehely, csokoládé-vermicelli).

[i] marshmallow: glükóz szirup, cukor, víz, kukoricaliszt, marhazselatin, természetes aromák, színezék: cékla.

Tipp: Fagyasztott csokoládés banán itt

Borodinskij - Бородинский хлеб

Borodinskij-bread-BorodinoA 'borogyinói kenyér' (Бородинский хлеб, ejtsd: borogyinszkij hleb) az egyik legnépszerűbb rozsos "fekete" kenyér a mai Oroszország és a volt Szovjetunió (CCCP) területén. Rozsliszt, élesztő, só, rozsmaláta, cukor, szirup és koriander.
B1 és B2 vitaminokat tartalmaz.

A név pontos eredete ismeretlen. Az egyik legenda szerint először egy - a borogyinói csata (1812, a napóleoni háborúk legvéresebb csatája) helyén lévő - apácazárdában egy katona özvegye sütötte. A másik legenda szerint az 1812-es honvédő háború után a hercegnő, férje halála után találta fel ezt a kenyeret. Eredeti neve 'megemlékezési' (Поминальный) kenyér volt, majd a XIX. sz. végén 'borogyinói' lett.

Ismeretes azonban, hogy a jelenlegi összetételű 'borogyinói kenyér' 1933-ban lett kifejlesztve a moszkvai pék-tröszt által. A sütésnek szentelt irodalmi források 1920-ig nem tesznek említést "borogyino" nevű kenyérről, így előfordulhat, hogy a név a modern recepttel jelent csak meg. Hasonló receptek léteztek a Forradalom előtt is, és a XIX. század végi pék-szakirodalomban meg is említik, csak koriander helyett kömény szerepel bennük. [wiki]

Tipp: Ukrán-Orosz-Szovjet ízek itt

Friday, November 26, 2010

Dublin coddle

Dublin-Coddle-ready-cookedAz egészen a 18. sz.-ig visszanyúló Dublin coddle (coddle annyit jelent lassú tűzön főzni) igazi 'comfort food'. Négy fő összetevője az ír konyha gyakori főszereplői: a sonka, a kolbász, a hagyma és a burgonya, fűszerei is egyszerűek: só, bors, friss petrezselyemzöld.

Úgy tartják Jonathan Swift kedvenc étele volt. Manapság a 'the Liberties' kerületben (a belváros dél-nyugati részén) kedvelt szombat esti fogás, valamint temetéseken szolgálják fel (praktikus okból, nem lesz semmi baja ha egy vagy két órát pluszban fő).

Hozzávalók (2 személyre):
kockára vágott zsíros sonka / húsos szalonna
3 db kolbász
3 db burgonya
2 fej vöröshagyma
só, bors
csokor petrezselyemzöld


A casserole aljára tettem a vékony karikára vágott vöröshagymát, a következő réteg volt a meghámozott és nagyobb kockára vágott krumpli, sóztam, borsoztam, megszórtam finomra vágott petrezselyemmel, majd a sonka következett, végül a félbe vágott kolbász. Felöntöttem vízzel, felforraltam, majd a legkisebb lángon, (jól záró!) fedő alatt főztem másfél-két órát.

Addig kell főzni, amíg a víz java el nem fő. Nem kell kavargatni, csak hagyni csendesen gyöngyözni. A krumpliról leváló apróbb részek besűrítik. Nos, a casserole-om fedele olyan jól zár, hogy szinte semmi folyadék nem főtt el belőle, így levesebb maradt. A hagyományos disznóhúsból készült kolbász helyett vadhúsból (venison) készültet használtam, és miután felforrt belemorzsoltam egy fél zöldséges kockát is, de legközelebb fokhagymával is bátran ízesítem.

Dublin-Coddle-set-to-cook
Dublin-Coddle
Összetevők (sonka, kolbász, hagyma, burgonya, só, fekete bors, friss, apróra vágott petrezselyem) terén nem, de elkészítésében vannak kisebb eltérések:

• Irish Cooking by Clare Connery
A hagyma, sonka, kolbász, krumpli (sorrend!) rétegeken a víz csontlével vagy húsleves alappal is helyettesíthető. A végén még a maradék petrezselyemzöldet is keverjük bele, majd szóda kenyérrel és barna sörrel tálaljuk.

• Irish Cooking by Biddy White Lennon
Sokan nem szeretik a főtt kolbász fonnyadt színét, ezért tálalás előtt tegyük grill alá, hogy megbarnuljon. Minél hosszabb és lassabb a főzés, annál jobb lesz ez az étel. Nagyon lassan, sütőben a legjobb, 120 °C-on, 2-5 orát. Vajas, fehér szóda kenyérrel és erős barna sörrel tálaljuk.

• Favourite Irish Recipes - Traditional Fare from the Emerald Isle
Előbb a vízben 5 percig főzzük a felvagdosott sonkát és kolbászt, majd szűrjük le (a levét tegyük félre). Rakjuk tűzálló tálba a húsokat, adjuk hozzá a hagymát és a krumplt, fűszerezzük és öntsük fel annyi (félretett) lével, hogy ellepje. Takarjuk le megvajazott zsírapirral, tegyük rá a fedőt és 150 °C-on egy-másfél órát főzzük. Petrezselyemmel megszórva, szókabikarbónás kenyérrel tálaljuk.

Thursday, November 25, 2010

Tőzegáfonya - Cranberry - Vaccinium oxycoccos

fresh-cranberryÉszak-Amerikában a Hálaadás, az Egyesült Királyságban a karácsonyi vacsora elengedhetetlen kiegészítője a vörösáfonya-szósz. A legegyzerűbb változata a cukros vízben főtt. Narancsos-fahéjas-portóis változat itt.

Barna rizs

cooked brown rice in a Japanese lacquer bowlA rizs a legkevésbé allergiát kiváltó gabona.
Ha csupán a rizsszem legkülső rétegét (csuhé) távolítják el, barna rizst kapunk, ha a korpát és a csíra réteget is, akkor a keményítőtartalmú magbél (endospermium) marad csak, ami a fehér rizs. A korpa és a csíra réteg értékes tiamint (B1), riboflavint (B2), niacint (B3), foszfort, káliumot, vasat tartalmaz, plusz a fehér rizs rosttartalmának ötszörösét.

Gyömbéres-fokhagymás lazac

ginger-garlic-salmonA lazacfilét kisebb kockákra vágtam, majd 4-5 ek. vízzel feltettem 'főni-sülni'. Közepes lángon, fedő alatt pároltam. Miután elfőtt a víz, hozzáadtam két szál ázsiai citromfüvet, megszórtam friss gyömbér csíkokkal, szárított chili karikákkal és zúzott fokhagymával. Meglocsoltam thai halszósszal és nagyon kevés olívaolajjal, majd ráfacsartam egy fél citromot. Óvatosan átforgattam, pár csepp szezámolajjal ízesítettem. Barna rizzsel tálaltam.

Tipp: Lazac thai szószban itt

Wednesday, November 24, 2010

Mozzarellával, aszalt paradicsommal töltött gomba

baked-mozzarella-stuffed-mushroom
mozzarella-stuffed-portobello-mushroomHozzávalók (2-4 személyre):
4 db Portobello gomba
20-24 db mini mozzarellagolyó
18-20 db aszalt paradicsom
kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
olívaolaj
szárított oregánó


A gombáknak lehúztam a héját, majd tűzálló tálba sorakoztattam. Kevés vizet és pár csepp olívaolajat öntöttem alá.

A mozzarellagolyókat megszórtam szárított oregánóval, finomra aprított friss balazsikomlevéllel és zúsott fokhagymával. Pár csepp olívaolajjal összekevertem.

A gombákat megtöltöttem, megszórtam apróra kockázott vöröshagymával, és 190 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem.

Tipp: Remek előétel, köretnek is kiváló, de főételnek is tálalható.

> Pestós rizzsel töltött gomba itt
> Mediterrán töltött gomba itt
> Mascarpones töltött gomba itt

Zabpelyhes gofri

oatmeal waffles with ice creamHozzávalók (6 db virághoz):
1 csésze zebpehely
fél csésze liszt
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. őrölt fahéj, csipet só
3 ek. olvasztott vaj
2 ek. barna rizs szirup
2 db tojás
1 csésze tej


A elkészítés lépésekben:
1. zabpehely + liszt + szódabikarbóna + só + fahéj
2. olvasztott vaj + barna rizs szirup + tojássárgája + tej
3. tojásfehérje >> hab
4. száraz összetevők + tejkeverék
5. zabpelyhes keverék + tojásfehérje
6. előmelegített gofrisütő >> aranybarnára sütni

A zabpelyhet, az átszitált lisztet, a sót, szódabikarbónát és a fehéjat egy magas falú tálban összekevertem. Az olvasztott vajat, a barna rizs sziruppal és a tojások sárgájával havosra kevertem, majd hozzáadtam a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá vertem.

A száraz összetevőkhöz adagoltam a tojásos-tejes keveréket, majd óvatosan beleforgattam a habot. A tésztát tíz percet pihentettem, majd előmelegített gofrisütőben aranybarnára sütöttem. Fagylalttal, fekete ribiszke lekvárral és málna coulis-val tálaltam.

oatmeal waffles with raspberry coulis
oatmeal waffles with blueberry preserve and ice cream

>> Eredeti: Holly's Oatmeal Waffles itt

Tuesday, November 23, 2010

Frankfurti leves

frankfurti-levesHozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kisebb fej kelkáposzta
2 db burgonya
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 gerezd fokhagyma
4 db füstölt frankfurti virsli
pirospaprika, só, bors
petrezselyemzöld, babérlevél, majoránna, őrölt fűszerkömény
1,5-2 dl tejföl + liszt


Az apró kockára vágott vöröshagymát 1 ek. olívaolajon megdinszteltem, majd lehúztam a tűzről és megszórtam kevés pirospaprikával. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a kis kockára vágott krumplit. Befűszereztem: babérlevél, petrezselyemzöld, majoránna, őrölt fűszerkömény. Enyhén sóztam, borsoztam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepte, majd fedő alatt 10 percet gyöngyöztettem. Hozzáadtam a kockára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Újabb 10 percet főztem, fedő alatt, lassú tűzön. Hozzáadtam a torzsájától megszabadított, csíkokra vágott kelkáposztát. A füstölt frankfurti virslit finoman gyöngyöző vízben 5 percig főztem, majd leszűrtem, felkarikáztam és a leveshez adtam. A tejfölt simára kevertem a liszttel, besűrítettem vele a levest, összeforraltam, tálaltam.

Reggeli gabonapehely müzli

muesli-breakfast-cerealHozzávalók:
zabkorpa
teljes kiőrlésű zabpehely
Omega-3, -6 magvak (itt)
korpa-pehely
kukoricapehely
mazsola
puffasztott barna rizs


A müzlit 1900 körül egy svájci orvos (Maximilian Bircher-Benner) "dolgozta ki" a betegei számára, a kezelés részeként. A nyugati országokban az 1960-as évektől népszerű, miután fokozott érdeklődés mutatkozott az egészséges és vegetáriánus étrend iránt.

>> Flahavan's, Odlums, Southern Alps, Kellogg's, Shamrock, Rude Health

Tipp: Esszenciális zsírsavak

Monday, November 22, 2010

A gyömbér nép

The Ginger People Gin Gins and Ginger ChewsSzopogatni való kemény cukorka (Gin Gins) és rágni való (Ginger Chews) gyömbérrel fűszerezett édességek a Ginger People-től, ha gyömbérre van szükség utazás előtt vagy alatt. Édesszájú gyömbér kedvelőknek.
The Ginger People
W: http://www.gingerpeople.com/

Bárányborda mentás zöldborsó pürével

lamb-cutlets-with-minted-pea-mashHozzávalók (2 személyre):
4 db bárányborda
250 g zöldborsó
friss menta
szárított rozmaring
kocka vaj
fél citrom



A báránybordára facsartam a fél citromot, enyhén sóztam (tengeri sóval), borsoztam, majd 20 percig pácoltam.

A zöldborsót enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem. Rátettem a kocka vajat, miután elolvadt friss mentaleveleket adtam hozzá, végül aprítóban pépesítettem. Tálalásig fedő alatt pihentettem.

A báránybordát felforrósított serpenyőben, 1 ek. olívaolajon, fedő alatt 3-4 percig pitítottam, megszórtam szárított rozmaringgal, megfordítottam és a másik oldalát is megpirítottam. Azonnal tálaltam.

Gránátalma - Pomegranate - Punica granatum

Pomegranate - Punica granatum

Friday, November 19, 2010

Bangers and mash

bangers-and-mashMás néven kolbász és püré, burgonyapüré. Hagyományos angol étel, jellegzetes pub-fogás, a brit munkásosztály ikonikus étele. Gyakran tálalják vöröshagymás mártással vagy sült hagymával. A kifejezés valószínűleg annak tudható be, hogy különösen a második világháború idején jegyre adott kolbászok magas hő és nem megfelelő figyelem alatt felrobbanhattak.

Thursday, November 18, 2010

Grillezett kecskesajt saláta

grilled-goats-cheese-and-beetroot-saladHozzávalók (2 személyre):
1 nagy fej cékla
2 szelet kecskesajt
friss rucola
olívaolaj
balzsamecet
nyers tökmag



A céklát héjában (!), enyhén sós vízben megfőztem. Leszűrtem, kihűlt, meghámoztam, felkockáztam. Meglocsoltam kevés olívaolajjal, majd balzsamecettel.

A kecskesajtot bevagdostam, majd grill alá tettem, megpirítottam.

A tányér egyik felére halmoztam az átmosott, lecsepegtetett rucolát, rátettem a meleg, olvadt sajtot, majd mellé szedtem az olajos-ecetes céklát, megszórtam nyers tökmaggal és tálaltam.

Tipp: Céklás-áfonyás-diós kecskesajt saláta itt

Wednesday, November 17, 2010

Lazac thai szószban

salmon-in-thai-sauceHozzávalók (2 személyre):
1 szál ázsiai citromfű
1 db chili
2-3 cm gyömbérgyökér
fél lime
1 ek. thai halszósz
thai rizs (jázmin)
2 db lazacfilé
1 nagy gerezd fokhagyma
2-3 szál újhagyma
pár csepp szezámolaj


A chilit felkarikáztam, a gyömbért megházmoztam és felcsíkoztam, a citromfű rostjait megtörtem és felhasogattam, majd az egészet 1 ek. olívaolajon enyhén megpirítottam. Hozzáadtam a szeletelt fokhagymát, átforgattam. Kiszedtem.

A serpenyőben maradt olajra tettem a felkockázott lazacfilét, lefedtem és közepes lángon 2-3 percig pirítottam, majd kevés vizet (fél-egy dl) öntöttem alá és fedő alatt 5 percig pároltam.

Közben egy-másfél dl vizet felforraltam, majd mérsékeltem alatta a tüzet, beletettem 1 bő ek. thai halszószt, a fél lime levét és húsát, majd a pirult fűszereket. Átforraltam, végül hozzáadtam a nagyobb szeletekre vágott újhagyma törzsét, azonnal lehúztam a tűzől, majd pár csepp szezámolajjal ízesítettem.

A lazacot tányérra szedtem, meglocsoltam a szósszal. Párolt jázmin rizzsel tálaltam.

Willie's Venezuelan 72

Willie's Venezuelan 72 Dark Chocolate100 éves csokoládékészítő gépen (Angliában) pörkölt venezuelai kakaóból készült 72%-os étcsokoládé (kakaómassza, kakaóvaj, kubai nyers nádcukor), a Willie's-től. Tipp: kiváló bevonó alapanyag.

Áfonyalé ital

Kelkin cranberry juice drink No added sugarA vörös áfonya frissen ritkán kapható, leginkább ivólé, szósz, kompót, zselé, vagy cukrozott-szárított formában kerül forgalomba. Nyersen nem csak savanyú, de keserű is. Feldolgozva jellegzetes fanyarsága enyhül.

Kelkin No Added Sugar Cranberry Juice Drink (víz, áfonyalé koncentrátum (25%), gyümölcs-kivonat, citromlé sűrítmény). Cukor helyett szőlőlével édesítve, tartósítószer és adalékanyag mentesen.

Tuesday, November 16, 2010

Édes Gesztenye / Sweet Chestnut

sweet-chestnut-peeledLeforráztam, ázott, bevagdostam, megsütöttem, meghámoztam, megettük.

Monday, November 15, 2010

Shepherd's pie

shepherds-pieA shepherd's pie, vagyis 'juhász pitéje' az 1791-től fellelhető cottage pie bárányhússal készült változata, egy burgonyapürével egybesütött húsvagdalék, ami nem tartalmaz alsó tészta héjat, sőt, tésztát egyáltalán, a kéreg burgonyapüré. A kifejezés az 1870-es évek óta létezik, szinonimaként a cottage pie-ra.

A cottage pie eredetileg (korai receptkönyvekben) sült hús maradékaiból, a hús felett szeletelt burgonya réteggel készült. Amikor megsült, úgy nézett ki, mint a tetőcserép, innen a neve, 'kunyhó pite'. Manapság a cottage pie és a shepherd's pie is darált húsból készül, krumplipürével a tetején.

Az én változatom, apró kockára vágott húsból, zöldségesen:

Hozzávalók (2-4 személyre):
300 g bárányhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
4 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
fűszerek
3 ek. paradicsompüré


Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megbarnítottam, majd a felkockázott báránycombot megpirítottam rajta. Befűszereztem: kevés tengeri só, frissen őrölt bors, 1 db babérlevél, kk. pirospaprika, tk. őrölt fűszerkömény, ek. szárított petrezselyemzöld és fokhagyma. Kevés vízzel felöntöttem, majd lassú tűzön, fedő alatt negyed orát, húsz percet pároltam.

A megtisztított sárgarépát az egyik petrezselyemgyökérrel felkarikáztam és a húshoz adtam. Beletettem a kevés vízzel elkevert paradicsompürét, és fedő alatt, lassú tűzön tovább főztem húsz percet, fél órát.

A meghámozott, felkockázott burgonyát a másik petrezselyemgyökérrel sós vízben megfőztem. Leszűrtem, kecsketejből készült vajjal pépesítettem.

A zöldséges húst (a babérlevelet kivettem) egy 14 cm-es tűzálló tálba szedtem, ráhalmoztam a burgonyapürét, villával 'felborzoltam', majd 190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem. Forrón tálaltam.

shepherds-pie-base
shepherds-pie-crust-of-mash
shepherd's-pie-slice

Dammann jázmin

Dammann-Jasmine-infused-Green-TeaIllatos jázmin virággal dúsított zöld tea. Három perc áztatási időt javasol.





Tipp: Dammann borsmenta

Sunday, November 14, 2010

Gyömbér-Chili-Citromfű

thai-lemongrass-chili-gingerThaiföld nemzeti konyháját erős, aromás komponensek jellemzik. Friss (nem szárított!) fűszerek és fűszernövények, friss levelek és gyökerek adják a thai konyha ízét, lelkét. Legismertebbek: citromfű (takhrai), thai chili (phrik khi nu), gyömbér (khing), kaffir lime levél (bai makrut), galangal (kha), kurkuma (kha min), fokhagyma (krathiam), koriander levél (phak chi). Tipp: az ázsiai citromfű (lemongrass) előkészítése video.

Thai gyömbéres-kesudiós pulykamell

thai-ginger-and-cashew-nut-turkey-breastÁzsiai citromfű, thai chili, gyömbér
és fokhagyma adja a hús karakterét. Valami ilyen nevet adhatnánk neki,
ha thai nyelven akarnánk elnevezni: pad khing med mamung himapan.

Häagen-Dazs "Kis Kedvencek"

Häagen-Dazs Little Favourites ice cream selection• Cookies & Cream
• Strawberry Cheesecake
• Dulce de Leche
• Belgian Chocolate


Häagen-Dazs
W: http://www.haagendazs.com/

Friday, November 12, 2010

Áfonya és meggybefőtt

biona-cranberries-sour-cherriesA Biona cukor nélkül eltett organic (bio) vörös áfonyáját és meggyét használtam a Céklás kecskesajt saláta és
a Meggyes piskóta recepthez.
Az előbbi vörös áfonya, víz, agave szirup, míg a meggybefőtt meggy,
víz, almalé összetevőkből készült.


Sem kémiai növényvédő szerek, gyomirtók, sem genetikailag módosított növények, de még hozzáadott cukor sem került bele. Teljesen természetes minőség, 100%-os nyomon követhetőség!

Biona Organic
W: www.biona.co.uk

Meggyes piskóta

sour-cherry-sponge-cakeHárom tojásos piskóta almalével eltett meggyel (meggy, víz, almalé), hozzáadott cukor nélkül.






A tojások sárgáját 1 bő ek. barna rizs sziruppal és diónyi vajjal gőz felett habosra kevertem, a fehérjét egy csipet sóval, ugyancsak gőz felett, kemény habbá vertem. A liszthez kevertem 1 tk. sütőport és egy csipet szódabikarbónát, majd a sárgájába szitáltam. Óvatosan beleforgattam a felvert fehérjét is. A tésztát egy 18 cm-es formába (megkentem vajjal, meghintettem liszttel) öntöttem és a leszűrt meggyel díszítettem, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Dammann borsmenta

Dammann-peppermint-herbal-teaEgy csésze illatos, gőzölgő borsmenta a reggeli hideg ellen, felmelegíti a testet és a lelket. A Dammann teák igényesen csomagoltak. A dobozban 25 db selyemhez hasonló zsákocska van, bennük 2 g gyógynövény. Hat perc áztatási időt javasol.

Thursday, November 11, 2010

Céklás kecskesajt saláta

goats-cheese-and-beetroot-salad with walnut and cranberry and balsamic vinegarHozzávalók (2 személyre):
egy nagy fej cékla
két szelet kecskesajt
40 g rucola (wild rocket)
40 g mángold (red chard)
dió, vörös áfonya
balzsamecet (Aceto Balsamico di Modena)


A céklát enyhén sós vízben megfőztem, hagytam egy kicsit kihűlni, majd meghámoztam és felszeleteltem. A friss, zöld rucola és mángold leveleket átmostam, lecsepegtettem. A diót megpirítottam, majd lehúztam a tűzről, meghintettem 1 tk. barna cukorral és megcsorgattam 1 tk. mézzel.

A zöldeket a tányér közepére halmoztam. Rátettem a szelet kecskesajtot, mellé raktam a még langyos céklaszeleteket. Megszórtam a ropogós mézes dióval, az agave sziruppal (vörös áfonya, víz, agave szirup) eltett apró vörös áfonyával és balzsamevetet csepegtettem rá.

Tipp: Kiváló, igazi téli, ünnepi hangulatú saláta! A rucola és az áfonya kesernyés íze ellensúlyozva van a cékla és a dió édességével, kiegészítik a kecskesajt és a balzsamecet különleges ízvilágát.

festive-goats-cheese-and-beetroot-salad

Kanalas kiwi

kiwi-spoon-zespri-spifeA kívül barna, szőrös, belül zöld színű, lágy textúrájú, tojás alakú gyümölcs a Dél-Kínában őshonos (ahol nemzeti gyümölcs) Actinidia deliciosa, kínai nevén Yang Tao, a fás, indás, kúszó cserje nemesített gyümölcse.
C-vitamin, rost, kálium, E-vitamin
és lutein tartalma jelentős.

Mai elterjedt nevét, kivigyümölcs (kiwifruit), a barna, kerek, röpképtelen kiwi madár (Új-Zéland nemzeti jelképe) után kapta, miután a szigetország exportőrjei marketing okokból a kínai egres (Chinese gooseberry) nevet kiwire cserélték (köznyelvben a kiwi az új-zélandiak gyakori beceneve is egyben).

A kiwievés legegyszerűbb módja a Spife (ami egy félig kanál, félig kés eszköz, vagyis spoon+knife) célszerszám használata. A kés részével kettévágjuk a gyümölcsöt, a kanál részével pedig kinanalazzuk a puha húst. A Zespri cég is mellékel egy ilyet a gyümölcseihez időnként.

Wednesday, November 10, 2010

Banános-tejszínes tekercs

banana-cream-roll
banana-cream-roll-with-chocolateNégy tojásból, kevés kakaóval, cukor helyett barna rizs sziruppal piskótát sütöttem. Megkentem villával pépesített banánnal (érett, pettyes héjú) és keményre vert habtejszínnel, feltekertem. Végül keserű csokoládét (72%) olvasztottam, amibe egy kevés tejszínt csorgattam, majd megkentem vele a tekercset. Egyszerű, de nagyszerű!

Málnás-zabpelyhes natúr joghurt

raspberry-oats-yoghurt-breakfastA málna foszfor, szelén, C-vitamin, antioxidánsok és fontos növényi vegyületek (phytochemicals) forrása, a joghurt probiotikumoké, a zabpehely pedig összetett szénhidrát, rost, cink és mangán forrás.

Tipp: Áfonyás zabpehely itt

Tuesday, November 09, 2010

Miso, Sushi

miso-sushi-kit

Párolt vörös káposzta

braised-sweet-red-cabbageEgy nagy fej vöröshagymát vékonyra felszeleteltem, majd kevés (1-2 ek.) olívaolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a vékonyra csíkozott vörös káposztát. Enyhén sóztam, borsoztam, majd fedő alatt, lassú tűzön pároltam. Hozzáadtam két meghámozott, felkockázott savanykás almát, felöntöttem kevés vörösborral, fedő alatt tovább pároltam. Egy-két ek. almaecettel ízesítettem, átforraltam. Lehúztam a tűzről, hozzáadtam 2-3 ek. mézet. Tálalásig fedő alatt pihentettem. Kitűnő köret konfitált kacsához (kacsacomb itt meg itt), vagy más sült húsokhoz.

Monday, November 08, 2010

Marhahúsos székelykáposzta

szekely-kaposzta-marhabolMarhahúsból épp oly finom, mint bárányból. A megbarnított hagymán a kockára vágott húst alaposan megpirítottam, majd befűszereztem, fedő alatt pároltam.

Kovászos kenyérrel (sourdough bread) tálaltam.

Irish Potato Farls

potato-farls-with-Cheddar-cheese-and-blueberry-jamAz ír krumplilepény (amit még mama is ismer, krumpliloksa néven, zsírral megkenve) érett Cheddar sajttal és fekete áfonya lekvárral az igazi! Tipp: farl

Sunday, November 07, 2010

Sült gesztenye

baked-sweet-chestnutA gesztenyét leforráztam, majd ázni hagytam 5-8 percig, leszűrtem, bevagdostam, végül 200 °C-ra előmelegített sütőben a tepsi rácsán (alá kevés vizet öntöttem) 20-25 percig sütöttem. Konyháruhára szedtem, megropogtattam és tálaltam. Igazi élvezet!

The Farm (Dublin)

The-Farm-Smoked-Salmon-Pate
The-Farm-Confit-Of-Duck-Leg
The-Farm-Braised-Lamb-Shank
The-Farm-Chocolate-Gateaux
Új kedvenc ragyog Dublin egén, a bio-organic Farm étterem, a déli városközpontban. Háromból háromszor varázsolt el az ételek kifinomult íze, az esztétikus tálalás, a modern, könnyed dekor és a laza, pihentető hangulat.

Háromféle leves (póréhagyma, cékla, spenót), kacsapástétom, füstölt lazac pástétom, sörös marhapörkölt (beef & stout stew), cottage pie, konfitált kacsacomb, báránycsülök, csokoládé gateaux, vörösboros körte. Csak ajánlani tudom!

• Duck terrine served with a homemade cranberry compote and spinach salad
• Homemade smoked salmon pate served with brown bread and rocket salad
• Beef & stout stew with carrots served with mashed potato
• Cottage pie made with premium quality organic Irish beef and accompanied by fresh mixed vegetables of the evening
• Roast confit of duck leg with grilled plums served on a bed of mashed potato
• Braised lamb shank cooked in red wine with herb mashed potato and a wild mushroom and carrot sauce
• Warm chocolate gateaux served with custard
• Poached pear in red wine served with vanilla ice cream


Küldetés: Megfizethető, ízletes, házi és helyi forrásból.

The Farm
A: 3 Dawson Street, Dublin 2
T: 01 671 8654
W: http://www.thefarmrestaurant.ie/

[Április 2011]
A tavalyi ragyogás beszürkült, pislákolni látszik csak a korábbi fény. Az ízek elkoptak, a kreativitás elillant az étlapról.
Azt már fel sem vettük, hogy a 'teremfőnök' hölgyemény arcáról a szokásos fásult búbánatos utálat ordibál, hanem a leszegényedett, fantáziátlan étlapon keseregtünk, míg a választás nehézsége után meg nem érkezett a vastag-penészes levelű saláta (ott virított a tetején, a séf vagy vak, vagy give-a-beep!). A pincér nem kapott a szívéhez, de falajánlotta, hogy hoz egy újabb tálat. Jah, hátha rátalálunk a többi penészes levélre is! Maradtam a főételnél, amit rendszerint a főnökasszony hoz ki, most odaintett a pincérfiúnak, hogy ő lesz az, aki az asztalunkhoz hozza. Everything for the sake of the customer, all for customer satisfaction, eh! A fiúcska meg elkezdte magyarázni, hogy átnézték a séffel a leveleket és nem találtak több penészes levelet. És?? A főfogás zöldsége fagyasztott gumisárgarépaként érkezett. Gyér étlap, lapos, vérszegény, hétköznapi fogások, amatőr hozzáállás. Kár, mert jó hely volt.