Monday, January 31, 2011

Avokádó

halved avocado
A mexikói Puebla államból származó avokádó (Persea americana) vagy más néven 'aligátor körte' (durva zöld bőre miatt) értékes, egészséget elősegítő (egyszeresen telítetlen) zsírokban gazdag. Az avokádó szó a nahuatl ahuacatl 'here' szóból származik, utalva a gyümölcs formájára. Az aztékok termékenység gyümölcsként ismerték.

A gyümölcs nem édes. Zsíros! Lágy, de határozott ízű, krémes állagú. Húsa hamar megbarnul levegővel érintkezve (lime vagy citrom levével ezt megakadályozhatjuk). Mexikóban és Közép-Amerikában rizshez keverik, levesekhez adják, salátákat gazdagítanak vele, kenőce tortillán vagy pirítóson, köret húsok mellé. Brazíliában, Indonéziában, Vietnámban és a Fülöp-szigeteken inkább édesen fogyasztják, turmixokban tejjel és cukorral. Rendkívül népszerű a vegetáriánusok körében, mert a magas zsírtartalma miatt remekül helyettesíti a húsokat szendvicsekben, salátákon.

Első avokádós élményem, közel tíz éve, nem sikerült túl biztatóra. Klasszikus gyümölcsként álltam hozzá, meg is lett az eredménye, fanyar arckifejezés. Persze ott volt a gond, hogy nem is volt megérve. Az érett gyümölcsnek engednie kell az ujj nyomásának. Az avokádó, mint a banán is, a fán érlelődik, de miután leszüretelik érik csak be igazán. A kemény gyümölcsöt tároljuk néhány napig szobahőmérsékleten (ha alma, banán, sárgabarack, dinnye vagy paradicsom közelében tartjuk a folyamat gyorsabb az etilén gáz termelődés miatt).

Kedvelem salátákban (itt meg itt és itt), sushi-ban (makizushi, uramaki).

avocado salad

Sunday, January 30, 2011

Az olvasó kérdez

"mindig meg szerettem volna kérdezni, hogy tanultad-e valahol a konyhaművészetet, vagy ez csak egy régi hobbi-szerelem, amit nagyon komolyan veszel?"

Nem művészet az enyém, a puszta praktikusság híve vagyok! Persze, hogy tanultam, a nagymamám szívvel főzése ragadt rám. És mivel enni nagyon szeretek (nem is halnék éhen semelyik országban), a kíváncsiság és a kísérletezés hajt, a kombinációk végtelensége, de legfőképp a gyomrom. Talán nincs is olyan étel, amit ne kóstolnék meg.

Órákat tudok beszélni az ennivalóról, az ételről, az evésről, az étkezésről, a preparációról. Eleség, eledel, élelem, elemózsia, my kind of language. Mert Főzni jó! de Enni még jobb!! Sokan úgy tartják pótcselekvés, de what the heck, mindenkinek kell, hogy legyen legalább egy káros szenvedélye, nem igaz!?

Kiráz a hideg a tv-ben bohóckodó 'celebrity chef'-ektől, na, olyat sose tudnék csinalni, persze van az a pénz, amiért még a gatyáját is letolja az ember, gondolom, ők is a pénzért csinálnak hülyét magukból.

Apám is szeret és tud is főzni, tőle is tanultam, és a párom is ügyes és kísérletező, őt én fertőztem meg, mea culpa. Nem tartom a konyhámat nagy tudásnak, de legfőképpen (klasszikus értelemben vett) művészetnek nem, inkább csak tájékozott vagyok egy-egy témában és szeretem csinálni, ami kisül ki, ami meg nem, hát majd legközelebb. Nem esek kétségbe!

A blog nem csak villogni valókat tartalmaz, van ott 'kudarc' (ha van ilyen egyáltalán a konyha világában) is rendesen, lapos sütemény, folyékony tiramisu, a kelleténél barnább hús, persze ott én vagyok/voltam a hibás, hisz nem a receptet követtem, hanem a saját elképzelésem, vagy épp az időt néztem el, és hát megkapta. Mert amit bele kell tenni, azt bele kell tenni, mondják. De mi van, ha nem akarom? Semmi, csak nem kell csodálkozni, hogy nem olyan, amilyennek lennie kellett volna.

Rettentően rossz receptkönyv adaptátor vagyok, nincs is belőlük sok, mert egyszer átlapozom (egy-két kivétellel), aztán a polcon eszi a por. Érzésből főzök. 'Hobbi-szerelem', ahogy fogalmaztál, és igen, régi, lassan 20 éves. És komolyan is veszem, nem szeretem a félvállról vevést, vagy csinálom rendesen, vagy sehogy. Ahogy egy hobbinak kijár! Mert 'dolgozni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes', ahogy mama is emlegetni szokta.

Friday, January 28, 2011

Joghurt

yoghurt
A joghurt a tej bakteriális erjedéséből keletkezik, ahol a laktóz tejsavat termel, ami a tejfehérjére hat. Ez a több ezer éves múltú táplálék fehérjében, kalciumban, B2- (riboflavin), B6- és B12 vitaminokban gazdag.

Thursday, January 27, 2011

Ebi raisukaree

ebi raisukaree"stir-fried prawns in a coconut and lime curry sauce with ginger, galangal, chillies, coriander, green and red peppers, red onion, spring onions, mangetout. served on japanese style rice and garnished with sliced red chillies and a wedge of lime", a wagamama után szabadon:

Hozzávalók: garnéla, kókusztej, thai halszósz, szezámolaj, thai vörös curry paszta, lila hagyma, paprika, cukorborsó, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, chili, lime, szójacsíra, korianer.

A nyers, tisztított garnélát 2-3 percre forrásban lévő vízbe dobtam. Amikor kirózsaszínesedett leszűrtem, lecsepegtettem. Kevés szezámolajon megpirítottam, majd hozzáadtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, csíkokra vágott gyömbért és kurkumát. Thai halszósszal és vörös curry pasztával fűszereztem. Átforraltam. Felöntöttem kevés zöldséglével. Hozzáadtam a kókusztejet, a szeletelt lila hagymát és paprikát. Belefacsartam fél lime levét. Pár percig főztem. Végül hozzáadtam az egészben hagyott cukorborsót (mangetout) és a ropogós szójacsírát. Óvatosan átkevertem. Párolt rizzsel, friss chili karikákkal, koriander levelekkel és egy lime negyeddel tálaltam.

Tipp: Ebi kare lomen itt

Megmaradt rozmaring

fresh-rosemary-stalk
A megmaradt friss rozmaringot fagyasztás vagy hosszabb ideig hűtőben tartás helyett meg szoktam szárítani. A szárakat átöblítem, majd papírtörlővel felitatom róluk a vízet. A leveleket letépkedem a szárról, papírtörlőn szétterítem és a sütő megmaradt melegét felszasználva egy-két hétig szárítom, mielőtt üvegbe zárnám.

fresh-rosemary-leafs

Wednesday, January 26, 2011

Kaeng daeng (Thai red curry paste)

thai red curry paste
Hozzávalók: salotta (angol: shallot) hagyma, fokhagyma (thai: krathiam), ázsiai citromfű (thai: takhrai), galangál (thai: kha), koriander gyökér (thai: rak phak chi), szárított és friss chili (thai: phrik khi nu), kaffir lime levél (thai: bai makrut), garnéla paszta (thai: kapi), római kömény (angol: cumin), koriandermag, szemes bors (thai: phrik Thai on).

Salotta helyett lila hagymát, galangál helyett gyömbért (thai), kaffir lime levél helyett pedig egy fél lime (thai: manao) levét es húsát használtam, a koriander gyökeret kihagytam, extraként kevés friss kurkumát (thai: kha min) adtam hozzá.

A római köményt, koriandermagot és rózsaborsot szárazon enyhén megpirítottam, majd mozsárban megtörtem. A hozzávalókat aprítógépben pépesítettem. Hűtőben 3-4 napig áll el.

thai-red-curry-paste-ingredients
Tipp: Gyömbér-Chili-Citromfű itt meg itt, Galangál itt

Thai lazac curry

thai-red-curry-salmon
A noodle tésztát (King Soba - Organic Brown Rice & Wakame Noodles) a csomagoláson lévő instrukciónak megfelelően megfőztem, majd leszűrtem, hideg vízzel többször átöblítettem, lecsepegtettem és felhasználásig félretettem.

A kisebb kockára vágott lazacot kevés szezámolajon megpirítottam, halszósszal (thai: nam pla) ízesítettem, vörös curry pasztával (red curry paste) fűszereztem, majd felöntöttem kókusztejjel. Óvatosan álforgattam, hagytam felforrni, majd öt percig lassú tűzön főztem. Hozzáadtam egy fej csíkokra vágott lila hagymát. Két-három percig főztem még, végül a tésztára szedtem, azonnal tálaltam.

king soba brown-rice-wakame-organic-noodles

Monday, January 24, 2011

Étcsokoládés flapjack

dark-chocolate-flapjack
Vaj, akácméz, agave nektár, zabpehely, 180 °C, 15-20 perc.
Miután kihűlt, megcsorgattam gőz felett olvasztott étcsokoládéval.
Recept: Mazsolás flapjack itt

Lila hagymás, füstölt sajtos focaccia

onion-and-cheese-focaccia
onion-and-cheese-focaccia-slices
Recept: Alap focaccia itt, Olajbogyós focaccia itt, Rozmaringos focaccia itt

Sunday, January 23, 2011

Egészben sült tengeri sügér

baked-whole-sea-bass

Saláta

sugar-vinegar-sour-cream-lettuce
Gyerekkoromban a vasárnapi ebédek salátája a ecetes-cukros-tejfölös fejes saláta volt minden tavaszon. Mostánában ismét rákaptunk.

Pár evőkanál vízben feloldok kevés ecetet. Ebben átforgatom az átmosott salátaleveleket. Enyhén sózom, majd cukrozom (jelen esetben demerara barna cukorral). Végül tejfölt adok hozzá és óvatosan átforgatom.

Piacos reggeli

mediterranean breakfast
Rozskenyér, baguette (sourdough, artisan), chilis-fokhagymás olajbogyó, mainált sült paprika, paprikás vajbab, pesto, houmous (The Real Olive Co), olívaolaj, feta, Ardsallagh kecskesajt, füstölt Gubbeen, fekete áfonya dzsem (McNally Family Farm) - Temple Bar Food Market

Friday, January 21, 2011

Rókagombás spagetti

wild-mushroom-spaghetti
A vajas-tejfölös rókagomba második élete teljes kiőrlésű spagettin...

A szarvas és a róka

venison-leg-steak
A címben szerepő állatok, nem egy erdei mese résztvevői, hanem egy vacsoráé. Sőt, egyikük nem is állat. Ugyan narancssárga, de nem futkos az avaron, hanem annak rejtekében növekszik. A vacsora nem más, mint szarvas (őz) steak rókagombás szósszal.

Egy kis fej hagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a két-három részre vágott gombát, nyolc-tíz percig fedő alatt főztem, pároltam. Hozzáadtam egy gerezd apróra kockázott fokhagymát. Két-három percig pirítottam. Frissen őrölt borssal, 1 tk. angol mustárral, 2 ek. vajjal és 2 ek. tejföllel ízesítettem. Miután felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem egy kis csokor, finomra aprított petrezselyemzöldet.

A grillt felhevítettem, majd a mielőtt rátettem volna az átöblített és papírtörlővel megszárított húst, lekentem olívaolajjal. A szeleteket 6-8 perc után megfordítottam és a másik oldalukat is megsütöttem. A gombaszósszal és ropogós salátalevéllel tálaltam.

MS-venison-leg-steaks

Licsi

lychee fruitA Kínában őshonos licsi (lichi, litchi, lychee) 1782-ben volt először bemutatva a Nyugatnak, egy francia természettudós és felfedező által (Pierre Sonnerat), aki leírta és elnevezte (Litchi chinensis).

A durván texturált, vékony, rózsaszínes-pirosos héj (ami éretlenül zöld) alatt egy puha, édes, parfümös ízű, áttetsző-fehéres hús, a maglepel (arillus) fogja közre az egy darab sötétbarna (ehetetlen) magot.

C-vitamin, réz, foszfort, kálium forrása.

Thursday, January 20, 2011

Fruit flapjack

fruit flapjackAz évek során nagyon megkedveltem ezt a puha és nedves textúrájú sült zabpelyhes rudat, ami Angliában és Írországban flapjack névre hallgat*. A boltok polcain előcsomagolt formában több változatban is megtalálható (sima, gyümölcsös, csokoládé- vagy joghurtréteges), rúd vagy négyzet alakban. Az íze elsőre megfogott (ma már azt is tudom mi, a sült vaj). Az összetevők között azonban túl sok fölösleges és aggasztó dolog található. Hagyományosan négy komponens alkotja: zabpehely, vaj, barna cukor és 'golden syrup' (azaz nádcukor szirup, ami egy sűrű, sárga színű 'invert cukor' fajta, a cukornádlé cukorrá finomítása során keletkezik, amikor a cukoroldatot savval kezelik). A kereskedelmi persze nem csak ebből a négy elemből áll. Bár nekem már a 'golden syrup' sem hangzik túl jól.

*A flapjack szó ugyan már jelen volt a 17. század elején, de ekkor még lepényt vagy palacsintát jelölt. Csak 1935 után használták zabból készült élelmiszer leírására, és a szó felváltotta a korábbi receptet. Észak-Amerikában a falpjack még ma is palacsintára utal.

A sima (négy összetevős) flapjack-nél jobban kedvelem a gyümölcsöset (fruit flapjack), azaz a mazsolásat. A 'golden syrup' szóba sem jöhetett, a cukrot is kerültem, így az én változatom cukormentes, mézzel és barna rizs sziruppal édesítve.

Hozzávalók: 100 g vaj, 2 ek. barna rizs szirup, 2 ek. akácméz, fél csésze apró mazsola (currant), 2 csésze zabpehely

A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. Közben a mazsolát leforráztam, lecsepegtettem. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a mézet és a rizszirupot, elkevertem, majd beletettem a zabpelyhet és a mazsolát. Alaposan átkevertem, hogy mindenhová jusson a vajas mézből, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem, lenyomkodtam (kézzel jobban ment, mint fakanállal). A 'tészta' másfél-kétujjnyi! A sütő középső rácsán 15-20 percet sütöttem (csak addig, amíg a szélei el nem kezdtek barnulni, nem tovább!). Hagytam a tepsiben kihűlni, majd szeleteltem.

[!] Kiváló keksz, cookie, sütemény alternatíva. Gyors energia útközben is. Egészséges nassolnivaló tízóraira vagy uzsonnára. A 'könnyű szívvel édeset' kategória. El(ő)készítéssel együtt fél óra alatt megvan.

Wednesday, January 19, 2011

Maracuja

passion fruit maracuja
A Passifloraceae (golgotavirágfélék) család Passiflora (passion flower, golgotavirág) nemzetsége mintegy 500 fajt foglal magába. A legtöbb faj kerek vagy ovális, ehető gyümölcsöt terem.

A beéréskor sötétlila Passiflora edulis (passion fruit, maracujá) gyümölcslevek, desszertek gyakori alapanyaga. Nyersen is igen élvezetes, frissítő. A magok, ami körül sárga, szaftos, kocsonyás, folyadékban gazdag burok van, lazán rögzülnek a gyümölcs falához, így kanállal könnyen elválaszthatók és kikanalazhatók.

Díszíthetünk vele süteményeket, ízesíthetünk vele süteménykrémeket, gyümölcshabokat (mousse), gyümölcsleveket, alkoholos italokat. Lekvár is készülhet belőle. Gazdagíthatunk vele gyümölcssalátákat, joghurtot, fagylaltot. Friss, édeskés-savanykás, karakteres, komplex ízű. Akárcsak a virág (a képen Passiflora caerulea látható) megjelenése, minél tovább nézed, annál részletgazdagabbnak, összetettebbnek látod. A gyümölcs íze is kóstolgatással bomlik ki.

Spanyol keresztény misszionáriusok a 15-16. században a növény egyedi fizikai struktúráját, a virág különböző részeit Jézus utolsó napjainak és keresztrefeszítésének jelképeként fogadták el.

passion flower

Tuesday, January 18, 2011

Rakott lazac

salmon bakeHozzávalók: 2 db lazacfilé, 3 db cukkini, 3 db sárgarépa, 2 db tojás, 2 ek. pesto, 2 ek. tejföl, kis csokor petrezselyemzöld

A cukkinit félbevágtam és kivájtam a magházát, majd ujjnyi vastagra szeleteltem, a megtisztított sárgarépát és az átmosott lazacot kockáztam. A tojást villával felvertem, hozzáadtam a pestót és a tejfölt, végül a finomra aprított petrezselyemzöldet.

A kerámiatál aljára tettem a cukkinit és a sárgarépát, erre került a lazac, majd leöntöttem a tejfölös-tojásos-pestós öntettel. 180 °C-on 25-30 percet sütöttem.

Tipp: (Vegetáriánus) Quiche itt, Rakott cukkini itt, Csirke-rakott itt

Thorntons (Mango)

Thorntons-mango-milk-chocolateThorntons Coffee-Berry-Macadamia itt, Thorntons Ginger-Chilli-Mint itt

Monday, January 17, 2011

Délutáni tea etikett

Madeira-cake-sliceAz angolok híresek a délutáni teázási szokásaikról. Mint ahogy minden nemzetnek van egy vagy több meghatározó, étkezéshez kötött tardíciója, ami köré illemszabályok szövődtek, az 'afternoon tea' is megkíván néhány alapelemet. De előbb pár szót arról, hogyan és mikor került előkelő helyre a teázás Angliában.

Úgy tartják, a délutáni tea Franciaországból, Párizsból (honnan máshonnan) hódította meg Európát, ahol rendkívül népszerű volt az arisztokrácia körében a 17. században. Olyannyira, hogy Madame de Sévigné, a Napkirály (Louis XIV) krónikásaként emlegetett hölgy, gyakran említi lányának írt pletykás leveleiben.

Angliába II. Károly (Charles II) és portugál felesége, Catherine of Braganza (Catarina Henriqueta de Bragança) révén került, akik magukkal vitték a külföldi teázás hagyományát a szigerte.

A legenda szerint Viktória királynő (Queen Victoria) egyik udvarhölgye, nevezetesen Anna Maria Stanhope, más néven Bedford hercegnője (Duchess of Bedford) nevéhez fűződik az 'uzsonnaidő' (afternoon teatime) megteremtése. Az ő érdeme, hogy az egyszerű, frissítő délutáni teát egy késő délutáni étkezéssé alakította át. Meghívta barátait, hogy csatlakozzanak hozzá. A menü középpontjában apró sütemények, kenyér és vaj, válogatott édességek, és persze, a tea szerepelt.

A délutáni tea, más néven 'low tea' általában a fogadószoba (sitting room) vagy a társalgó (withdrawing room) kanapéi közelében elhelyezett alacsony asztalokon került felszolgálásra (innen a 'low tea' elnevezés).

Nem összetévesztednő a 'high tea'-vel, más néven 'meat tea', azaz korai vacsora, tipikusan 5 és 6 között felszolgálva, amit egy későbbi könnyebb vacsora követ. A kínálatban rendszerint hideg húsok, felvágottak, tojás vagy hal, szendvicsek és sütemények szerepelnek. A nevét pedig onnan kapta, hogy a délutáni teával ellentétben magas székekről és asztalokról fogyasztották.

Az Afternoon, vagy Low Tea három alapvető típusa: a Cream Tea (tea, scone, tekvár és tejszín), a Light Tea (tea, scone és édességek) és a Full Tea (tea, scone, sós falatok, édesség és desszert).

A nagyományos teaidő délután 4 vagy 5 órától kezdődik, és nem tart tovább két óra hosszánál (este 7 óránál senki sem marad tovább).

Általában a délutáni tea egy laza szociális elfoglaltság, ahol a lazán elegáns viselet (smart casual) az elfogadott, vagyis a teljes megjelenés a színek, anyagok, cipő és kiegészítők harmóniáját igényli.

Mindkét kezünket használva emeljük le a teáscsészét a csészealjjal egy időben. Előbb a teát töltsük (szűrőkét tartva a csészénk felé) a csészébe és csak utána ízesítsük (friss tej vagy citrom és cukor). Soha nem töltsük tele a csészét, hogy maradjon hely a tejnek és a cukornak, és hogy elkerüljük a kilöttyenést. Ha citrommal fogyasztjuk a teánkat, használjuk az arra kijelölt villát és azzal emeljük a csészénkbe a citromszeletet.

Kanalunkkal ne keverjük a teát lendületes, körkörös mozdulatokkal. Helyezzük el kanalunkhat hat óránál, majd lágyan húzzuk fel 12 órára két-három alkalommal. Soha ne hagyjuk a kanalat a teáscsészében. Amikor nem használjuk, tegyük a csészealj jobb oldalára. Soha nem lengessük vagy tartsuk a teáscsészét a levegőben. Amikor nem használjuk, helyezzük vissza a csészealjra.

Aprókat kortyoljunk a teából. Ne fújjuk a tetejét, hogy jobban hűljön. Ne szürcsöljünk hangosan. Soha ne hurkoljuk a ujjunkat a csésze fülén kereszül.

Használjuk az arra kijelölt tányért a szendvicsekhez vagy süteményekhez, de sose pakoljuk túl. Az apró, falatnyi süteményeket ehetjük evőeszköz nélkül, a nagyobb süteményekhez használjuk a desszert villát. A szeletelt, száraz süteményeket, mint pl. a gyümölcskenyér vagy a Madeira, ehetjük úgy, hogy ujjunkkal apró darabokat törünk le belőle.

A teakínálat általában Darjeeling, Earl Grey, Assam vagy Lapsang Souchong. A sütenény lehet scone (édes pogácsa), Pound Cake, Sponge Cake, Carrot Cake, Shortbread Cookies, Madeleines, Cream Puffs, Lemon Tart, Cupcakes, Meringue, Lemon Meringue Tart, Pavlova, Strawberry Shortcake és persze Madeira Cake, a délutáni tea nem igazán ugyanaz nélküle.

Madiera cake

Madeira cake no sugarErről a piskóta jellegű süteményről tévesen sokan úgy gondolják, hogy a Madeira-szigetekről (portugál szigetcsoport) származik. A tömör mégis könnyű szerkezetű, vajas-citromos sütemény a hagyományos angol szakácsművészet terméke. Az eredeti recept a 18-19. századig nyúlik vissza. Nevét az abban az időben Angliában igen népszerű édes madeirai borról kapta, amivel felszolgálták. Manapság a délutáni tea mellé vagy egyéb párlatokhoz kínálják.

[!] A madeirai mézes sütemény neve Bolo de Mel da Madeira és cukornád mézből, azaz melaszból készül. A melasz szó a portugál melaço-ból, az pedig a latin mel (jelentése méz) szóból származik.

A neten sokféle Madeira cake recept kering. Van aki tejjel vagy tejszínnel készíti, de találtam mandulásat is. A Madeirát hagyományosan citrommal ízesítik, de ma már lime és narancsos változata is fellelhető. Az én változatom a hagyományokhoz híven citromos, viszont cukormentes.

Hozzávalók:
110 g puha vaj
3 ek. barna rizs szirup
3 db tojás
150 g liszt (fele fehér, fele barna rizs)
1 tk. sütőpor
1 citrom héja és 2 ek. leve


A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a barna rizs szirupot, a tojásokat és a citrom levét és héját. Magas fordulatszámon simára kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a sütőporos (és egy csipet só) lisztet.

A formát vékonyan kikentem vajjal, majd kiliszteztem. Beleöntöttem a tésztát és 160 °C-ra előmelegített sütőben bő 45 percet sütöttem, majd hagytam a formában kihűlni. Tea mellé kínáltam.

[i] Néhány recept variáció:
madeira cake 5 recipes

Friday, January 14, 2011

Nizzai saláta

salade Nicoise saladSalátalevél, paradicsom, főtt újburgonya, párolt zöldbab, keményre főzött tojás, olajbogyó, konzerv tonhal és szardella (anchovy). A saláta 15-20 perc alatt tálalható. Amíg a krumpli és a tojás fő, a bab meg párolódik a többi hozzávalót készíthetjük elő. Olívaolajjal vagy mustáros-olajos öntettel és baguette-tel kínáljuk.

Cannes mellet, a francia riviérán (Azúr-part, Côte d’Azur), Marseille és Genova között félúton található Nizza (Nice) híres salátája. Salade niçoise vagy salada nissarda, ahogy nevezik, Nizza megye (történelmi régió) kulináris öröksége, a Mediterrán és Provence jelképe. Az élettel és élénk színekkel teli saláta az évszakokat követve változik, így nehéz meghatározni a pontos hozzávalókat, de a franciák abban egyetértenek, hogy főtt zöldségeket NEM tartalmaz, a főtt tojáson kívül csak nyers zöldségek szerepelnek benne. Egyesek szerint az igazi nizzai saláta a következő hozzávalókból áll: érett paradicsom, karikára vágott apró zöld paprika, újhagyma, rukkola (vagy vegyes salátalevelek), főtt tojás, konzerv tonhal (sós lében), szardella filé, Nizza-i fekete olíva, apró lila articsóka, lóbab (fava bean), zellerszív, uborka és friss bazsalikom (ez utóbbi opcionális). Tehát a főtt burgonya és a párolt zöldbab külföldi 'találmány'. Az utolsó pillanatban keverik össze és azonnal tálalják. Öntet: dijoni mustár, vörösborecet, olívaolaj, só, bors. Ropogós baguette-tel egy teljes, kész fogás.

Thursday, January 13, 2011

Rozmaringos focaccia

rosemary-focaccia-sliced
A megkelt, meglyuggatott, lekent tésztát megszórtam előbb szárított, majd friss rozmaringgal, végül sóztam. Ez alkalommal valamivel több olajat használtam a kenéshez. Recept: Alap focaccia itt, Olajbogyós focaccia itt

rosemary-focaccia-dough
rosemary-focaccia

Mézes-diós lazac spenóttal

honeyed-salmon-with-spinach-walnutEgy marék diót szárazon kissé megpirítottam, ráöntöttem 1-2 ek. mézet, majd ráhelyeztem a lazacfiléket és fedő alatt öt percet pároltam, azután megfordítottam. Három perc után megszórtam fokhagymaszeletekkel és spenótlevelekkel, majd két percre visszatettem a fedőt. Tálaltam.

A friss konyharuha titka

tea-towelsRégebben, mielőtt gépbe tettem volna a konyharuhákat, klorokszoztam-domesztoszoztam időnként, hogy a makacs foltokat és az olaj, szaft szagát eltüntessem. A folt ugyan eltűnt, de a mélyen beleivódott vegyszerszag még kellemetlenebb lett. Hiába öblítettem ki többször, hiába mostam 60 °C-on, a vegyszer szaga nem távozott.

Amióta száműztem a lakásból a fent említett környezetgyilkosokat, forró vizes áztatással próbálkoztam. Eredménytelenül. Még a gép után is maradt rajtuk zsírszag.

A mosógépen időnként átfuttatok egy ecetes öblítést. Felfrissül. Innen jött az ötlet. A konyharuhákat előbb forró vízben áztatom egy-két órát, majd kinyomkodom. Friss vizet öntök alá, majd ecetet, és ebbe teszem (a víz lepje el), aztután pedig meghintem szódabikarbónával. Miután kipezsegte magát, átöblítem, és mehet is a gépbe.

"Pezsgősvíz"! A környezetbarát megoldás. És az eredmény? Friss, fehér konyharuha! Három-négyhavonta megismétlem.

Tipp: A tűzhelyet is egy kevés szódabikarbónával szoktam újjá varázsolni, vagy az edények alját (kívül!). Mama a masinán használt edények alját homokkal tisztította.

Vissza kell térnünk a természetes, vegyszermentes(!) megoldásokhoz, hogy az utódaink (is) még hosszú generációkon át élvezhessék az otthonukat mérgek nélkül.

Wednesday, January 12, 2011

Lassan főtt marhahúsleves

slow-cooked-beef-soupDinsztelt hagymán megpirítottam a felkockázott húst, fűszereztem, zöldségeztem, felöntöttem vízzel és nagyon lassú tűzön közel négy órát főztem. A hagyma teljesen 'elfőtt', gazdag levet hagyva mega után, a lila sárgarépa pedig mély színt kölcsönzött a levesnek.

Sárga (narancs, lila) répa

multi-colour-carrot
A narancssárgának elfogadott sárgarépa viszonylag új "találmány", a 17. sz.-i Hollandiából indult hódító útjára és lám, lám, ma a világ nyugati része narancssárga répából süt-főz.

Keleten, a mai Afganisztán területén már a 10. sz.-ban háziasították (mai leszármazottai lilák vagy sárgák), ahol először nem is a gyökere, hanem az aromás levele és magjai miatt termesztették (néhány rokonát még ma is ezért termesztjük: kapor, kömény, petrezselyem).

A leleményes mezőgazdászok a szelektív "tenyésztés" során csökkentették a gyökér keserűségét és törzsének fásságát, növelték édességét, ráadásul a színekben sem szűkölködtek, van már fehér, sárga, piros, lila, fekete.

Ízre nem tudtam sok különbséget felfedezni a sárga és a narancs színű között. A lila répa íze volt a legintenzívebb, ráadásul fogott is, miközben hámoztam és szeleteltem.

sliced-multi-colour-carrot

Füstölt fokhagyma

smoked-garlicFokhagymából a lila héjút kedvelem, ízesebb, levesebb, aromásabb, sokkal intenzívebb vékony, fehér társánál. Mivel nagyon sok mindenbe teszek fokhagymát, ezért mindig van itthon két-három friss fej. A frissesség kedvéért érdemes hűtőben tartani, de nálam ideje sincs kiszáradni, ezért egy külön kis kosárban tartom a hagymák között a konyhapult szélén.

A beszerzés során érdemes megszagolni, megtapogatni, hogy nem-e száraz vagy penészes, mert nincs nagyobb csalódás annál, mint amikor rákészülünk egy illatos, húsos gerezdre és sorra dobjuk ki, mert fonnyattak vagy még rosszabb állapotban vannak. Tehát forgassuk körbe, szagoljuk meg, simogassuk végig a gerezdeket, mielőtt a kosárba tennénk.

A fejet aztán ne szedjük gerezdekre, úgy könnyebben kiszáradnak, hanem csak annyi gerezdet válasszunk le, amennyire épp szükségünk van.

A gerezdeket lehet reszelni, vékonyra szeletelni, felkockázni, ledarálni, pépesíteni, attól függően, hogy épp mibe kerül. Levesbe pl. egészben vagy a kés nyelével összezúzva, megroppantva teszem. Szaftos ételekhez mozsárban jó megtörni.

A füstölt fokhagyma extra aromát ad pl. a lencse vagy bab ételekhez, a krémes fokhagymaleveshez, ropogós pirítósra, pizzára, gorgonzolás vagy padlizsános mártogatósba, cajun-kreol ételekbe (pl. gumbo, jambalaya), sült csirkéhez, BBQ menühöz. Édesebb, enyhébb, a franciák előszeretettel használják.

garlic-in-marble-mortar

Tuesday, January 11, 2011

Levendulamézes sütőtök

honey-roasted-butternut-squashA tököt (butternut squash, Cucurbita moschata) alaposan megmostam, felnegyedeltem, kivájtam a magházát, sütőpapírra helyeztem és 180°C-on 20-25 percet sütöttem, majd megcsorgattam Provence-i levendulamézzel, és visszatettem 15-20 percre.

Kiváló rost, C- és A-vitamin, valamint mangán, magnézium és kálium forrás. Tipp: Almás sütőtökleves itt

Zöld olivás focaccia

green-olive-focaccia
Az alap focaccia-t dobtam fel görög olajbogyóval. Feleztem, majd magoztam, végül pedig a 'lyukasztott', lekent tésztába nyomkodtam (finoman) és megsóztam, majd készre sütöttem.

green-olive-focaccia-slice

Colombia Medium

Starbucks-Colombia-medium-instant-coffeeA világ legnagyobb kávéház cége (közel 17e. üzlet több mint 50 országban) 2009-ben vezette be a VIA "Ready Brew" instant kávé termékcsaládot.

Nem vagyok nagy kávéfüggő, alkalmi élvezethajhász vagyok, de akkor sem a szívdobogtatás kedvéért fogyasztom. Illat, aroma, románc! Na ez az ami hiányzik a 'két farkú szirén' (sirena bicaudata) kávéiból.

Meg kell hagyni, remek marketing stratégiával rendelkezik (noha módszerei nem mindig szeplőtlenek, de nyomni kell az ipart, ha a bővítés és a domináns piaci pozíció megtartása a cél), de kávét főzni nem tud, vagy talán már a pörkölésnél elbukja a dolgot. Erős, megégett, keserű, lelketlen kávé az eredmény.

Monday, January 10, 2011

Grissini

grissiniHozzávalók (30 db):
200-225 g liszt
120 ml langyos víz
10-15 g élesztő
csipet cukor
1 tk. tengeri só


A langyos vízben a csipet cukorral felolvasztottam az élesztőt, hagytam 10 percet pihenni, majd hozzáadtam a sót és fakanállal hozzákevertem a liszt harmadát, majd megint egy harmadot, végül annyit adtam hozzá, amíg a tészta el nem engedte az edény falát. 8-10 percig dagasztottam, hogy sima tésztát kapjak.

Diónyi darabokat téptem ki belőle. Miután mindet kiszaggattam (30 db lett), egyesével kinyújtottam őket az ujjaim segítségével, hosszú, ceruza vastagságúra. Néhány sima maradt, párat meg ízesítettem mákkal, szezámmaggal, szárított kakukkfűvel.

Sütőpapírral fedett tepsire raktam őket, konyharuhával letakartam és 10-15 percig pihentettem, amíg a sütő melegedett. 200 °C-on 10-15 percet sütöttem.

Recept: The Mediterranean Table by Donatella Mancini, 2004 Lorenz Books

Dammann Kamillavirág

Dammann-camomile-herbal-tea
Csészénként 8-10 virágot és 4-5 perc áztatási időt javasol.
Provence-i levendulamézzel ízesítettem.

Dammann-Camomille-Romaine Tipp: Dammann jázmin itt, Dammann borsmenta itt

Friday, January 07, 2011

Focaccia

focaccia squares
Az Észak-Olaszországban nagyon népszerű focaccia (ami egyébként a pizza rokona) otthoni elkészítése igen egyszerű. Liszt, só, víz, élesztő és olívaolaj összetevőkből áll mindössze. Én ropogósan szeretem, olívaolajba mártogatva. Lehet tízórai, vagy uzsonna, vagy könnyű hideg vacsora mellé (pesto, mozzarella di bufala, prosciutto di Parma, salame Milano).

Hozzávalók:
275 g liszt
tengeri só
175 ml meleg víz
élesztő
2 ek. olívaolaj

A tetejére:
olívaolaj
durva tengeri só

A lisztet átszitáltam, sóztam, majd a vizet meglangyítottam, elkevertem benne az élesztőt és az olívaolajjal együtt a liszthez adtam. Simára dolgoztam, majd 5-10 percig ököllel dagasztottam, hogy ne maradjon benne levegő. A rugalmas tésztát enyhén olajozott tepsibe terítettem, lenyomkodtam, 2 cm vastagságúra, majd konyharuhával letakartam és fél órát kelesztettem. Az ujjam hegyével lyukakat nyomkodtam bele, majd lekentem olívaolajjal és megszórtem durva tengeri sóval. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütöttem.

[!] Elkövettem azt a hibát, hogy csak fél adagot készítettem. Még a konyhában, állva elfogyott.

focaccia dough round focaccia


Recept: The Mediterranean Table by Donatella Mancini, 2004 Lorenz Books

Thursday, January 06, 2011

Lazacos pirított barna rizs

salmon-fried-brown-riceElőbb a hagymát pirítottam meg pár csepp szezámolajon, majd a paprikát, azután a halat, végül a párolt rizst, amihez hozzátettem előbb a hagymát, paprikát majd a lazacot és óvatosan összeforgattam.

Tipp: Wokban sült zöldségek rizzsel itt, Zöldséges-tojásos sült rizs itt, Királygarnélás sült rizs tengeri algával itt, Sült rizs királygarnélával és zöldségekkel itt, Spárga-shiitake-mazsola tojásos sült rizs itt