Saturday, March 26, 2011

Mikado - Cockta - Domaćica

Mikado-Cockta-Domacica
Tavaszodik, melengetnek a napsugarak. A nyár elképzelhető közelségbe kerül. Előtörnek a gondtalanság ízei. Szerencsére némelyikükért még repülőjegyet sem kell venni. A rizses kedvenc Mikado, a ropogós Domaćica, a tömör-gyönyör Bajadera, a mogyorós Kikiriki, és az enyhén savanykás Cockta (ami egyébként szlovén) karnyújtásnyira, szinte a sarkon túl vár egy röpke nyáridézésre. Csak a túrós bureket tudnám feledni!!

Friday, March 25, 2011

Sárgarépás árpagyöngy

pearl-barley-with-carrot Kedvelem az árpagyöngyöt. Van valami 'izgalmas' az ízében, és abban, ahogy a puha gabona szétpattan rágás során. A karácsonyi gombalevesből persze kihagyhatatlan (a.k.a. pufi, gersli), de köretként is gyakran az asztalra kerül. Az alábbi is egy ilyen, bár én 'magában is' nagyon szeretem, vega főételként az ilyet.

Egy nagy fej apróra kockázott vöröshagymát kevés (1 ek.) olívaolajon megfonnyasztottam majd halványra pirítottam. Hozzáadtam a felkockázott sárgarépát (2 db), átforgattam, kicsit puhítottam. Egy csapott ek. natúr vega-mix fűszerkeveréket hintettem rá, majd belekevertem az alaposan átmosott, lecsepegtetett árpagyöngyöt. Felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Babérlevéllel és finomra aprított fokhagymával (2 gerezd) ízesítettem. Felforraltam, majd fedővel letakartam és takarékon, időnkét rá-rápillantva (hogy vízben-gőzben főjön puhára) készre főztem. A végerednény egy nem túl leves, de nem is száraz, külön álló szemű, pergős gabona köret-egytál.

pearl-barley-and-carrot

Wednesday, March 09, 2011

Cocoa Atelier (Dublin)

Cocoa-Atelier-Dublin
Egy apró csokoládé butik a George's Arcade mellett. Eddig még csak az elegáns és vonzó kirakatukon (színes macaron piramis) legeltettem a szemem. R a napokban meglepett egy csomag tört csokoládéval. Nagy elvárásokkal kóstolgattuk, abban reménykedve, hogy nem kell Zürich-ig utazni egy jó csokoládé kedvéért. De kell! A Läderach maradt a favorit.

Cocoa Atelier
A: 32 Drury Street, Dublin 2
W: http://www.cocoaatelier.ie/

Tuesday, March 08, 2011

Sárgabarackos palacsinta (Pancake Day)

apricot-pancakes
Hozzávalók (10 db):
100 g liszt
csipet só
1 db tojás
300 ml tej
1 ek. olaj

A hozzávalókból sima tésztát kevertem, majd fél órán át (hűtőben) pihentettem. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítettem, majd közepes hőfokon kisütöttem a palacsintákat. Mindegyik előtt az ecset hegyét olajba mártottam és vékonyan kikentem a serpenyőt. Az elkészült palacsintákat két tányér között tartottam melegen. Tálalás előtt megkentem baracklekvárral és megszórtam felcsíkozott aszalt sárgabarackkal.

[i] Az Egyesült Királyságban és Írországban a Húshagyókedd (Shrove Tuesday) két sokkal népszerűbb néven is ismert: Pancake Tuesday vagy Pancake Day (palacsinta kedd vagy palacsinta nap). A palacsintaevés a böjt kezdetét megelőző nap praktikusságra is utal, a 'gazdag' élelmiszerek, mint pl. a tojás, a tej, vagy a cukor felhasználását jelentette a 40 napos böjt előtt. Az írek legszívesebben vajjal, kristálycukorral és citromlével fogyasztják a palacsintájukat.

Tipp: Banános-juharszirupos palacsinta itt, Juharszirupos-mazsolás palacsinta itt, Vaníliás palacsinta forró földieperdzsemmel itt, Juharszirupos palacsinta itt

pancake-in-a-pan.
plain-pancakes

Vadhús bolognese teljes kiőrlésű tönköly fussilivel

venison-pasta-bolognese
Kevés olívaolajon apróra vágott hagymát pirítottam, majd a hús is megbarnítottam rajta. Hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát, fűszereztem (oregánó, bazsalikom, zsálya, petrezselyem, őrölt fűszerkömény, só, frissen őrölt bors). Kevés vizet öntöttem alá, majd fedő alatt 5-10 percet pároltam, végül paradicsompürét adtam hozzá, átforraltam és tálaltam is.

Monday, March 07, 2011

Parmás-ananászos pizza Mr. módra

parma-ham-and-ananas-pizza
Tészta (140 g liszt, 88 ml langyos víz, élesztő, só, 1 ek. olívaolaj), szósz (egyelőre séftitok), Parma sokna (Prosciutto di Parma), ananász.

Meggyúrta, kinyújtotta, kelesztette (15-20 perc), elősütötte. Megkente, díszítette, megsütötte, megettük.

Tipp: Parmás-gombás pizza Mr. módra itt

Wednesday, March 02, 2011

Papaya

papaya
A Carica papaya gyümölcsének termesztése Mexikóban kezdődött
(Chiapas, Veracruz). A népi gyógyászat sebek és emésztési zavarok kezelésére használta. A nyers, érett gyümölcs saláták, gyümölcslevek hozzávalója. Szárítva gyümölcsös müzlikben találkozhatunk vele. Ázsiában zölden is főznek vele (plusz a papain nevű enzim remekül puhítja a húst). Az érett gyümölcs béta-karotin tartalma miatt értékes (az E-számok listáján E160a).

Tuesday, March 01, 2011

Csirke enchiladas Mr. módra

wholesome chicken enchiladas
Teljes kiőrlésű tortilla babbal (frijoles refritos, aka törvepaszuly) és
pirított csirkemellel töltve, paradicsomos szósszal leöntve, sajttal
együtt sütve, majd guacamole-val és tejföllel tálalva.

chicken enchiladas