
Ez a desszert Mézeskalács-nak készült, abból az alkalomból, hogy ő lett a szép kerek ötvenedik olvasóm, én pedig felajánlottam, hogy szívesen főzök-sütök valamit, csak neki. Azt mondta szívesen ismerkedne az ír konyhával, és kíváncsi lenne milyen egy ír édesség. Mivel a zabpehely az íreknek nagyon kedves, ezzel a legjobb kezdeni az ismerkedést. Mézeskalács, fogadd szeretettel a 'Donegal Oatmeal Cream'-et!
Hozzávalók:
440 ml tej
fél csésze zabpehely
csipet só
2 ek. cukor
1 db tojás
240 ml tejszín
3-4 ek. szamócalekvár
A tejet forráspontig melegítettem, majd lehúztam a tűzől, hozzáadtam a zabpelyhet és a sót, letakartam és 10 percet pihentettem. Levettem a fedőt, átkavartam, majd lassú tűzön 5 percet főztem. Hozzáadtam a cukrot (egy csapott ek. barna cukrot elegendőnek találtam, mivel a lekvár épp elég édes), a felvert tojást pedig vékonyan belecsorgattam, és folyamatosan kevergetve besűrítettem. Lehúztam a tűzől és hagytam langyosra hűlni. A szamócalekvárt (St. Dalfour Strawberry, 100% Fruit Spread, No Added Sugar) 1-2 ek. vízzel forráspontig melegítettem, majd félrehúztam kihűlni. Közben a tejszínt (double cream) kemény habbá vertem és 2-3 ek. kivételével óvatosan a zabpehelybe forgattam. A krémet poharakba kanalaztam, öntöttem rá a folyékony szamócalekvárból. A maradék tejszínt zsákba tettem és csillagcsövön át a lekvárra nyomtam. A habot zabpehellyel díszítettem.
Mind a négy pohár zsinórban elfogyott, férj nem győzte dicsérni. Remélem neked is ízleni fog Mézeskalács!
Hozzávalók:
440 ml tej
fél csésze zabpehely
csipet só
2 ek. cukor
1 db tojás
240 ml tejszín
3-4 ek. szamócalekvár
A tejet forráspontig melegítettem, majd lehúztam a tűzől, hozzáadtam a zabpelyhet és a sót, letakartam és 10 percet pihentettem. Levettem a fedőt, átkavartam, majd lassú tűzön 5 percet főztem. Hozzáadtam a cukrot (egy csapott ek. barna cukrot elegendőnek találtam, mivel a lekvár épp elég édes), a felvert tojást pedig vékonyan belecsorgattam, és folyamatosan kevergetve besűrítettem. Lehúztam a tűzől és hagytam langyosra hűlni. A szamócalekvárt (St. Dalfour Strawberry, 100% Fruit Spread, No Added Sugar) 1-2 ek. vízzel forráspontig melegítettem, majd félrehúztam kihűlni. Közben a tejszínt (double cream) kemény habbá vertem és 2-3 ek. kivételével óvatosan a zabpehelybe forgattam. A krémet poharakba kanalaztam, öntöttem rá a folyékony szamócalekvárból. A maradék tejszínt zsákba tettem és csillagcsövön át a lekvárra nyomtam. A habot zabpehellyel díszítettem.
Mind a négy pohár zsinórban elfogyott, férj nem győzte dicsérni. Remélem neked is ízleni fog Mézeskalács!
Recept elmentve! nagyon guszta! ;-)
ReplyDeleteNagyon jó, ezt én is mentem, és valamikor Húsvét után ki is fogom próbálni. Önmagában a zabpehely gondolatától is retteg Mr. P., de így nem lesz ellene kifogása.:)
ReplyDeleteKedves Anazar!
ReplyDeleteMég szép, hogy ízlik!!! Nagyon nagyon jól hangzik és nagyon jól néz ki. Van is még itthon zabpelyhem, tejszínt meg veszek és amint lehet kipróbálom!!!
Nagyon szépen köszönöm a kedvességed és a desszertet!!! Nagyon jól esett!!:))))
Eszter köszönöm és örömteli kanalazást!
ReplyDeleteMs. Poppy, férj sincs különösebben oda a zabpehelyért, de ezt úgy kanalazta, hogy még szuszogni is elfelejtett közben. Majd számolj be a 'merényletről' :-D))
Mézeskalács, nagyon szívesen és bain taitneamh as do bhéile! vagyis enjoy your meal ;-)
Húúú, ez szerintem is jó lehet, viszem én is a receptet, ugye nem baj?;)
ReplyDeleteDehogy baj Kata, azért van fent, to share ;)
ReplyDeleteNagyon jól néz ki, lehűtve nagyon finom lehet!
ReplyDeleteÁ, nem volt ideje lehűlni, még teljesen kihűlni se nagyon :D
ReplyDeleteNekem is nagyon tetszik, vittem.
ReplyDeleteEz nagyon jol nez ki, nemsokara veganositom, es kiprobalom :)
ReplyDeleteÖrülök, hogy tetszik Kati!
ReplyDeleteÚ, kíváncsi lennék a vegánosított változatra Magdi ;-)