Wednesday, April 20, 2011

Krémes zabpehely

Donegal Oatmeal Cream
Ez a desszert Mézeskalács-nak készült, abból az alkalomból, hogy ő lett a szép kerek ötvenedik olvasóm, én pedig felajánlottam, hogy szívesen főzök-sütök valamit, csak neki. Azt mondta szívesen ismerkedne az ír konyhával, és kíváncsi lenne milyen egy ír édesség. Mivel a zabpehely az íreknek nagyon kedves, ezzel a legjobb kezdeni az ismerkedést. Mézeskalács, fogadd szeretettel a 'Donegal Oatmeal Cream'-et!

Hozzávalók:
440 ml tej
fél csésze zabpehely
csipet só
2 ek. cukor
1 db tojás
240 ml tejszín
3-4 ek. szamócalekvár


A tejet forráspontig melegítettem, majd lehúztam a tűzől, hozzáadtam a zabpelyhet és a sót, letakartam és 10 percet pihentettem. Levettem a fedőt, átkavartam, majd lassú tűzön 5 percet főztem. Hozzáadtam a cukrot (egy csapott ek. barna cukrot elegendőnek találtam, mivel a lekvár épp elég édes), a felvert tojást pedig vékonyan belecsorgattam, és folyamatosan kevergetve besűrítettem. Lehúztam a tűzől és hagytam langyosra hűlni. A szamócalekvárt (St. Dalfour Strawberry, 100% Fruit Spread, No Added Sugar) 1-2 ek. vízzel forráspontig melegítettem, majd félrehúztam kihűlni. Közben a tejszínt (double cream) kemény habbá vertem és 2-3 ek. kivételével óvatosan a zabpehelybe forgattam. A krémet poharakba kanalaztam, öntöttem rá a folyékony szamócalekvárból. A maradék tejszínt zsákba tettem és csillagcsövön át a lekvárra nyomtam. A habot zabpehellyel díszítettem.

Mind a négy pohár zsinórban elfogyott, férj nem győzte dicsérni. Remélem neked is ízleni fog Mézeskalács!

11 comments:

  1. Recept elmentve! nagyon guszta! ;-)

    ReplyDelete
  2. Nagyon jó, ezt én is mentem, és valamikor Húsvét után ki is fogom próbálni. Önmagában a zabpehely gondolatától is retteg Mr. P., de így nem lesz ellene kifogása.:)

    ReplyDelete
  3. Kedves Anazar!
    Még szép, hogy ízlik!!! Nagyon nagyon jól hangzik és nagyon jól néz ki. Van is még itthon zabpelyhem, tejszínt meg veszek és amint lehet kipróbálom!!!
    Nagyon szépen köszönöm a kedvességed és a desszertet!!! Nagyon jól esett!!:))))

    ReplyDelete
  4. Eszter köszönöm és örömteli kanalazást!

    Ms. Poppy, férj sincs különösebben oda a zabpehelyért, de ezt úgy kanalazta, hogy még szuszogni is elfelejtett közben. Majd számolj be a 'merényletről' :-D))

    Mézeskalács, nagyon szívesen és bain taitneamh as do bhéile! vagyis enjoy your meal ;-)

    ReplyDelete
  5. Húúú, ez szerintem is jó lehet, viszem én is a receptet, ugye nem baj?;)

    ReplyDelete
  6. Dehogy baj Kata, azért van fent, to share ;)

    ReplyDelete
  7. Nagyon jól néz ki, lehűtve nagyon finom lehet!

    ReplyDelete
  8. Á, nem volt ideje lehűlni, még teljesen kihűlni se nagyon :D

    ReplyDelete
  9. Nekem is nagyon tetszik, vittem.

    ReplyDelete
  10. Ez nagyon jol nez ki, nemsokara veganositom, es kiprobalom :)

    ReplyDelete
  11. Örülök, hogy tetszik Kati!

    Ú, kíváncsi lennék a vegánosított változatra Magdi ;-)

    ReplyDelete