Tuesday, August 30, 2011

Fokhagymás baguette

grilled-garlic-baguette
Fokhagymás-petrezselymes vajjal
töltött-sült ropogós, illatos, forró baguette

A boltok polcain 'garlic bread' néven fut. Friss vagy fagyasztott változatban, előcsomagolva várja a lusta háziasszonyt, hogy a megvajazott, 'ready-to-bake' kenyeret betolja a sütőbe.

Otthon is könnyen el(ő)készíthető, ráadásul ízben gazdagabb, frissebb, finomabb. A megmaradt és már nem olyan friss vagy nem kellően ropogós héjú baguette kiváló erre a célra.

A baguette-et srégen, másfél-kétujjnyi szeletekre bevagdostam, ügyelve, hogy ne vágjam át teljesen. Két gerezd fokhagymát lereszeltem és puha vajhoz kevertem. Adtam hozzá pár szál finomra aprított petrezselymet, majd 'megtöltöttem' vele a kenyeret.

Az arányokkal lehet játszani, valaki fokhagymásabban szereti vagy kevésbé, valaki vajasabban, hogy bővem átitassa a szeleteket, valaki petrezselyemzöld nélkül.

A megkent baguette-et grill alá tettem, de a sütőt is bekapcsoltam rá, és aranybarnára sütöttem. Omlós, puha, illatos kenyérbél és ropogós héj a végeredmény. Előételnek kiváló vagy leves mellé pompás kísérő.

garlic-butter
garlic-baguette

13 comments:

  1. Nagyon gusztusos, legszívesebben beleharapnék!:)))
    A tegnapi krémlevesedet kár, hogy nem találtam meg előbb, mert így még jobb lett volna, mint ahogy én készítettem! Majd legközelebb!!!
    Gratulálok a blogodhoz, ínycsiklandozó kajáid vannak! Miért nem tudok bejelentkezni hozzád?:( Valszeg béna vagyok..

    ReplyDelete
  2. Na igen, ez az igazi fűszeres bagett! Imádom!

    ReplyDelete
  3. Ez megint szuper ötlet, és milyen finom! :)))

    ReplyDelete
  4. Tiffanylda, köszönöm. Próbáltad Google Chrome-mal vagy Mozilla Firefox-szal, mert az utóbbi jó pár hónapban az Internet Explorer köhécsel blogspot alatt.

    Ami, nem sajnáltam belőle sem a fokhagymát, sem a petrezselymet :D))

    Petra, köszönöm, az finom illata betöltötte az egész lakást ;)

    ReplyDelete
  5. Szuper jó ötleteid vannak, örülök és köszönöm, hogy olvashatlak. Ezt is meg tudnám enni, pedig most ebédeltem.

    ReplyDelete
  6. De jól néz ki:) Nagyon guszta, jól jönne egy pár darab vacsorára. Isteni illata lehet.

    ReplyDelete
  7. Mrita, én örülök és köszönöm, hogy olvasol. Az ötletet tulajdonképpen a boltból hoztam. Megkóstoltam, megtetszett, majd arra juttam, hogy jobbat is ki lehet belőle hozni, itthon, házilag ;)

    Trollanyu, köszönöm. Az illata mesés!!

    ReplyDelete
  8. Ahogy megláttam, rögtön nyelnem kellett egy nagyot, annyira jóóól néz ki!

    ReplyDelete
  9. Nagyon szuper! Mindegy, hogy honnan az ötlet, lényeg, hogy itt van, házilag, nagyon guszta, és biztos nagyon finom! :))

    ReplyDelete
  10. Hát ez isteni, ki is fogom próbálni.

    ReplyDelete
  11. Istenem:) Mért nem csinál valaki ilyet reggelire nekem???? Most.

    ReplyDelete
  12. Csilla, köszönöm, az!!

    Kati, vigyázat, rabul ejt :-D

    Babette, szívesen összedobok neked egy egész rudat, most ;-))

    ReplyDelete