
Brióst készültem sütni, olyan kis puha, illatos, kelt tésztára vágytam. Nincs tojás, puff nekem, ugrott a briós, pedig nagyon beleéltem magam. Morogtam is, miért nem vettél tojást a hétvégén!?! Ha nincs brioche, mit csinál az ember lánya, másnál csorgatja a nyálát. Ekkor értem Mohához, a dörmögésnek vége lett, hozzáláttam a holland fahéjas kalácshoz (ez az első olyan recept, ami a felfedezés napján már tányéron van).
Hozzávaók (8 db):
250 g liszt
csipet só
csipet őrölt fahéj
1 csapott ek. finomítatlan cukor
40 g vaj
150 ml tej
2 csapott tk. szárított élesztő
+ 2 ek. finomítatlan cukor és 1 kk. őrölt fahéj
A liszthez adtam a sót, a cukrot (organic unrefined cane caster sugar), az élesztőt meg a fahéjat, elkevertem. Beletettem a puha vajat és a kissé meglangyított tejet, majd tésztává gyúrtam. Mikor összeállt (egyébként gyorsan és könnyen) még egy-két percig dagasztottam, hogy szép sima legyen. Meleg helyen, tálban, letakarva fél órát kelesztettem (épp a csirkeleves főtt, úgyhogy kellemes meleg volt a konyhában, bőven a duplájára dagadt).
A megkelt tésztát hengerré formáltam, majd félbe-félbe-félbe vágtam. A szeleteket előbb átgyúrmáztam, majd a tenyerem alatt gömbölyítettem. Letakartam és egy újabb fél órát kelni hagytam.
A gombócokat hengerré sodortam, vizes kézzel átsimítottam, megszórtam a fahéjas cukorral (mindegyikre egy-másfél tk. jutott), áthempergettem, hogy felvegye ami lehullott róla. A hurka egyik végét a másik alá tettem, a szabadon maradt véget pedig alulról átdugtam a keletkezett lyukon. Sütőpapírra tettem és egy újabb (utolsó) fél órát pihent. Közben előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra (volt amelyik kitekeredett, ezért újból formáztam), majd 12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Puha, illatos belső, ropogós külső!! Köszönet Moha!
Hozzávaók (8 db):
250 g liszt
csipet só
csipet őrölt fahéj
1 csapott ek. finomítatlan cukor
40 g vaj
150 ml tej
2 csapott tk. szárított élesztő
+ 2 ek. finomítatlan cukor és 1 kk. őrölt fahéj
A liszthez adtam a sót, a cukrot (organic unrefined cane caster sugar), az élesztőt meg a fahéjat, elkevertem. Beletettem a puha vajat és a kissé meglangyított tejet, majd tésztává gyúrtam. Mikor összeállt (egyébként gyorsan és könnyen) még egy-két percig dagasztottam, hogy szép sima legyen. Meleg helyen, tálban, letakarva fél órát kelesztettem (épp a csirkeleves főtt, úgyhogy kellemes meleg volt a konyhában, bőven a duplájára dagadt).
A megkelt tésztát hengerré formáltam, majd félbe-félbe-félbe vágtam. A szeleteket előbb átgyúrmáztam, majd a tenyerem alatt gömbölyítettem. Letakartam és egy újabb fél órát kelni hagytam.
A gombócokat hengerré sodortam, vizes kézzel átsimítottam, megszórtam a fahéjas cukorral (mindegyikre egy-másfél tk. jutott), áthempergettem, hogy felvegye ami lehullott róla. A hurka egyik végét a másik alá tettem, a szabadon maradt véget pedig alulról átdugtam a keletkezett lyukon. Sütőpapírra tettem és egy újabb (utolsó) fél órát pihent. Közben előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra (volt amelyik kitekeredett, ezért újból formáztam), majd 12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Puha, illatos belső, ropogós külső!! Köszönet Moha!
Nagyon jól néz ki!!!
ReplyDeleteOperatív és ügyes voltál, meg is kaptad méltó jutalmad- biztos finom lett!!! :)
ReplyDeleteoo, nagyon kedves tanyerkad van
ReplyDeleteEzt én is kinéztem Mohánál, de még várat magára. A te kontyod is ínycsiklandó!
ReplyDeleteHát ezek csodásak, ide érzem az illatukat.
ReplyDeleteEgy pici, köszönöm.
ReplyDeleteVicuska, pompás lett. Három még forrón elfogyott, állva ott a tepsi felett :-D)))
Anna, köszönöm, legújabb családtag, éppen süteményalávaló ;-)
Gerdi, köszönöm. Ne várasd sokáig, mennyei :-)
Kati, köszönöm, az illatuk mese!
Pont meg tudnék egyet vagy kettöt enni reggelire! A cuki tányérkáról....
ReplyDeleteBors and Pepper, egy bögre gőzölgő kakaóval, hmmmm.... A tányérka, szerelem volt első látásra ;-)
ReplyDelete