Tuesday, January 17, 2012

Csokoládés-mogyorós zabkásapuding

chocolate-hazelnut-porridge-cream
Étcsokoládés, pirított mogyorós, tejszínes...
Bársonyos zabkása, hozzáadott cukor nélkül!

A múltkori Málnás zabkásapuding után, még aznap megfogalmazódott egy csokoládés változat. Nem is váratott sokat magára. A várakozásaimat messzel felülmúlta, letaszítva a Donegal Oatmeal Cream-et a trónról.

Hozzávalók (2 személyre):
400 ml teljes tej (whole milk)
200 ml tejszín (double cream)
fél csésze zabpehely (porridge oat)
csipet só
80 g étcsokoládé (52%)
fél csésze mogyoró (hazelnut)


Nestle-Dessert-Noir
A tejet lassan felforraltam, lehúztam a tűzről, beleöntöttem a zabpelyhet, hozzáadtam a csipet sót, és fedővel letakarva 10 percet pihentettem.

A mogyorót késsel durvára aprítottam, majd száraz serpenyőben enyhén megpirítottam.

A megázott zabpelyhet alacsony lángon felforraltam, folyamatos kevergetés mellett vékonyan belecsorgattam a tejszínt. Kevergetve 6-8 percig főztem, majd lehúztam a tűzről, és a felét átöntöttem egy másik lábasba, amit fedővel letakartam.

A megmaradt fele zabkásába beleszórtam a késsel felaprított étcsokoládét, a forró krémtől már olvadt is. Alaposan elkevertem, majd beleszórtam a pirított mogyorót. Átkavartam. Csak úgy illatozott!

Egy-egy magas pohár aljára kanalaztam a csokoládés-mogyorós zabkása felét, erre került a tejszínes, rá pedig a csokoládés-mogyorós maradéka. A tetejét egy-két ek. tejszínessel, kevés reszelt csokoládéval és pár pirított mogyoróval díszítettem. Színtiszta bűnbeesés!!

chocolate-hazelnut-oatmeal-cream
[i] A zabpehely komplex szénhidrátokban és vízben oldódó rostokban gazdag, amely a lassabb emésztés támogatja (tovább maradsz telítve, később éhezel meg), ezáltal stabilizálja a vér-glükóz szintet.

9 comments:

  1. Nagyon guszta , de még jobb lenne ha itt lenne előttem! Finom lehet!Éppen most láttam trollanyu blogján egy hasonló édességet amit szintén megcsodáltam.

    ReplyDelete
  2. Bűnbeesés a javából! Szinte érzem azt a mennyei illatot:) Muszály lesz kipróbálni!

    ReplyDelete
  3. Ó, már a málnással is szemeztem, de ennek még a gondolata is kenterbe veri azt. Mogyoró és csoki is, mmmm! :)))

    ReplyDelete
  4. Hát annyira ínycsiklandó a leírásod, meg a fotó is, hogy legszívesebben most rögtön elkészíteném, ha lenne itthon zabpelyhem, de sajna nincs:)

    ReplyDelete
  5. Fantasztikus lehet:) Nem tudom meddig lehet ezt még fokozni:) Nekem is rengeteg ötletem van már:)

    ReplyDelete
  6. Oda vagyok meg vissza! Micsoda remek ötlet. Végre egészséges édességet is találni valahol. :)

    ReplyDelete
  7. Hú, igazán figyelemre méltó!:)
    Csodás!:)

    ReplyDelete
  8. Éva, köszönöm. Gyorsan elkészül, de még hamarabb fogy el! Trollanyut is én fertőztem meg a gyümölcsös porridge-kával, de szerintem ott ő sem áll meg, ugye Trollanyu ;-))

    Emi, ha csak az illata, de az íze!! Nem fogod megbánni!

    Egycsipet, a málnásat is ajánlom, de igen, ez a mogyoró-csokoládé, hát igen, MOGYORÓ-CSOKOLÁDÉ!!!

    Mónika, köszönöm. Vigyázat, rabul ejt!!

    Kati, szerezz be zabpelyhet, és jöhet az elcsábulás, bűnbeesés, na meg a KÉREK MÉG ;-))

    Trollanyu, o-ho-hogyne lehetne fokozni, bár ennél a változatnál most elidőzök kettőt-hármat, tizenhármat :-D))

    Petra, azért csokoládé meg tejszín... de hozzáadott kutyagumik nélkül ;-)

    Roza, köszönöm és ajánlom, melegen, langyosan, hűtőből, ha kitart odáig :-))

    ReplyDelete