Friday, April 13, 2012

Hagymás grecska (köret)

cooked-steamed-buckwheat
A csak simán pirított, gőzölt-főzött grecskát most egy kis 'hagymás zsírral' dobtam fel, gazdagítva az amúgy is élvezetes grecska-ízvilágot. Apám-féle recept.

Hozzávalók (2 személyre):
2,5-3 marék grecska (hajdina / buckwheat)
1 nagyobb fej vöröshagyma
kevés olívaolaj
só, pirospaprika


roasted-buckwheat
Egy kisebb nyeles lábasban, alacsony lángon odatettem a grecskát szárazon pirulni. Időnként kevergetve, rázogatva addig pirítottam, amíg egy-két szem el nem kezdett 'pattogi' (8-10 perc). Akkor jó, ha finom illata kezd lenni. A pirítástól ínycsiklandó aromát, nyálcsordító zamatot kap a grecska. A lényeg a lassú, türelmes pirítás!

Ezután felöntöttem frissen forral vízzel, hogy egyujjnyira ellepje. Majd lassú tűzön 5 percig főztem, gyöngyöztettem fedő alatt (egyszer-kétszer megkavartam közben).

Lehúztam a tűzről, enyhén sóztam és nyakon öntöttem olívaolajon pirított, apróra vágott vöröshagymával, amit a végén enyhén meg is paprikáztam (a.k.a. 'hagymás zsír'). Visszatettem a fedőt és a gőzben pihentettem 10-12 percet.

Tálalás eltőtt óvatosan átkavartam. Illatos, omlós, pergős szemű grecska-köret lett a végeredmény. Szaftos húsokhoz kiváló, egészséges garnírung.

cooked-buckwheat-with-browned-onion

6 comments:

  1. Így, hogy grecska, nem ismertem. De a hajdina a nagylányom kedvence és nagyon egészséges! Szóval tetszik!!!:)

    ReplyDelete
  2. Trinity, nekem épp ilyen volt a hajdina elnevzés, mert nálunk csak grecska néven futott ;-))

    ReplyDelete
  3. Nagyokat nyelek, mert ide érzem az illatát :) Milyen világos színű a grecskád!

    ReplyDelete
  4. Vicuska, remek illata van így hagymásan is. Világos? Eddig még nem találkoztam sötétebbre pirítottal. Ezek szerint te igen.

    ReplyDelete
  5. :D Én sem pirítom meg a tiednél jobban, az tény, de én a nyersre nézve találtam világosnak a színét...

    ReplyDelete
  6. Én is úgy értettem, hogy boltban akadsz sötétebbre ;-))

    ReplyDelete