Unalmas a párolt rizs? Próbád ki ezt a fűszeres basmatit!
Mr.Z ad egy kis quinoát vagy amarántot a rizshez, a lencséhez meg fűszereket. Továbbgondoltam a rizst, lencsével is gazdagítottam, és fűszerekkel is csavartam egy nagyot rajta.
Kell hozzá:
1 csésze basmati rizs
2,5 csésze víz
2 ek. vöröslencse
2 ek. quinoa
2 db zöld kardamom
1 db szegfűszeg
1-2 csipet kősó (Himalayan rock salt)
1-2 csipet őrölt gyömbér
1-2 csipet őrölt kardamom
1-2 csipet őrölt fahéj
fél kk. őrölt kurkuma
Az alaposan, több vízből átmosott, leszűrt és lecsepegtetett rizst, quinoát és vöröslencsét felt tettem főni a fűszerekkel együtt. Amikor felforrt mérsékeltem alatta a tüzet, és közepesnél kisebb lángon addig főztem, amíg a víz java el nem főtt. Rátettem a fedőt és minimum tűzön további 5-7 percig pároltam, majd elzártam alatta, és fedő alatt további 8-10 percet pihentettem. Még gőzölgőn tálaltam.
Tipp: A quinoát cserélhetjük bátran amarántra. Ha igazán élvezni akarjuk az ízeket, 1-2 tk. gheet-t is tehetünk a még meleg rizs tetejére (itt meg is szűnik vegán lenni).
Én is szoktam hasonló fűszerezésű rizst készíteni, amaránt nélkül, mert olyat még sosem láttam, általában gyümölcsösen készült hús mellé szoktam tálalni.
ReplyDeletemehetne még bele 1-2 csillagánizs is.
ReplyDeleteMr. Z
Kati, mindenféle dolog mellé csúszik náunk, vegához-vegánhoz egyaránt jó kísérő ;-)
ReplyDeleteMr.Z, a pulao-ból semmiképp sem hagyom majd ki ;-)