
Ötletek egy mindenevő, időszakos vegetáriánus konyhájából. Képes gasztronómiai kalandozások Dublinon innen és túl.
Wednesday, September 30, 2009
Gibanica

Tuesday, September 29, 2009
Dalmácia ihlette paradicsomleves

2 db nagyobb paradicsom
4 ek. paradicsompüré
1 db közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 szelet dalmát sonka
so, bors
1-1 tk. oregáno, majoranna
2 marék rizs
A paradicsomot és a hagymát kockára vágom, aprítóval "pépesítem", majd a fokhagymát, a felkockázott sonkát és a fűszereket is az aprítóba teszem. Ez lesz a leves alapja!
Az alapot felöntöm kevés vízzel és felteszem főni. Ha felforrt, hozzáadom a paradicsompürét, majd újból felforralom, és beleteszem az átmosott rizst. Ha megfőtt a rizs, kész is a leves.
Monday, September 28, 2009
Ajváros szendvics

Hozzávalók:
zablisztes kenyérke
Pick Puszta Snack Pikant
reszelt Emmental
A Balkánon népszerű ajvár a csevap, pljeskavica és egyéb grillezett húsok nélkülözhetetlen kísérője (a kockázott, nyers hagymával együtt). Az ajvárhoz hasonló a pindjur (пинђур), csak annak a fő összetevője a padlizsán, míg az ajváré a paprika. Bulgáriban lutenica, Romániában zacuscă, Törökországban biber salçası néven készítenek hasonló kenyérre kenhető, ízesítőként és fűszerezésre (is) szolgáló mártást (relish).
Sunday, September 27, 2009
Almás-áfonyás mini muffin

2 db alma
100 g aszalt fekete áfonya
1 ek rum
1 db tojás
100 g cukor
2 ek méz
50 g vaj
1-1,5 dl tej
250 g liszt
2 tk sütőpor
Az áfonyát beáztatom 1 ek rumba.
A tojást és a cukrot habosra keverem, majd hozzáadom a vajat, a mézet és a tejet.
Az árpalisztet elkeverem a sütőporral és egy csipetnyi sóval.
Az almát meghámozom és nagy lyukú reszelőn a liszthez reszelem, hozzáadom a rumos áfonyát, végül a tojásos-cukros masszát is belekeverem.
A muffinformákat kibélelem a papírtartókkal (45x25 mm), ebbe kanalazom a tésztát. Előmelegített sütőben - 170 °C-on - 20-25 perc alatt készre sütöm.
>> Puha, omlós, illatos, tea vagy kávé mellé kitűnő.
Körtés-csokoládés muffin
Hozzávalók:
2 db nagyobb körte
100 g étcsokoládé
1 db tojás
150 g cukor
25 g joghurt
1 dl étolaj
250 g liszt
2 tk sütőpor
tojás + cukor = habosra + olaj + joghurt
liszt + sütőpor + étcsoki darabok + körte
170 °C, 25-30 perc
2 db nagyobb körte
100 g étcsokoládé
1 db tojás
150 g cukor
25 g joghurt
1 dl étolaj
250 g liszt
2 tk sütőpor
tojás + cukor = habosra + olaj + joghurt
liszt + sütőpor + étcsoki darabok + körte
170 °C, 25-30 perc
Classic Muffin
Hozzávalók:
125 g cukor
1 ek reszelt citromhéj
265 g liszt
1 ek sütőpor
2 db tojás
225 ml tej
115 g vaj
1 tk vaníliabél
225 g friss áfonya
Cukor + citrom + liszt + sütőpor
Tojás + tej + olvasztott vaj + vanília = síma massza
125 g cukor
1 ek reszelt citromhéj
265 g liszt
1 ek sütőpor
2 db tojás
225 ml tej
115 g vaj
1 tk vaníliabél
225 g friss áfonya
Cukor + citrom + liszt + sütőpor
Tojás + tej + olvasztott vaj + vanília = síma massza
Saturday, September 26, 2009
Friday, September 25, 2009
Dalmácia ihlette lecsó

Nyárvégi, szezonális kedvenc! Zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma, a három alapvető összetevő, ezek nélkül nem lecsó a lecsó. Volt szegedi kolléganőm édesanyja hol tojásosan, hol virslisen készítette. Ott talákoztam először ezekkel a variációkkal.
A tojásos nagyon ízlett. Van aki kolbászosan szereti, és lecsókolbászt karikáz bele. Létezik lecsós máj, pompás kombináció! A franciák cukkinivel és padlizsánnal készítik (Ratatouille). Apai ágról a lecsó tejfölös, egy kevés erős, csípős paprikával bolondítva. A palágyi lecsó természetesen szalonnás (sós, füstölt, nyers). A kockára vágott szalonnát előbb üvegesre pirítjuk, a szeletelt hagymát ezen a szalonnás zsíron dinszteljük, erre az alapra kerül a zöldpaprika, később a paradicsom. Az én változatom húsos szalonnás vagy zsírosabb sonkás (nyers, füstölt), melyhez kitűnő dalmát sonkát találtam Splitben.
Thursday, September 24, 2009
Arthur's Day - Beef and Stout Stew

800 g marhalábszárhús
2 nagyobb hagyma
3-4 db sárgarépa
30 g vaj vagy zsír
babérlevél, petrezselyemzöld, kakukkfű
225 ml Guinness
225 ml víz
só, frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben megolvasztom a zsiradékot, hozzáadom a felaprított hagymát, és üvegesre párolom, majd addig pirítom, amíg a szélei barnulni nem kezdenek. Kiszedem és félreteszem.
A hús hártyáját eltávolítom (és az esetleges inakat, porcogókat), és nagyjából 2 cm-es szeletekre vágom, majd hirtelen megpirítom a zsiradékban.
Egy tűzálló tál aljára teszem a félretett hagymát és a karikára szeletelt sárgarépát. A zöldségek tetejére rakom a hússzeleteket.
A Guinness-szel "máztalanítom" (deglaze) a serpenyőt, majd a zsíros sört a húsra öntöm. Hozzáadom a vizet és a fűszereket.
Lefedem, előmelegített sütőben, 160 °C-on 3 órán át sütöm. Párolt, gőzölt burgonyával tálalom.
A stew íze gazdagodik, ha hűtőbe tesszük és felmelegítjük másnap vagy két nap után.
>> Biddy White Lennon: Irish Cooking
Wednesday, September 23, 2009
KRAŠ – okus koji spaja generacije

> bonbonnière KRAŠ (Ravnice 48, 10000 Zagreb / Narodni trg 6, 21000 Split, Hrvatska)
W: http://www.kras.hr/