Tuesday, April 24, 2012

Gombás-marhahúsos fasírt

beef-and-mushroom-meatballs
Portobello gombával ízesített, sütőben sült fasírt marhahúsból

Ropogós, gombától illatos fasírtot kívántam. Szeretem, ha nem túl nagyok, épp csak egy-két harapás. Olajban sütés helyett továbbra is sütőben, zsírpapíron sütve a nyerő.

Az alap 'tészta' a szokásos: 450 g (organic) darált marhahúsra ráütöttem egy nagyobb tojást. Majd 2 nagy gerezd fokhagymát és egy kisebb fej vöröshagymát reszeltem hozzá. Fűszereztem pirospaprikával, nagy szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal, kk. Vega-Mix-szel, őrölt fűszerköménnyel és szárított petrezselyemzölddel. Végül egy kevés libazsírt és áztatott, kinyomkodott kenyérvéget dolgoztam bele. Félretettem.

Egy nagy fej finomra aprított vöröshagymát kevés olívaolajon világosra dinszteltem, majd hozzáadtam a vékonyra felszeletelt gombát és szép lassan puhítottam. Amikor kellően illatos és pirult lett, lehúztam a tűzről és hagytam kihűlni.

A kihűlt hagymás gombát a fűszeres húshoz kevertem, majd kisebb gombócokká formáltam és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. A tetejüket enyhén meglapítottam. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütöttem.

Céklasalátát kínáltam mellé: frissen főtt cékla, ropogós koktélparadicsom, reszelt Cheddar sajt, olívaolaj.

beetroot-tomato-cheddar-salad

Tipp: Fasírtgolyók finomfőzelékkel, Datolyás fasírtgolyók;

7 comments:

  1. Nyammi, ez bizony finom lehet.

    Szeretettel meghívlak ide

    http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/

    Csatlakozz te is.

    ReplyDelete
  2. Nagyon finom lehet ez a fasírtod, guszta! Ezzel a salátával nagyon jó lehetett! Ha sütőben sütöd, a fasírt jól átsül?

    ReplyDelete
  3. Még nem próbáltam sütőben fasirtot sütni, de ki fogom, mert az olajban sütött válzozat ízre tetszik, de túl sok olajat pazarol. Ez épp megfelelő recept lenne:)

    ReplyDelete
  4. Matrinelli, köszönöm a meghívást, szívesen el is fogadom :-)

    Éva, a sütőben sült fasírt is tökéletesen átsül (akárcsak a rúdhús). Mire szép színt kap, már kész is.

    Kati, évek óta sütőben sütöm a fasírtot. Nem volt még rá panasz vendégek részéről sem. Próbáld ki bátran.

    ReplyDelete
  5. Óóó igen! Gombás és sütőben sült. Szuper:)

    ReplyDelete
  6. De szép színe lett! Mesi

    ReplyDelete
  7. Emi, Mesi, köszönöm. Igen, olaj nélkül is ilyen szépre sül ;-)

    ReplyDelete