Wednesday, February 02, 2011

Vörös banán

red banana
A Közép-Amerikából és a Karib-tenger szigeteiről számazó vöröses-lila héjú változat valamivel kisebb és tömöttebb mint a hagyományos sárga banán. Puhább is, édesebb is. A húsa színe krémes, enyhén rózsaszínes. Minél vörösebb a héja, annál több benne a karotin és magasabb a C-vitamin szint.

A legjobb akkor fogyasztani, amikor már enyhén puha (ujjteszt). Pár napig szobahőmérsékleten tárolva (mint a sárga banánt is) elérhető a kívánt fázis.

Nyersen desszertekbe, gyümölcssalátákba, tejes smoothie-ba, joghurtba kiváló, de lehet sütni, rántani, pirítani, rizzsel párolni, héjában sütni vagy grillezni.

Praktikus tízórai vagy uzsonnai gyümölcs ha úton is vagyunk, hiszem nem kell megmosni és a hámozáshoz sem kell kés vagy egyéb eszköz.

[!] A fa levelei nagyok, rugalmasak, ráadásul vízálló. Így Ázsiában gyakran használják környezetbarát, eldobható tányérnak vagy élelmiszer tartónak, sőt esernyőnek is megállja a helyét. Grillezni is lehet benne, a levél megóvja az ételt, hogy megégjen, és finom ízt is ad hozzá.

Tipp: Banános-tejszínes tekercs itt, Banános-juharszirupos palacsinta itt, Fagyasztott csokoládés banán itt

2 comments:

  1. Hogy mik vannak?! Nálunk is lehet ilyet kapni? Tök jó, hogy így leírsz minden infót, amit tudni lehet az ilyen különlegességekről, többek közt ezek miatt is szeretlek olvasni. :)

    ReplyDelete
  2. Köszönöm Pixie Pie!

    A vörös banánról nem tudom, hogy kapható-e odahaza, de a levél és a virág minden bizonnyal fellelhető az ázsiai élelmiszerüzletekben.

    ReplyDelete