
Túró, tojás, gríz, barna rizs liszt, só, xylitol, dió.
Kézzel formázás helyett kanállal 'gombócoztam'. Előbb olvasztott vajba,
majd (pirított gríz helyett) édesített darált dióba forgattam, amit előtte meg is pirítottam. Mama gőzönfőttjét juttatta eszembe!
>> Túrógombóc
Kézzel formázás helyett kanállal 'gombócoztam'. Előbb olvasztott vajba,
majd (pirított gríz helyett) édesített darált dióba forgattam, amit előtte meg is pirítottam. Mama gőzönfőttjét juttatta eszembe!
>> Túrógombóc
HÁt így még nem próbáltam, csak mákkal! De dióval talán még finomabb lehet! Jól látom, hogy fagyiadagolóval szaggattad ki a gombócokat? Mekkora ötlet!:)
ReplyDeleteSedith, én meg legközelebb mákkal próbálom majd ki. Egy mélyebb evőkanállal szaggattam, pontosabban kettővel, pepecselés helyett.
ReplyDeleteCsak épp, hogy ki nem verte a szemem. Hát írtad is, hogy kanállal! Daráld le a mákot előtte!:)
ReplyDeleteNem probléma, azért vagyok itt, hogy kérdezz, nyugodtan ;-) Úgy gondoltam, úgy, darálva.
ReplyDeleteMicsoda ötlet! kanállal! Mifelénk a régi öregek csakis dióba forgatták a gombócot..
ReplyDeleteNagyszerű ötlet:) Még eszembe sem jutott, hogy lehetne dióba vagy mákba forgatni. Nagyon jól néz ki:)
ReplyDeleteDe jó ötlet dióba forgatni! Nagyon finom lehet. :)))
ReplyDeleteBarbette, Trollanyu, Petra köszönöm. A kanalat tulajdonképpen a lustaság, a diót a kényszer hozta. Gyorsan akartam gombócot, nem volt időm-kedvem kézzel formázgatni, a gríz meg épp elfogyott, így nem maradt mit rápirítani. Dióm van bőven, így daráltam majd édesítettem és abba forgattam. Mama a sima gőzönfőttöt (gőzgombóc) forgatta mindig darált dióba (a szilvalekvárosat talán mákba?? vagy 'pucér' maradt??).
ReplyDeleteHa már gőzgombóc, akkor dióba!!!! szilvalekváros jó mákba, nemrég készítettem, és "pucéran" hús mellé isteni finom! :) A lehetőségek vagy éppen hiányuk hozzák a jó, finom ötleteket! :D
ReplyDeleteVicuska, épp hétvégén kérdeztem mamát a gőzönfőttről, dió! Nem tudom miért rémlik a mákos gőzönfőtt. Nálunk mindig csak desszertként szerepelt, hús mellé nem készült.
ReplyDeleteMost kóstoltam először mákkal, rögtön lettek hívei a családban! Azért rémlik, mert mostanában többen is közzétették a gasztroblogokon :) Hús mellé knédli néven kerül, jó hozzá a gőzgombóc receptje! Nekem szalókai receptem van, közeli barátainktól, imádjuk! (őket is meg a diós gőzönfőttjüket is)
ReplyDeleteÚgy értettem, rémlik a gyerekkoromból, mint mama főztje, de ha mamának nem rémlett, nyilván más mákossal keverem ;)))
ReplyDelete