Tuesday, January 31, 2012

Cheddar sajtos kiflik

fresh-Cheddar-cheese-rolls
Puha, illatos kiflik Cheddar sajttal ízesítve

Hozzávalók (8 db):
125 g finomliszt
125 g rétesliszt
1 tk. szátított élesztő
1 tk. só
csipet cukor
125 ml tej
50 ml + 1 ek. olívaolaj
frissen reszelt Cheddar sajt
1 kisebb tojás (lekenni)


cheese-rolls-dough
A két lisztet összekevertem, beletettem a szátított élesztőt, sót és a csipet cukrot, elkevertem, majd beleöntöttema tejet. Miután 'morzsásra' összeállt, azaz felszedte a liszt javát, hozzáöntötem az olívaolajat és 6-8 percig dagasztottam, végül 1 ek. olívaolajjal ágyúrtam. A tálban hagytam, letakartam konyhatuhával és legalább fél órát kelesztettem.

Kivettem a tálból, lazán átgyúrtam, majd kinyújtottam 30 cm átmérőjű körré. Vékonyan meghintettem a finomra reszelt sajttal (matured vintage Cheddar), majd 8 részre vágtam. A cikkeket a széles végüknél fogva feltekertem. Konyharuhával letakartam és legalább 15 percet kelesztettem.

freshly-baked-cheese-rolls
A megkelt kifliket sütőpapírral takart tepsire raktam, lekentem a felvert tojással és megszórtam Cheddar sajttal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és aranybarnára sütöttem.

Langyosan, puha vajjal kínáltam.

cheese-rolls-with-butter
Tipp: Sonkás-mustáros és sajtos-köményes kiflik, Olajbogyós-parmezános kiflik

9 comments:

  1. Kérek szépen egy adagot! :)

    ReplyDelete
  2. Ilyen precizitás. Pékséget kéne nyitnod!:)

    ReplyDelete
  3. Nagyon guszta! Szeretem ezt a fajta süteményt szoktam is csinálni. Persze ennek a receptje is ahány ház annyi szokás!:-)

    ReplyDelete
  4. Vicuska, kisülés után fél órán belül elfogyott mind a nyolc, na még egyet, na még egyet, ismerős az ilyen, gondolom...

    Erika, attól olyan messze vagyok, mint ide Jeruzsálem ;-)))

    Jutka, köszönöm. Igen, mindenkinek van saját verziója. Én a jól bevált kis kiflireceptemet járom körbe időnként ;-)

    ReplyDelete
  5. Nagyon fincsi lehet annyira látszik rajta hogy jó puha. Nagyon guszta!

    ReplyDelete
  6. Imádom a sajtos kiflit:)

    ReplyDelete
  7. Imádnivaló:) Imádom a cheddart, isteni illata lehet.

    ReplyDelete
  8. Istenien néz ki! Szinte érzem az illatát!:)

    ReplyDelete
  9. Éva, köszönöm. A kis extra olívaolaj meg sajt a rétegek között igazán élvezetessé tette. Nem is volt ideje kihűlni, nemhogy megszáradni ;-)))

    Kati, sajtos kiflire fel!!

    Trollanyu, Marika, köszönöm. Igen, az illata mesés (volt, addig a kevés ideig, amíg kitartott)...

    ReplyDelete