Friday, June 25, 2010

Észak-indiai zöldbab tari

north-indian-french-bean-tariHozzávalók:
400 g zöldbab, 4 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1-1 tk. római kömény, fekete mustármag és koriandermag
1 gerezd fokhagyma
csilipaprika, 2 ek. ghee
1 ek. paradicsompüré

Fűszerek:
görögszéna
őrölt koriander
őrölt kurkuma
Garam Masala


Az átmosott zöldbab végeit levágom, majd méretüktől függően 4-5 darabra tördelem. A megtisztított sárgarépát félbehasítom, majd vastagabbra szeletelem.

Kevés olajon megpirítom a magokat (római kömény, mustármag, koriandermag). Amikor épp elkezdenek pattogni, hozzáadom a felkockázott vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát (Lahsun), néhány vékony karika csilipaprikát, majd a sárgarépát és a zöldbabot. Atforgatom, hozzáadom a gheet, a paradicsompürét, majd fűszerezem, végül sózom. Kevés vizet öntök alá, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 20-25 percig gyöngyöztetem.

[i] Észak-indiai fűszerkalauz:
> Római kömény - Cumin Seed - Jeera
> Fekete mustármag - Black Mustard Seeds - Rai
> Koriandermag - Coriander Seeds - Sabat Dhania
> Csilipaprika - Red Chili Pepper - Lal Mirchi
> Görögszéna - Dried Fenugreek Leaves - Kasuri Methi
> Őrölt kurkuma - Turmeric Powder - Haldi
> Őrölt koriander - Coriander Powder - Pisa Dhania
> Garam Masala: bors (Safed Mirchi - fehér, Kali Mirchi - fekete), szegfűszeg (Lavang), Malabar levelek, hosszúbors (Pippali), fekete kömény (Shahi Jeera), római kömény (Jeera), fahéj (Dalchini), kardamom (Choti Elaichi - zöld, Badi Elaichi - fekete), szerecsendió (Jaiphal), csillagánizs (Chakra Phool) és koriandermag (Dhania).

No comments: