Wednesday, October 20, 2010

Irish Brown (Wholemeal) Soda Bread

Irish brown soda bread slicedA jellegzetes illatú, kerek szódás kenyér nem volt az ínyemre az első években, de mostanra megkedveltem, és már nem húzom el a számat, ha étteremben a vajhoz soda bread van, vagy épp a levest kíséri. A füstölt lazac nem is ízlik mással!

Az 1800-as évek közepétől datálható szódás kenyérnek (írül: arán sóide) ma is nagy hagyománya van. Ahogy neve is mutatja, elkészítéséhez élesztő helyett szódabikarbónát használnak, ami reakcióba lép a másik fontos összetevőben, az íróban (buttermilk) található tejsavval, így lesz a tészta szép lyukacsos. A szódás íz domináns.

Sütés előtt a kenyérbe egy keresztet vának. A legkézenfekvőbb magyarázat szerint azért, hogy elhárítsák a gonoszt, másik szerint, hogy kiengedjék a tündéreket belőle. Hogy az ördög vagy a tündérkék munkálkodnak-e, csak a manók tudják, mindenesetre a vágástól a kenyér szebben emelkedik, ráadásul a szeleteléshez is útmutatóul szolgál.

No comments: