A korábbi tepsis burgonya készült el, hasonló módon, friss és szárított rozmaringgal, nagy szemű sóval, tepsin, sütőben, de olívaolaj helyett szőlőmagolajba forgatva. Ízben finomabb, lágyabb lett, kicsit olyan volt, mintha zsírral sült volna, dióban/mogyoróban.
A szőlőmagolaj E-vitaminban különösen gazdag, de ami még értékessé teszi, hogy 'füstpontja' (azaz amikor el kezd lebomlani glicerinre és szabad zsírsavakra, kékes füst kíséretében, vagyis amikor káros égéstermékek keletkeznek) mérsékelten magas.
A Wikipedián e hőmérséklet meghatározása elég eltérő:
HU - szőlőmagolaj - füstpontja 250 °C
EN - grape seed oil - smoke point approximately 216 °C
ES - aceite de pepitas de uva - punto de humeo 216 °C
IT - olio di vinaccioli - punto di fumo 190-230 °C
DE - traubenkernöl - rauchpunkt über 190 °C
A szőlőmagolaj E-vitaminban különösen gazdag, de ami még értékessé teszi, hogy 'füstpontja' (azaz amikor el kezd lebomlani glicerinre és szabad zsírsavakra, kékes füst kíséretében, vagyis amikor káros égéstermékek keletkeznek) mérsékelten magas.
A Wikipedián e hőmérséklet meghatározása elég eltérő:
HU - szőlőmagolaj - füstpontja 250 °C
EN - grape seed oil - smoke point approximately 216 °C
ES - aceite de pepitas de uva - punto de humeo 216 °C
IT - olio di vinaccioli - punto di fumo 190-230 °C
DE - traubenkernöl - rauchpunkt über 190 °C
13 comments:
Én már mosolygok :) Amikor meglátom a receptedet, máris átváltja az agyam az én izlésemre: rozmaring = bazsalikom :) Most erre vagyok ráállva, de be kell szereznem rozmaringot is, mert biztos az is finom. Köszönöm a finomságokat, mindig az én izlásemnek megfelelőt látok nálad.
Martinelli, gyere olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz ;-) és, hogy igazán a kedvedben járjak, holnap bazsalikomos fogás vár!!
Egyébként én is így vagyok vele, a bloggerinák receptjeit látva máris a szemem előtt van az én kedvenc alapanyagaimból összeálló ;-))
Az én ízlésemnek is nagyon bejön:) Sajnos szőlőmagolajat még sehol sem láttam, de holnap megyek az ázsiai üzletbe, ott talán van.
Köszönöm szépen, máris pattanok repülőre és ott is vagyok nálad :) :)
Trollanyu, 'health shop'-okban esetleg?
Martinelli, ;-))
Nagyon ötletes,elfogom készíteni:))
Köszönöm a receptet.
Mónika, örülök, szívesen ;-)
Szuper, hogy ennyi zöld fűszert használsz, nekem is ez a "mániám", minden más lesz tőle, finomabb. A szőlőmagolaj pedig már csak hab a tortán :)
Nekem nagy bokor rozmaringom van...:) Az étel nagyon gusztusos, így aztán sok akadálya nincs, hogy majd kipróbáljam:)
Hogy vagy? Régen jelentkeztél már hiányollak!
Kedves Anazar, rég nem írtál, remélem semmi baj nincs nálad.
Szia! Eltűntél... !
Éva, Kati, M@rti, köszönöm az érdeklődést. Konyhatündérkedés hiányában nincs új bejegyzés.
Post a Comment