Monday, August 22, 2011

Pico de gallo y guacamole

pico-de-gallo-salsa
A pico de gallo ('kakas csőre'), vagy salsa fresca, vagy salsa mexicana (zöld, fehér, piros, mint a mexikói zászló) egy friss, nyers salsa, ami több mexikói fogás alkotóeleme vagy épp körítése.

Zöld: korianderlevél (cilantro), chili, fehér: hagyma, fokhagyma és piros: paradicsom. A hozzáalókat ebben a sorrendben felaprítottam. Egy tálba tettem, enyhén sóztam és lime-ot facsartam rá, összeforgattam. Kész is a friss salsa.

A mexikóiak serrano vagy jalapeño chilit használnak. Ha nem akarjuk, hogy a salsa túl erős legyen, távolítsuk el a magokat tartó fehér húst, ez tartalazza a chili csípősségét okozó capsaicint.

Ha az elkészült pico de gallo-hoz avokádót adunk guacamole lesz belőle. Ehhez az érett (puha, de nem lágy!) avokádót molcajete-ben (nahuatl mulcazitl), mexikói kőmozsárban megtörjük, majd hozzáadjuk a salsa-t. Az aztékok a guacamole-t āhuacamolli-nak nevezték (nahuatl āhuacatl 'avokádó' + molli 'szósz').

Mindkét 'mártogatós' frissen a legélvezhetőbb. Nem viselik jól a tárolást.

pico-de-gallo-ingredients
pico-de-gallo-ingredients-chopped
guacamole

3 comments:

Mrita said...

Hát ez biztosan finom lehet, olyan guszta.

Petra said...

Nagyon finom ízek. :)))

Anazar said...

Mrita, kinyaltuk a tálkát, a keverőtálat, a kanalat!!

Petra, McNally organic paradicsomjaiból maga a mese ;-))