Monday, August 01, 2011

Tejfölös gombaleves zöldségekkel

mushroom-vegetable-soup
Zöldborsó-sárgarépa alapú gombaleves,
tejföllel és petrezselyemzölddel gazdagon.

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8-10 db gomba (Agaricus bisporus / Cremini), 2 db sárgarépa, 2 csésze frissen fejtett zöldborsó, 3 dl tejföl, 2 ek. tejszín, só, bors, pirospaprika, nagy csokor petrezselyemzöld.

A sárgarépát mehámoztam és kisebb kockákra vágtam, a borsót kifejtettem, a gombát átmostam és felszeleteltem.

A vöröshagymát apróra felkockáztam és kevés olívaolajon világosra pirítottam. Hozzáadtam a gombát és fedő alatt hagytam, hogy összeessen (előbb levet eresztett, abban főtt). Megszórtam Vega-Mix-szel, beletettem a fokhagymát és a pirospaprikát, majd a sárgarépát, a borsót és a finomra aprított petrezselyem felét, és felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön puhára főztem a zöldségeket (8-10 perc).

A tejszínt elkevertem a tejföllel és a leveshez adtam. Sóztam, borsoztam. Felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem a petrezselyemzöld másik felét is. Tálaltam.

[i] A gomba nátriumot, káliumot, foszfort, linolsavat és antioxidánsokat tartalmaz.

2 comments:

Marcsi said...

Hűűű de régen főztem gombalevest.
Nagyon jó ötletet adtál.Szombaton ez lesz az ebéd, de én szagatok bele egy kis nokkedlit. Biztos nem fogja elrontani.

Anazar said...

Marcsi, elrontani?? Tökéletes bele! Hogy nem jutott eszembe! Majd legközelebb az is lesz benne, köszönöm az ötletet ;)