Brióst készültem sütni, olyan kis puha, illatos, kelt tésztára vágytam. Nincs tojás, puff nekem, ugrott a briós, pedig nagyon beleéltem magam. Morogtam is, miért nem vettél tojást a hétvégén!?! Ha nincs brioche, mit csinál az ember lánya, másnál csorgatja a nyálát. Ekkor értem Mohához, a dörmögésnek vége lett, hozzáláttam a holland fahéjas kalácshoz (ez az első olyan recept, ami a felfedezés napján már tányéron van).
Hozzávaók (8 db):
250 g liszt
csipet só
csipet őrölt fahéj
1 csapott ek. finomítatlan cukor
40 g vaj
150 ml tej
2 csapott tk. szárított élesztő
+ 2 ek. finomítatlan cukor és 1 kk. őrölt fahéj
A liszthez adtam a sót, a cukrot (organic unrefined cane caster sugar), az élesztőt meg a fahéjat, elkevertem. Beletettem a puha vajat és a kissé meglangyított tejet, majd tésztává gyúrtam. Mikor összeállt (egyébként gyorsan és könnyen) még egy-két percig dagasztottam, hogy szép sima legyen. Meleg helyen, tálban, letakarva fél órát kelesztettem (épp a csirkeleves főtt, úgyhogy kellemes meleg volt a konyhában, bőven a duplájára dagadt).
A megkelt tésztát hengerré formáltam, majd félbe-félbe-félbe vágtam. A szeleteket előbb átgyúrmáztam, majd a tenyerem alatt gömbölyítettem. Letakartam és egy újabb fél órát kelni hagytam.
A gombócokat hengerré sodortam, vizes kézzel átsimítottam, megszórtam a fahéjas cukorral (mindegyikre egy-másfél tk. jutott), áthempergettem, hogy felvegye ami lehullott róla. A hurka egyik végét a másik alá tettem, a szabadon maradt véget pedig alulról átdugtam a keletkezett lyukon. Sütőpapírra tettem és egy újabb (utolsó) fél órát pihent. Közben előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra (volt amelyik kitekeredett, ezért újból formáztam), majd 12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Puha, illatos belső, ropogós külső!! Köszönet Moha!
Hozzávaók (8 db):
250 g liszt
csipet só
csipet őrölt fahéj
1 csapott ek. finomítatlan cukor
40 g vaj
150 ml tej
2 csapott tk. szárított élesztő
+ 2 ek. finomítatlan cukor és 1 kk. őrölt fahéj
A liszthez adtam a sót, a cukrot (organic unrefined cane caster sugar), az élesztőt meg a fahéjat, elkevertem. Beletettem a puha vajat és a kissé meglangyított tejet, majd tésztává gyúrtam. Mikor összeállt (egyébként gyorsan és könnyen) még egy-két percig dagasztottam, hogy szép sima legyen. Meleg helyen, tálban, letakarva fél órát kelesztettem (épp a csirkeleves főtt, úgyhogy kellemes meleg volt a konyhában, bőven a duplájára dagadt).
A megkelt tésztát hengerré formáltam, majd félbe-félbe-félbe vágtam. A szeleteket előbb átgyúrmáztam, majd a tenyerem alatt gömbölyítettem. Letakartam és egy újabb fél órát kelni hagytam.
A gombócokat hengerré sodortam, vizes kézzel átsimítottam, megszórtam a fahéjas cukorral (mindegyikre egy-másfél tk. jutott), áthempergettem, hogy felvegye ami lehullott róla. A hurka egyik végét a másik alá tettem, a szabadon maradt véget pedig alulról átdugtam a keletkezett lyukon. Sütőpapírra tettem és egy újabb (utolsó) fél órát pihent. Közben előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra (volt amelyik kitekeredett, ezért újból formáztam), majd 12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Puha, illatos belső, ropogós külső!! Köszönet Moha!
8 comments:
Nagyon jól néz ki!!!
Operatív és ügyes voltál, meg is kaptad méltó jutalmad- biztos finom lett!!! :)
oo, nagyon kedves tanyerkad van
Ezt én is kinéztem Mohánál, de még várat magára. A te kontyod is ínycsiklandó!
Hát ezek csodásak, ide érzem az illatukat.
Egy pici, köszönöm.
Vicuska, pompás lett. Három még forrón elfogyott, állva ott a tepsi felett :-D)))
Anna, köszönöm, legújabb családtag, éppen süteményalávaló ;-)
Gerdi, köszönöm. Ne várasd sokáig, mennyei :-)
Kati, köszönöm, az illatuk mese!
Pont meg tudnék egyet vagy kettöt enni reggelire! A cuki tányérkáról....
Bors and Pepper, egy bögre gőzölgő kakaóval, hmmmm.... A tányérka, szerelem volt első látásra ;-)
Post a Comment