Krémes, sütőben sült sütőtök
zellerszárral, póréhagymával
zellerszárral, póréhagymával
Hozzávalók: 1 db sütőtök (butternut squash), 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 db zellerszár, só, bors, Vega-Mix, vaj, olívaoaj.
A sütőtököt felkarikáztam, meghámoztam, kivágtam a magházát, majd feldaraboltam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam és 180 °C-on 25-30 percet sütöttem.
Közben elkészítettem a levesalapot. Kevés vajat olvasztottam, rátettem a felszeletelt vöröshagymát, a felkarikázott póréhagymát és a feldarabolt zellerszárat. Fedő alatt hagytam megpuhulni, párolódni, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Enyhén sóztam, borsoztam, és kevés Vega-Mix-szet szórtam bele.
A megsült sütőtököt a levesalaphoz adtam, kevés vízzel utánaöntöttem (fél-egy deci száraz fehérbor is mehet bele) és hagytam átforrni. Lehúztam a tűzől, majd botmixerrel krémesítettem. Pirított szezámmaggam meghintve tálaltam.
[i] A sütés nagyon is kiédesítette a butternut squash-t, nekem jobban ízlett a csak főtt változatú krémes sütőtökleves, mivel nem vagyok oda az édes dolgokért, levesben is inkább a savanyút szeretem.
A sütőtököt felkarikáztam, meghámoztam, kivágtam a magházát, majd feldaraboltam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam és 180 °C-on 25-30 percet sütöttem.
Közben elkészítettem a levesalapot. Kevés vajat olvasztottam, rátettem a felszeletelt vöröshagymát, a felkarikázott póréhagymát és a feldarabolt zellerszárat. Fedő alatt hagytam megpuhulni, párolódni, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Enyhén sóztam, borsoztam, és kevés Vega-Mix-szet szórtam bele.
A megsült sütőtököt a levesalaphoz adtam, kevés vízzel utánaöntöttem (fél-egy deci száraz fehérbor is mehet bele) és hagytam átforrni. Lehúztam a tűzől, majd botmixerrel krémesítettem. Pirított szezámmaggam meghintve tálaltam.
[i] A sütés nagyon is kiédesítette a butternut squash-t, nekem jobban ízlett a csak főtt változatú krémes sütőtökleves, mivel nem vagyok oda az édes dolgokért, levesben is inkább a savanyút szeretem.
No comments:
Post a Comment