Wednesday, September 21, 2011

Umeshu

Japanese-plum-wine-umeshu
Az angolban sokszor 'plum wine' néven fut, de se nem szilva, se nem bor, hanem ume gyümölcslikőr, shōchū-ban (likőr) áztatott zöld ume. Az ume (lat. Prunus mume) a Prunus nemzetségen belül a szilva és a barack rokona. Kinézetre inkább barack, a héja és a magja is a barackéhoz hasonlít.

Az umeshu aromás, illatos, édes, selymes, aranyló. Zúzott jéggel pompás társasági itóka. Alkoholtartalma változik, ahogy elkészítése, ízesítése is (a képen látható épp egy mirin-es változat, mesefinom!!), átlagban 10-15% között van.

A virágzó ume kedvelt volt a Nara-kor (710-794) alatt, de a Heian-korban (794-1185) már a sakurát részesítették előnyben.

A japán hagyomány úgy tartja, hogy az ume megvéd a gonosz ellen, ezért hagyományosan a kert északkeleti részére ültetetik, ahonnan a gonoszt hiszik hogy jön. Savanyított, pácolt umét (umeboshi) enni reggelire elhárítja szerencsétlenséget. Egy másik japán hagyomány szerint az ume háromféle méreg ellen jó, élelmiszer, víz, és vér mérgeit semlegesíti.
Source: Wiki

[!] Ez a 1010. bejegyzés!!

2 comments:

wanna said...

Ez nagyon tetszik, megkóstolnám!

Anazar said...

Wanna, finom, aromás, igazi kortyolgatni való ;-)