Thursday, September 21, 2006

Csak bátran!

Ketfele keppen fozok: receptbol vagy recepttelenul. Recept ugyben elég foghijasan kovetem a konyveket. Atolvasom es menet kozben modosul, rendszerint. Recepttelen alapon meg ugy mukodik, hogy valami eszembe jut (pl. benezek a hutobe) es kiprobalom. Kiserletezek. Mi lesz, ha ezt ezzel hazasitom ossze? Nos, 90-95%-ban a masodik variacio jatszik, amolyan impresszionista modon ;-)))

Mások foztjet is kivancsian kostolgatom. Ettem mar valahol egy etelt, ha haznal es nagyon megtetszik, elkerem a receptet es magam is elkeszitem, ha etteremben, utananezek a recepnek a neten, de ha nem talalom, ha't nekilatok "emlekezetbol".

Azzal a verzioval, hogy megcsinalom mama foztjet, mar reg felhagytam. Eselyem sincs ra, hogy mama foztjenek ize kikeveredjen belole. Ahhoz mama kell! Az o szive es lelke (es persze apro trukkjei, amit oly egyszeru ellesni, de mar a gyakorlatban, ah, ahhoz mama kell)!

Vannak olyan ismeroseim, akik csak (es kizarolag) masok altal kiprobalt, es ha nekik bejott, akkor megcsinalom alapon tevekenykednek a konyhaban. Nagy hiba! Miert? Masok vagyunk. Ami masnak jo, nekem nem biztos hogy tetszeni fog, ami nekem a kedvencem, semmi garancia ra, hogy mas is szeretni fogja. Az ismeroseim masik fele meg nem szeret vagy nem tud fozni. Bar, szerintem, csak az nem tud, aki nem szeret, azon belul is, csak az nem tud v. nem szeret fozni, aki nem szereti a hasat, akinek mindegy, hogy mit eszik, csak megtomje a bendojet ha ehes.

Mama szerint az etel uzemanyag. Es milyen igaza van! Ugye hogy nem mindegy, hogy 95-ost vagy 98-ast tankolunk az Zsiguliba!?! Megy a jarmu 95-ossel is, csak epp cso:ro:g, csattog, kohecsel.

A kiserletezesbol, a kulonbozo izek korabban nem is gondolt kombinalasabol fantasztikus dolgok szulethetnek. Egy kis mereszsegbol me'g nem tamadhat tul nagy kalamajka. A felenkebbeknek ajanlom, kezdetnek csak aprobb valtoztatast probaljanak ki, meglatjak, hogy a mar unottnak hitt eteltol is megfordulhat veluk a vilag. A fozes minden, csak nem unalmas. A fozes festes, a fozes zeneszerzes, a fozes alom. Almodni pedig jo! Enni meg jobb!

No comments: