Friday, March 25, 2016

Konyhatündér válogatás - Húsvéti menü

Húsvéti kínálat nem csak a hagyományokat kedvelőknek


Húsvét - tavasz, kikelet, megújulás, újjászületés, rügyek, napsütés, madárdal, párválasztás, termékenység, tavaszi nap-éj egyenlőség, ígéret, megváltás, feltámadás, élet.

Talán a korral jár, vagy csak a távolság teszi, nem tudom, de egyre sűsűbben gondolok gyerekkorom ünnepekhez meg hétköznapokhoz kapcsolódó ízeire. Próbálom felidézni, hogyan is nézett ki, milyen is volt az íze, kitalálni, hogyan is készülhetett, mi is kellett bele. Akkoriban rettegtem a húsvéti locsolkodóktól. Olyan mély nyomot hagytott bennem az a csodaszép húsvéti hagyomány, hogy árkon-bokron, hegyen-völgyen, országhatárokon átszaladtam és meg sem álltam a szigetekig. A locsolkodást errefelé nem ismerik, de ami a lényeg nem gyakorolják. A nyugtalanság mégis utolért párezer kilométerre szülőhelyemtől, mégpedig a gyerekkori húsvéti ízvilág hiánya képében.

Sóvárgásom enyhítvésére összeállítottam Nektek egy hagyományos húsvéti menüt kevésbé hagyományos elemekkel bővítve, hogy a modernitásra vágyó háziasszony se maradjon ötletek nélkül. A sonka-tojás-kalács szentháromság mellé főtt kolbász, sárgatúrót és tormás cékla is jár mifelénk. Finom szokás. Ezeket tűzdeltem meg kevésbé hagyományos finomságokkal. Nézzük hát mivel is várhatjuk a vendégeket:

Húsvétra ajánlottam 2011-ben, 2012-ben,
valamint a húsvéti menü 2011-ből, 2012-ből és 2013-ból

Vendégváró húsvéti nyúl főtt tojásból
Sonkás-tojásos vendégváró falatok
Füstölt lazac avokádóval
Kaviáros mini palacsinták

Húsvéti fonott kalács
Sárgatúró
Sonka-kolbász-tojás itt és itt (meg tormás cékla és majonézes krumplisaláta)
a hidegtálhoz piros retek és újhagyma illik

Hot cross buns (angol édes, kelt zsemle)

Tavaszváró barackos virágok
Mogyorós praliné bonbonok
Étcsokolásdés tallérok
Répatorta és Répatorta petit (single serving változatban)
Vajas kosárkák friss gyümölccsel
Tarta de queso (spanyol sült túrótorta)
Victoria sponge cake (angol piskótatorta tejszínnel és lekvárral)
valamint Victoria sponge cupcakes (single serving változatban)

Külön meg szeretném említeni, a hagyományos húsvét része:
Nagypénteki vacsora (pácolt hering savanyúkáposztás krumplisalátával)

Örömteli készülődést és Kellemes Húsvétot kívánok!

No comments: