Sunday, November 05, 2006

Szilvás gombóc (Mama)

Hozzavalok:
4-5 db krumpli
liszt
rezustben fott, hazi szilvalekvar
1 ek. zsir
griz (buzadara)
cukor


A krumplikat megfozom es megtorom, csipet soval izesitem. Ha kihult, liszttel osszegyurom. A teszta felebol kis csomokat vagok, azokat elnyujtom es lekvart teszek vele, majd osszegombolyitom. A teszta masik felebol ujjnyi vastag rudakat nyujtok (a tenyeremet es az ujjaimat hasznalva nyujtonak), majd 3 cm hosszura vagdosom.

A nudlikat :-) forrasban levo vizbe teszem, ha feljottek a viz tetejere, hideg vizbe kiszedem, leszurom. A gombocokat is forrasban levo vizbe teszem, ha feljottek, hagyom foni me'g egy kicsit, aztan ezeket is kiszedem hidegvizbe, leszurom, majd a nudlikhoz adom. Raontom az olvasztott zsirt, rateszem a prezlit (piritott griz + hozza egy kis cukor). Ovatosan atforgatom, hogy a zsir es a prezli mindenhova jusson. Azonnal talalom!

Tipp: Ha nincs keznel jofajta, hazi szilvalekvar, erett, magozott szilvaval helyettesitheto, de hallottam mar friss malnatoltelekkel keszultrol is.

2 comments:

marisz57 said...

Próbáld meg a gombócot sárgabarackkal. Én még fagyasztóba is teszek felezett sárga barckokat, hogy télen is tudjak barackos gombócot csinálni, annyira szeretjük. Üregükbe barna cukrot, vagy kakaóval kevert kristálycukrot teszek, a többi ahogy te is csinálod.

Anazar said...

A fél barackos mindenképp jól hangzik marisz57, kis is lesz próbálva, köszönöm a kommentet ;-)