Tuesday, October 01, 2013

Vegyesbab leves

vegan_bean_soup
Tarka-barka bableves, vöröslencsével 'sűrítve'

Kell hozzá:
bab vegyesen (aduki, butter, haricot, pinto, black turtle)
csicseriborsó
vöröslencse
kókuszolaj
vöröshagyma
fokhagyma
babérlevél
őrölt római kömény (cumin)
őrölt fűszerkömény (caraway)
paradicsomlé
paradicsompüré


A babot, csicseriborsót előző este beáztattam. Másnap leöntöttem róla az áztatóvizet és alaposan átmostam, lecsepegtettem. Egy fej vöröshagymát finom apróra felkockáztam és 1 tk. kókuszolajon világosra pirítottam. Hozzáadtam a babot, csicseriborsót és felöntöttem vízzel, hogy bőven ellepje. Beletettem a babérlevelet, két-három fokhagymagerezdet, és a kétféle köményt. Miutá felforrt, mérsékelt tűzön egy órát gyöngyöztettem. Amikor a bab már szinte megpuhult, kivettem a babérlevelet, adtam hozzá vöröslencsét, 1 tk. paradicsompürét és felöntöttem paradicsomlével. Fedővel félig letakarva készre főztem (negyed óra, húsz perc). Egy-két szelet barna kenyérrel tálaltam. Jó étvágyat!

[!] A bab kiváló rostforrás. Fél csésze főtt babban 7 g rost van.

[i] • paradicsompüré - Biona Organic Tomato Puree
INGREDIENTS Organic Tomato Concentrate 22%;

• paradicsomlé - Middle Earth Organics Passata Rustica
INGREDIENTS Organic tomatoes;

>> Vegán heti menü - Első hét

4 comments:

Tiffanylda said...

Sokféle babot nem tudok szerezni, illetve van a tarka, meg a fehér. Nagyszeműből - ami fejtettbabként működik -, van vegyes, talán sötét is! Konzervbabokból van sok, de azt ugye nem akarunk használni. A többi stimmel, köszi! Finom lehet!

Hankka said...

Csodásan néz ki, nagyon finom lehet! :) Vegyesen, többféle babból még nem főztem levest, de miért is ne?! Nagyon guszta! :)

Anazar said...

Tiffanylda, konzervet inkább ne, különben is, azok már készre főzöttek, meg ugye az aluminium és a BPA...

Hankka, vegyesen igazán finom, az ízek összeadódnak ;-))

Kati said...

Ez guszta nagyon, csak nálunk sem találni ennyi féle babot:)