Tuesday, October 01, 2013

Protein porridge

Protein Porridge
A reggeleket zabkásával érdemes indítani. Ez a szerény, fehérjében gazdag fogás pompás reggeli energiaforrás. Egyszerű, gyors, finom és persze tápláló. Kiváló rostforrás!

A zab bőségesen tartalmaz oldható rostot, ami lassítja az emésztést, így hosszabb teltségérzetet biztosít. A zab-fehérje a szója-fehérjével közel azonos minőségű. 100 g-ban közel 17 g fehérje és legalább 10 g élelmi rost van. A zab remek mangán, foszfor, B1 (tiamin), magnézium, cink, vas, B5 (pantoténsav) forrás.

Az Andok kincse, a quinoa (ejtsd 'kin-va') teljes értékű fehérje-forrás. 'Superfood'-ként utalnak rá. Gluténmentes! Foszfor, magnézium, vas, kalcium, folát (B9), B6, és perszen élelmi rost. 100 g-ban 14 g fehérje és 7 g élelmi rost van. Csírázással aktiválódnak a természetes enzimek, és megsokszorozódik a vitamintartalom.

quinoa flakes and porridge oats
Az egyszerű 'protein porridge'-hoz kell két rész zabpehely (30 g) és egy rész quinoapehely (15 g), valamint egy csésze víz (250 ml). A zabpelyhet felteszem főni. Miután felforr, lassú tűzön öt-hat percet főzöm, besűrűsödik, majd hozzáadom a quinoapelyhet és további három-négy percig hagyom főni, időnként megkavarom. Ez lesz a zabkásám alapja a továbbiakban (Menü - Első hét).

[i] Miért főzzük a zabot? A főzéssel a zab emészthetőbbé válik és a szervezet számára elérhetőbbé vának a benne levő tápanyagok. A nagy mennyiségben fogyasztott nyers teljes kiőrlésű gabonában taláható fitinsav (phytic acid) képes megkötni az ásványi anyagokat, és blokkolja azok felszívódását (pl. kalcium). Áztatás vagy főzés során az enzimek lebontják és semlegesítik a fitinsavat, így nem köti le a kalciumot.

>> VEGÁN 21 NAP
>> Mi? VEGÁN??
>> Vegán étrend - FEHÉRJE
>> Vegán étrend - ZSÍR
>> Vegán étrend - SZÉNHIDRÁT
>> Vegán étrend - VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, VÍZ
>> Vegán étrend - Négy ételcsoport
>> Vegán étrend - Napi menü
>> Mivel töltsük fel a VEGÁN kamrát?
>> Vegán heti menü - Első hét

3 comments:

Tiffanylda said...

Ez jó lesz! Mi nem főzöttet szoktunk enni, de főzve is szeretem. Egy baj van, hogy quinoa pehely nincs mifelénk, csak a mag, illetve puffasztva. Viszont nem is verném költségekbe magam, mert kaptam amaránt, ill. chia magot az unokaöcsémtől, melyek hasonló hatékonysággal bírnak - ha nem tévedek!
Még nem kezdem el a kúrát, várok 1-2 nap teljes menü leírást, mert ha friss zöldség kell hozzá, azt jó, ha előbb tudom!
Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, nagy kár, hogy egyedül vagyok!:( Pontosabban Te és én, az már KETTŐ!:))) A férjekről nem is beszélve!...

Anazar said...

A quinoát bio bolt(ok)ban keresd, hátha ráakadsz. Az amaranthoz még nem volt szerencsém, így is annyi mindennel van tele a kamra (akarom mondani a konyhaszekrény), hogy fél évig sem halnánk éhen ;-))
A receptek feltöltése lassabban halad, mint kepzeltem, mert ugye közben meg eszünk-főzünk.
Igen, kár, hogy nem merték többen bevállalni ezt a vegán három hetet, de hát a (meg)szokás az nagy úr. Hátha kedvet kapnak menet közben ;-)

Tiffanylda said...

Bio boltban kerestem és volt is, csak nem pehely! Az amarant szerintem nagyon hasonló ehhez, a chia már más, utána néztem...