Monday, September 19, 2005

Ripsz-ropsz leves

Hozzavalok:
paradicsompure
basmati rizs
fokhagyma
provance-i fuszer




Ha csak magamnak fozok ebedet, mert R ugye dolgozik, a vacsorat meg szeretem ha friss, es ha huvos is van odakint, akkor elokerul a ripsz-ropsz leves. Par perc alatt elkeszul, felmelegit, meg ilyen hideg napokon is, mint a mai.

3 dl vizet es 7 dl paradicsomlevet felteszek foni. Ha felforrt, beledobok 2 kisebb mareknyi atmosott basmati rizst. Sozom, egyszer-ketszer megkavarom. Beleteszek egy gerezd nagyon finomra vagott fokhagymat. Amikor mar kesz a rizs, szorok bele provance-i zoldfuszer kevereket, meg egy kavaras es kesz is (azert csak a vegen teszem hozza a zoldfuszert, mert nem akarom, hogy elvesszen az ereje).

Talalaskor vagy friss pertezselyemzolddel szorom meg, vagy reszelt sajtot teszek a tanyerba es arra merem ra a forro levest.

Tipp: lehet me'g bolonditani az izeket, ha pl. belefozok egy felkockazott friss paradicsomot, vagy egy-ket evokanal aprora vagott voroshagymat.

[i] Ez a konnyu, gyors leves mama paradicsomos levesenek az altalam "tovabbfejlesztett" valtozata. Az ove tenyleg nagyon egyszeru: paradicsomle, so, bors, gombo'da. A "gombo'da" hazilag gyurt teszta, fovo levesbe reszelve. De en ugye me'g nem gyurtam soha tesztanakvalot, megoldasom a rizs. Igerem, tavasszal megtanulom tole! Bar mar sokszor megfigyeltem, ugyes kezei nyoman olyan egyszerunek tunik, de nem am gyerekjatek.

>> Provance-i fuszerkeverek: kakukkfu, rozmaring, bazsalikom, majoranna, oregano, tarkony. Mindet nagyon kedveli a paradicsomos etel, kulon-kulon is, de egyutt me'g jobban megdobjak azt.

No comments: