Sunday, December 25, 2005

Karácsonyi gombaleves (Fater)

Hozzavalok:
250-300 g oldalas (sertesborda)
egy arasznyi fustolt kolbasz
egy arasznyi nyers kolbasz
400-500 g savanyu kaposzta
50-60 g sza'ritott gomba
4-5 marek pufi (arpagyongy)
2-3 baberlevel
so, bors, fokhagyma
2-3 csipet orolt komeny
2-3 ek paradicsompure

A ketujjnyi oldalas darabokat hideg vizben felteszem foni egy nagy labasban. Ha felforr, lehabozom. A arasznyi kolbaszokat 3-4 reszre vagom, es a hushoz teszem. Ha szukseges, ujbol lehabozom. Fuszerezem (baberlevel, so, bos, fokhagyma, komeny) es lassu tuzon, fedo alatt hagyom foni. Kozben a sza'ritott gombat atmosom, leforrazom, majd kulon edenyben felteszem foni. A pufival is hasonloan jarok el. Amikor a hus mar majdnem kesz, hozzateszem a kisse megapritott savanyu kaposztat (szeretem, ha a leves savanykas izu, ezert nem nyomom ki nagyon a leve't), a leszurt, atmosott gombat es pufit. Nagyon lassu tuzon hagyom, hogy az izek osszefojenek, meg legalabb egy 20-30 percig. Vegul kevés lisztet piritok (sza'razon), felontom higed vizzel, es a leveshez adom. Tovabbi 5-10 perc es keszen is van.

Ez a leves minig masnap es azutan a legfinomabb, amikor az izek osszeernek. Rendszerint 24-en fozom, ez a szentestei vacsora - gazdag, laktato, igazi teli etel :-)

No comments: