Sunday, December 24, 2006

Gombaleves 2006

Nincs Karacsony gombaleves nelkul! Az idei nagyon is nemzetkozire sikerult, de the best EVER! Soha meg nem sikerult ennyire izletesre. Nem a tapasztalat szamit, az alapanyag. Nem szoktam hanyatt esni a foztomtol, de ez, ez dijnyertes lenne, ha versenyen indulna. Nem fenyezem tovabb, ime az idei recept:

Hozzavalok:
2x200 g (8 db) salsiccia de cuocere - olasz nyers kolbasz
225 g chorizo extra -
rud spanyol fustolt kolbasz
460 g sauerkraut -
lengyel savanyu kaposzta
2x20 g Xerocomus badius -
orosz sza'ritott erdei gomba
150-200 g перловая крупа - pufi, arpagyongy, gersli
3-4 baberlevel, so, bors, pirospaprika, orolt fuszerkomeny

A kolbaszokat 3ujjnyi hosszura vagom es felteszem a tuzhelyre egy 15-20 literes fazekban. 2-3 percig piritom a kolbasz darabokat, majd felontom jo sok vizzel, beleteszem a baberleveleket, a keves fuszert, es hagyom felforrni. Forras utan mersekelem a fazek alatt a tuzet, fedovel letakarom es hagyom fovogetni.

A gombat forro vizzel atmosom es hideg vizben felteszem foni. A pufival is hasonlo keppen jarok el. Kulon edenyben a gomba, kulon a pufi, es ugyancsak kuln fo a leves. A savanyu kaposztat (ha nem akarom, hogy a leves savanyu legyen, kinyomkodom) atvagdosom (mert nem szeretem ha spagettihosszu) es a levesbe teszem. Lassu tuzon minden szepen fovoget.

Ha kesz a gomba, leszurom es hideg vizzel atmosom, majd a levesbe teszem. Igen, a pufival is ugyanezt. Minden egyutt.

1-2 ek. paradicsompure is mehet bele, majd keves lisztet sza'razon megpiritok, hideg(!) vizzel felontom es a leveshez adom. Meg 5-10-15 perc, es kesz az izletes, laktato karacsonyi gombaleves.

Mint a masik orosz leves, a borscs, ez is masnap, es megint masnap meg izletesebb, mikor az izek osszeernek. Egy baj van csak vele, a legfinomabb, amikor az utolso tanyert kanalazzuk :-)))

No comments: