Thursday, March 08, 2007

Szup c frikadelykami (ungvari husgomboc leves)

Hozzavalok:
400-500 g daralt pulykahus
3-4 gerezd fokhagyma
2 db sargarepa
2 db petrezselyemgyoker
1 db zoldsegkocka
4-6 db kozepes burgonya
so, bors
2 baberlevel (opcio)
nagy csokor friss kapor!

A daralt hust sozom, borsozom (feher borsot hasznalok) es osszedolgozom a reszelt fokhagymaval. Sem a fokhagymaval, sem a borssal nem fukarkodom, de azert a borssal csak okosan! 10-12 liter vizet forralok, a husbol dionyi gombocokat formalok es a forrasban levo vizbe teszem. Amikor mar mindegyik gomboc feljott a viz tetejere (2-3 perc), merseklem a hot a fazek alatt, hozzateszem a zoldsegkockat, a megtisztitott, de egeszben hagyott sargarepat, gyokeret es a baberlevelet, majd fedo alatt gyongyozni hagyom. 10-15 perc mulva hozzaadom a nagyobb kockara vagott burgonyat, es ujabb 10-15 percig fozom.

Tipp: Talalaskor finomra vagott friss kaprot szorok a tanyerba (csak bartan, nem szabad sajnalni!) es erre szedem a levest. Aki egyszer megkostolta, orokke rabja lesz :-)

>> Elkeszitesi ido: 45 perc

No comments: