Saturday, March 10, 2007

Murgh Makhani (delhi vajas csirke)

Az indiai ettermek egyik legnepszerubb etele Indiaban (is) es vilagszerte. Eredete az 1950-es evekre teheto, es a delhi Moti Mahal etteremhez kapcsolodik. Keszitheto darabokbol (file) vagy csirke negyedekbol (csontos). Idealisan tandoor-ban keszul, de ez a recept lehetove teszi az otthoni elkeszitest is.

Hozzavalok (4 szemelyre):
900 g csirke
4-5 ek. olaj

A pachoz:
400 ml joghurt
6 gerezd fokhagyma
1 cm (kocka) friss gyomber
2/3 kk. red chili v. fuszerpaprika
1/4 kk. orolt koriander
1/2 kk. orolt komeny (cumin)
1/2 kk. garam masala
csipet tandoori szinezek (opcio)
1/2 kk. so
2 kk. lime leve

A makhani szoszhoz:
700 g paradicsom
1/2 kk. kasuri methi (szaritott gorogszena levelek)
75 g hutott vaj
1/2 kk. fuszerpaprika
par csepp ecet
1/4 kk. garam masala
40 g tejszin
so izles szerint

Eloszor a pacot keszitem elo. A joghurtrol hagyom hogy a savo lecsopogjon (tull rongy hasznalata opcionalis), hozzaadom a fokhagyma es gyomber puret, majd a fuszereket (a tandori szinezeket kihagyom, helyette 1/2 kk. tandoori masalat es 4-5 db zold kardamom magot hasznalok). A sot es a lime levet is hozzaadom. Alaposan osszekeverem.

Keszitheto csirke darabokbol is, en mellfilebol keszitem, amit 3x3 cm-es kockakra apritok. Alaposan beledolgozom a joghurtos pacba. A legjobb eredmeny kedveert, egesz ejszakara hutoszekrenyben pacolom.

Egy nagy, vastag alju edenyben felforrositom az olajat, beleteszem a hust paccal egyutt, mersekelem a hot es fedo alatt keszre fozom.

A paradicsomot leforrazom, es lehuzom a hejat. Villaval vagy krumplitorovel pepesitem. Serpenyobe teszem es 5 percig fozom, hogy a leve kisse elparologjon. Hozzaadom a vajat es a paprikat. Ha a vaj elolvadt, meg csak 1 percig fozom. Ha nem eleg savanyu, par csepp ecettel (en itt is lime levet hasznalok) savanyitok rajta, hozzaadom az orolt gorogszenat, a garam masalat es a sot. Meg fel ferc es hozzaadom a tejszint, elkavarom. Kesz is a szosz! A hushoz ontom, eldolgozom. Azonnal talalom.

Tipp: Amire erdemes odafigyelni: a makhani szosz elkeszitese csak 5-6 percet vesz igenyve. A vajat nem szabad 2 percnel tovabb fozni, mert szemcses lesz. Tehat a vajat a szoszba es aztan a hushoz kozvetlen talalas elott kell tenni.

>> Kiados mennyisegu basmati rizst fozok hozza ;-)

No comments: