Monday, August 22, 2005

Alapanyagok, eszközök

alapanyagok eszközökNalam a konyha szent hely. A lakas kozponti resze, az eletem, a hetkoznapjaim kozponti resze, mert enni azt nagyon szeretek (ki nem!?!). Mindenekelott tisztasag! Mobil, haziallat bevitele tilos, konyhaasztalon nem konyhai dolgok szetpakolasa szinten. Mosogep a konyhaban?, hat, ez most igy alakult, alberlet (mano tudja hanyadik).




Mindig van itthon friss zoldseg. Lehetoleg piacon beszerzett, mert a szupermarketekben kaphato zoldsegek valahogy nem az igaziak (se illatuk, se izuk, a szinuk is halovany). Aztan friss es sza'ritott fuszerek nelkul nem konyha a konyha. Szeretem a kis uvegecskeket, bennuk a sok szines fuszer ude latvany. Jol mutatnak ugyan a polcon, de a szekrenyben jobb helyuk van, a napfeny nem tesz jot nekik. A paprikanak kulonben is sotet szinu uveg kell vagy femdoboz. A konyhaablakban friss fuszernovenyek laktak Szegeden, itt nincs a konyhamnak ablaka :-(

A fokhagyma! A fokhagyma nekem a fuszerek fuszere. Mindent ki lehet hagyni az etelbol, de a fokhagymat azt soha! Meg a lecsoba is kerul. Ma az lesz! Mar rotyog :-). A fokhagymak kiralya a kisse lilacirkas heju - tomottebbek a gerezdek, tobb benne az illoolaj is. En erre eskuszok. A jo alapanyagba az olivaolaj is bele tartozik. Vigyazni kell vele, mert nem minden olivaolaj oliva olaj (!). Cselesen csurrantanak egy keveset a napraforgoolajba es rairjak, hogy olivaolaj, vagy a mellektermekre, grrrr. Az Extra Virgin az igazi, a preselessel nyert, csak semmi hevites!

Konyharuha vs. konyhai papirtorlo. Sok konyharuham van ;-) A papirtorlot (is) nagyon kedvelem - hus, gyumolcs, zoldseg megsza'ritasa, kicsurrant szaft felitatasa, mind jobban preferalja a papirtorlot (igen, nem kornyezetbarat nezet, tudom, de mar dolgozom a leszokason; pillanatnyilag az ujrahasznositott konyhai papirtorlonel tartok). A konyharuha kevesbe 'higienikus' mondjak, de mindig van tobb is a konyhamban. Nelkuluk nem megy a fozes. Edenytorlesre is kivalo. A vagodeszkabol is jobb szeretem a muanyagot (evente azert cserelni szoktam, kolonosen a husosat). A fa atitatodik ezzel-azzal, ezert csak kenyer es mondjuk sajt szeletelesere hasznalom. Aki hust is feldolgoz, annak legyen kulon husos vagodeszkaja is. Egy a husoknak, egy a zoldsegeknek, tiszta sor. A fakanallal sem mas a helyzet. Kedvelem oket. Minel tobb, annal jobb! A sutiseknek kulon! A sutemenyes dolgokhoz amugy jo a muanyag, de a ragu fakanallal jo igazan ;-)

Aztan talkak es par nagyobb muanyag tal. Felapritas utan minden szepen porcelán, kerámia talkaba vagy (mennyisegtol fuggoen) nagyobb talba kerul - hagyma, fokhagyma, zoldfuszerek, zoldsegek stb. Mindenfele kapkodas es hiszteria kikuszobolheto, ha a hozzavalok keznel vannak, szepen apro talkakba szeletelve, vagva, apritva, kockazva. A sutemenyekhez (krem, tojashab) fem talat hasznalok.

Egy mozsar is nagyon hasznos. Nagy a kulonbseg a vagott es a tort/zuzott kozott. Kifejezetten hasznos egy aprio/botmixer is. Martasokhoz is kituno segitseg. Nem vesz karba semmi. Jelenleg az egyetlen berrego dolog a konyhamban, vagyis a paraelszivo kivetelevel (es most mar a mosogep, de hat az ugye nem konyhai eszkoz, mit keres a konyhaban!?!), ja, hutom is van (a suto mellett!!!).

Nagyjabol ennyi az alapanyagokrol, eszkozokrol, a tobbi meg majd jon szep sorjaban.

No comments: