Sunday, August 21, 2005

Beköszönő

my-first-kitchen-in-DublinUj elet, uj orszag, uj szokas, konyhablog
a mindennapokbol. Kepes gasztronomiai kalandozasok Dublinon innen es tul.


Nalunk a csaladban mindenki jol foz. Anyam sutikben van otthon, igazan ert hozzajuk, a precizitas tole szarmazik. Fater etelei lekorozhetetlenek, a jokedv, mesteri munka tole van. Nagyapam (aki a sonkafustoles koronazatlan kiralya) sult oldalasa, gombaja, lecsoja felejthetetlen. Az egyszeruseg es iz harmoniaja. A parom is remek szakacs. Kiserletezes es meresszeg. A favorit persze Mama. Mama konyhaja maga az elet! Az oromszerzes az o erdeme. Tanitasai nagy hasznomra vannak a mindennapokban.

Hogy mi a jo konyha titka? Talan majd ebbol a blogbol kiderul. En szemely szerint nagyon jol szorakozom a konyhaban. Feltolt es kikapcsol. Csak semmi kapkodas! Mindent meg lehet oldani. Amit meg nem, az veszett fejsze nyele.

A jo etel talan azon mulik, hogy legyen benne szeretet. Igen, szeretet. Mert akarmilyen szakacs vagy, akarhany papirod is van rola, mind semmit sem er, ha lelek nincs benne, ha se kedved, se idod, se turelmed.

A jo munkahoz ido kell, ez igaz, de par perc alatt is elkeszulhet egy mesteri fogas. A legtobb etel nem igenyel nagy figyelmet, csak az ido helyes beosztasat. Ha "bonyolultabb" etelbe fogok, par perc elokeszulet feltetlenul szukseges. Minden keznel legyen! Nincs rohangalas, nincs fejetlenseg, nincs kapkodas, nincs kaosz.

Az etel minosege az alapanyagoktol fugg! Most nem idezem az egyik szep magyar kozmondasunkat (arrol a bizonyos va'rrol), mert konyharol van szo, az pedig masik helyisegbe tartozik, de ami igaz, az igaz, minden az alapanyagon mulik. Az etelnek mindig kifogastalannak kell lennie. Etelen sporolni nem szabad. Tilos! Lejarat, honnan szarmazik, ep-e, mindet mindig (!) szem elott kell tartani bevasarlaskor. Az vagy, amit megeszel!

Hogy milyen lesz ez a blog? Me'g nem tudom, az ido mulasaval majd kiderul. Valami online-cookbook-diary. Miert? Mert szerintem egyreszt szorakoztato, masreszt milyen jo lesz "visszalapozni" 10-20-30 ev mulva. Valamint az "Es mit szoktal fozni?" kerdeseket is hivatott megvalaszolni. Remelem mindenki talal benne kedvere valot.

Tizenket-tizenharom eve praktizalok a konyhaban, het eve aktivan, napi szinten, azaz sajat konyhat vezetek. Otleteket, tapasztalatot, tippeket talal majd itt a kedves olvaso.

Let's have fun!

No comments: