Thursday, January 29, 2009

Serpenyős csirkemáj

Hozzavalok:
600 g csirkemaj
500 g burgonya
olivaolaj
1 db nagyobb hagyma
2 gerezd fokhagyma
so, bors, baberlevel
fuszerpaprika
morzsolt majoranna
orolt fuszerkomeny
150 g tejfol

A szep, telt szinu csirkemajat hideg vizzel atmosom, a kisebbeket csak ket reszre valasztom, a nagyobbakat viszont negyedelem. A megtisztitott hagymat felbe, majd vekony szeletekre vagom. Egy vastag alju serpenyoben felforrositom az olivaolajat, radobom a hagymat, fedo alatt kicsit megdinsztelem.
A megfonnyadt hagymara rateszem a majat, 2-3 baberlevelet, orolt borssal, fuszerkomennyel es keves pirospaprikaval fuszerezem (sozni csak a vegen szabad, kulonben a maj megkemenyszik). Gazdagon megszorom majorannaval es az aprora vagott fokhagymaval (1-2 ek. paradicsompure es/vagy 1-2 tk. zoldsegkoncentratum opcionalis). Merseklem a tuzet es fedo alatt (lassu tuzon!) 40-45 percig parolom, sutom. Nem kavarom, csak idonkent megrazogatom. Majd sozom es felontom keves vizzel (ha szukseges, ket-haromszor is adok fel-egy dl vizet fozza). Fedo alatt tovabbi fel orat, negyven percet foni-sulni hagyom. Akkor van kesz igazan, ha a hagyma es a majrol lefott darabkak finom szaftot kepeznek, vagyis a hagyma szetfott, csak maj es szaft van a serpenyoben ;-)

A krumplipure: a meghamozott, felkockazott burgonyat enyhen sos vizben megfozom. Majd a fedo segitsegevel leszurom, es attorom a tejfollel (egy kis kocka vajat is beledobok).

Tipp: a legjobb toltott paprikaval (savanyitott paprika komenyes kaposztaval toltve) talalni, de a csemegeuborka is jol csuszik hozza.

No comments: