Ropogós, teljes kiőrlésű, 'mindenmentes' lepénykenyér
Hozzávalók (8 db kenyérkéhez):
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt (kb. 6 púpos ek.)
1/4 csésze víz
1 csipet tengeri só
A vízben feloldtam a sót. Kevesével a liszthez adagoltam. Hat-nyolc percet dagasztottam. A tésztát hengerré formáltam és nyolc részre vátam. A gombócokat erősen lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtottam, amit épp elbírt.
Egy vastagabb aljú vas serpenyőt szárazon felhevítettem, majd közepesen mérsékelt tűzön előbb az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütöttem a lepénykenyérkéknek.
Kitűnő vendégváró! Tördeljük bátran. 'Kanalazható' vele hummus, ajvár, halpástétom, salsa, guacamole. Kerülhet rá sajtkrém füstölt lazaccal. Megkenhetjük Camembert-tel, avokádóval, mandulavajjal. Jó nyalakodást!
[i] Ha nem akarjuk a lepénykéket teljesen ropogósra, mert szeretnénk, ha rugalmas maradna, akkor két tányér között pihentessük, miközben sütjük.
Tipp: Kukorica (masa harina) tortilla;
Tipp: Kukorica (masa harina) tortilla;
4 comments:
Ez nagyon fincsi, szeretem :)
Guszta, s biztos egészséges is:) Rég láttalak:) Jól vagy?
Milyen jó lepény! Kipróbálós:-)
Janka, finom ám ;-)
Kati, t.k. liszt, csak jobb lehet a fehérnél, jó ízt is ad neki, meg ugye ott a rost is. Köszönöm az érdeklődést, igen, minden rendben :-)
HajniZoli, csak bátran ;-))
Post a Comment