Tuesday, June 25, 2013

Crisp bread (vegán)

crisp_bread
Ropogós, teljes kiőrlésű, 'mindenmentes' lepénykenyér

Hozzávalók (8 db kenyérkéhez):
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt (kb. 6 púpos ek.)
1/4 csésze víz
1 csipet tengeri só

A vízben feloldtam a sót. Kevesével a liszthez adagoltam. Hat-nyolc percet dagasztottam. A tésztát hengerré formáltam és nyolc részre vátam. A gombócokat erősen lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtottam, amit épp elbírt.

Egy vastagabb aljú vas serpenyőt szárazon felhevítettem, majd közepesen mérsékelt tűzön előbb az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütöttem a lepénykenyérkéknek.

Kitűnő vendégváró! Tördeljük bátran. 'Kanalazható' vele hummus, ajvár, halpástétom, salsa, guacamole. Kerülhet rá sajtkrém füstölt lazaccal. Megkenhetjük Camembert-tel, avokádóval, mandulavajjal. Jó nyalakodást!

[i] Ha nem akarjuk a lepénykéket teljesen ropogósra, mert szeretnénk, ha rugalmas maradna, akkor két tányér között pihentessük, miközben sütjük.

crisp_bread_with_camember

Tipp: Kukorica (masa harina) tortilla;

4 comments:

janka kovács said...

Ez nagyon fincsi, szeretem :)

Kati said...

Guszta, s biztos egészséges is:) Rég láttalak:) Jól vagy?

HajniZoli said...

Milyen jó lepény! Kipróbálós:-)

Anazar said...

Janka, finom ám ;-)

Kati, t.k. liszt, csak jobb lehet a fehérnél, jó ízt is ad neki, meg ugye ott a rost is. Köszönöm az érdeklődést, igen, minden rendben :-)

HajniZoli, csak bátran ;-))