A közel-keleti konyha méltán híres és kedvelt
szezámmagos csicseriborsó dip/spread-je
szezámmagos csicseriborsó dip/spread-je
Hozzávalók:
120 g szárított csicseriborsó
3-4 ek. tahini/szezámpaszta
2 ek. olívaolaj
2 ek. frissen facsart, szűrt citromlé
1-2 gerezd áttört fokhagyma
negyed tk. sárga asafetida por (opcionális)
só
A csicseriborsót éjszakára beáztattam (min. 12 óra). Másnap bő friss vízzel feltettem főni. Miután megpuhult, leszűrtem (a levét félretettem).
A langyosra hűlt csicseriborsót hideg vízzel felöntöttem, átdörzsöltem, így a héja/bőre lejött és felúszott a víz tetejére. Ezeket lehalásztam és kidobtam.
A 'megtisztított' csicseriborsót mixerbe, konyhai robotgépbe tettem. Hozzáadtam a tahinit, a finomra reszelt fokhagymát, az olívaolajat és a citromlevet, majd krémesítettem. Ha lágyabbra, hígabbra szeretnénk egy kevés főzőlevet vagy olívaolajat adhatunk még hozzá. Ízlés szerint sózhatjuk.
[!] Pitához, falafelhez, grillezett húsokhoz-halhoz-zöldségekhez kiváló, de 'saláta-malterként' is pompás (sajtos avokádó, vagy paradicsomos feta). Tízóraira vagy uzsonnára nyers sárgarépával ajánlom!
[i] A hummus remek fehérje- és élelmirost forrás. Vasban, B vitaminokban: thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), B6, folsav (B9), gazdag. Valamint kalcium, foszfor, kálium, meg A és C-vitamin is megtalálható benne.
Inspiration: The Higher Taste
4 comments:
Na ilyet még sosem ettem, de hátha egyszer sor kerül arra is:)
Kati, ha egyszer ráérzel az ízére, onnantól nem lesz megállás ;-))
Ez így van, én pár éve ettem először és azóta imádom. Általában konzervből készítem, mert egymagamnak készítem csak.
Trollanyu, igen, úgy konzerv csicseriborsóból még hamarabb összeálltható. Áztatási és főzési idő kiigtatva...
Post a Comment